Festival 4 živly prinesie dokument o Formanovi aj česko-slovenskú rozprávku

Festival sa uskutoční v Banskej Štiavnici od 7. do 11. augusta a jeho témou sú Čísla.

24.07.2019 07:00
Forman vs Forman Foto:
Záber z filmu Forman vs. Forman.
debata

„Máme 30 filmových blokov, filmov bude niečo vyše 40, keďže v niektorých blokoch sú aj krátke filmy,“ uviedol výkonný riaditeľ festivalu Ondrej Starinský.

Program prinesie rôzne druhy a žánre – od experimentálnych filmov určených menšinovému publiku až po tzv. divácke snímky. Tematický výber filmov a viacero sprievodných podujatí ponúkne festival v banskoštiavnickom kine, kaviarňach, ale aj v amfiteátri s výhľadom na mesto. „V amfiteátri napríklad hráme britskú komédiu Štyri levy o neúspešných teroristoch, ktorí sa v Británii snažia zorganizovať teroristický útok. Je to sarkastický, ironický pohľad na islamistických extrémistov,“ povedal Starinský s tým, že festival uvedie v amfiteátri aj legendárny film Pražská 5, atypický debut režiséra Tomáša Vorla z roku 1988. Päť filmových miniatúr združených pod názvom Pražská 5 predstavuje novotvar, ktorý sa nedá situovať do bežných kategórií rozprávania a žánru. Prináša radikálne odmietnutie foriem aj hodnôt spájaných s agitačnou filmovou tvorbou obdobia socializmu.

Lákadlom pre divákov bude tiež dokumentárna snímka Forman vs. Forman, najnovšie dielo známej českej filmárky Heleny Třeštíkovej. Spolu s kolegom Jakubom Hejnom nakrútila pútavý portrét, ktorý predstavuje svetového filmového režiséra Miloša Formana ako charizmatického človeka a tvorcu večne pohybujúceho a hľadajúceho slobodu nielen vo filmoch, ale aj vo vlastnom živote. Snímka je kolážou súkromných aj oficiálnych archívov a autobiografických spomienok, ktoré nahovoril režisérov syn Petr.

V slovenskej predpremiére uvidia diváci aj hudobných dokument s anglickým názvom The Sound Is Innocent (v preklade – Zvuk je nevinný), ktorý ich zavedie do snového sveta elektronickej hudby. Režisérka a alternatívna hudobníčka Johana Ožvold (predtým Švarcová) prevedie publikum tajuplným bludiskom nahrávacích štúdií, v ktorom stretne významných tvorcov a odhalí kľúčové momenty vývoja elektronického zvuku. Film je generačnou výpoveďou o pluralite elektronickej hudby, premeny jej funkcií a vnímania. „Johana Ožvold snímku v Banskej Štiavnici osobne uvedie a ako DJ Johana Oz dokonca aj zahrá na jednej z festivalových párty,“ avizujú organizátori.

Súčasťou Letného filmového festivalu v Banskej Štiavnici sú aj tento rok Detské 4 živly, ktoré ponúknu filmový i sprievodný program pre deti a ich rodičov. „Nielen im bude určená predpremiéra koprodukčnej česko-slovenskej rozprávky Hodinárov učeň od režisérky Jitky Rudolfovej, ktorú uvedie delegácia tvorcov,“ informoval Peter Gašparík. Snímka rozpráva príbeh šikovného hodinárskeho učňa Urbana, ktorý na ceste za zázračnými hodinkami, varujúcimi pred Smrťou, prekoná mnohé nástrahy a zachráni tak svoju milovanú Lauru. V novinke hrá viacero známych českých hercov. Medzi nimi napríklad Miroslav Krobot, Jaroslav Plesl, Václav Neužil ml. či Viktor Preiss. V hereckej zostave figuruje aj slovenská herečka Éva Bandor.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Forman #4 Živly