Na Letnej filmovej škole ocenia Lasicu, príde aj hollywoodsky kaskadér Furdík

Blížiaci sa český festival Letná filmová škola (LFŠ) v Uherskom Hradišti bude mať dôstojné zastúpenie zo Slovenska. Jeho 45. ročník sa uskutoční od 26. júla do 4. augusta.

23.07.2019 07:00
Vladimír Furdík Foto:
Slovenský kaskadér a herec Vladimír Furdík.
debata

Podľa programovej riaditeľky Ivy Hejlíčkovej na festivale privítajú dve významné osobnosti česko-slovenskej kinematografie – domáceho režiséra Hynka Bočana a slovenského herca Milana Lasicu. Obaja umelci si prevezmú Výročnú cenu Asociácie českých filmových klubov a uvedú svoje zásadné diela. U Lasicu to budú štyri filmy -Sladké hry minulého leta, Utekajme, už ide, Traja veteráni a Vážení priatelia, áno!

Slovenský režisér Marko Škop predstaví film Nech je svetlo, ktorý na nedávnom medzinárodnom festivale v Karlových Varoch získal cenu za najlepší mužský herecký výkon, zvláštne uznanie ekumenickej poroty i umiestnenie v TOP 10 diváckej ceny. Dokumentarista Marek Kuboš uvedie svoj celovečerný debut Posledný autoportrét, za ktorý získal slovenskú výročnú cenu Slnko v sieti.

Návštevníci LFŠ majú výnimočnú príležitosť spoznať hollywoodskeho kaskadéra, choreografa bojových scén a herca Vladimíra Furdíka. Tento bratislavský rodák sa môže pochváliť spoluprácou na filmoch Herkules, Kráľovstvo nebeské, Robin Hood či bondovke SkyFall. Robil dabléra Danielovi Craigovi, Orlandovi Bloomovi a iným hviezdnym hercom, ďalších pripravoval na bojové scény v seriáli Game of Thrones a spolupracoval s desiatkami významných režisérov. Účastníci Furdíkovho masterclassu nahliadnu do tajov tohto špecifického filmového umenia i nakrúcania snímky Night King, kde stvárnil desivého nočného kráľa.

Filmový program je rozdelený do troch hlavných blokov História, Súčasnosť a Česko/Slovensko. V pestrom sprievodnom programe sú besedy, workshopy, koncerty, divadelné predstavenia, literárne a iné stretnutia. Okrem ďalších výstav bude mať premiéru fotografická expozícia Okamžiky sametové revoluce, pri príležitosti 30. výročia prelomových udalosti v spoločnosti. Svoj program majú aj detskí návštevníci.

„Popri folklóre je LFŠ významná akcia v našom regióne. Uskutoční sa na viacerých miestach. Príde množstvo zahraničných filmárov a diváci z celej republiky,“ uviedla Veronika Friedlová zo združenia na rozvoj cestovného ruchu Slovácko v Uherskom Hradišti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Letná filmová škola #Uherské Hradište