Pekná hudba v peknej Štiavnici

Už po dvadsiaty raz bude od 26. do 28. júla v Banskej Štiavnici Festival peknej hudby. Zakladateľ a umelecký riaditeľ podujatia, violončelista Eugen Prochác vždy pripraví dobrý program a príjemnú atmosféru. Festival si získal dobrú povesť doma i v zahraničí.

24.07.2019 09:00
debata

Tipy redaktorov Pravdy na skvelé letné akcie. Kam a kedy ísť? Aké hviezdy tam vystúpia? Koľko stoja vstupenky? Prečítajte si každú stredu.

Na každom ročníku vystúpili aj hviezdy hudobného neba. Opýtali sme sa Eugena Procháca, kto zažiari tento rok. Na našom festivalovom nebi žiari každý umelec, ktorý k nám príde, no ak to mám brať doslova, tak hviezdny bude sobotňajší koncert s britským rockovým velikánom Donom Aireym. Hral už prakticky s každým z topligy – s kapelami ako Jethro Tull, Colloseum II, Ozzy Osbourne, Judas Priest, Rainbow, Whitesnake, Brian May. A mohol by som pokračovať. Až ide z toho strach! V súčasnosti je tento klávesista už šestnásť rokov stálym členom legendy Deep Purple! K tomu už nie je čo dodať!“

Eugen Prochác hovorí, že o festivale sa mu aj... Foto: archív Festivalu Pekná hudba
Eugen Prochác Eugen Prochác hovorí, že o festivale sa mu aj sníva.

Nápad z prostredia baroka

Nápad usporadúvať hudobný festival v Banskej Štiavnici sa zrodil priamo tam. Eugen Prochác bol na dovolenke s rodinou a mal možnosť dôkladne spoznať aj barokový kaštieľ vo Svätom Antone. Hneď si so ženou pomysleli, že by tam mohli byť krásne koncerty. Štiavničania vyšli v ústrety a dnes má úspešný Festival peknej hudby už dvadsať rokov. A výbornú povesť. Myslím, že podujatie je už dostatočne známe. Predsa len, keď sa povie, že u nás koncertoval Rick Wakeman, Steve Hackett, Carl Palmer, Miroslav Vitouš – a to spomínam len pár rockových-jazzových výnimočných chlapcov – je to dobrá vizitka. Po takom výpočte mien si aj Airey povedal, fajn, tam idem!“ teší sa zo vzácneho hosťa Eugen Prochác.

Každý ročník prináša osvedčené mená, overené hodnoty, lesk popularity, ale vždy je v programe aj niečo nové, objavné. Tento rok bude mať na festivale premiéru nestor slovenských skladateľov Milan Novák. Eugen Prochác o ňom prezradil viac: Je to skladateľ, ktorý sa na nič nehrá, a predsa má melodický dar, ako málokto v širokom okolí. Sme dlhoroční priatelia, dokonca cez maminu stranu vraj aj vzdialená rodina. Napísal mi viacero skladieb, dokonca aj s akordeónom. Toho sa zhostil môj forever friend Rajmund Kákoni, slovenská ikona akordeónu. Ale v programe máme aj pekné skladby s harfou, ktoré hráme s Katkou Turnerovou, ďalšou Novákovou kamoškou. A je toho viac. Milan bol veľmi plodný. Keď som jeho skladby hral v Iráne, klavirista sa doňho zamiloval a povedal mi: I love Novák!“

Obecenstvo treba rozmaznávať

Prednosťou Festivalu peknej hudby v Štiavnici je aj jeho pestrosť. Pestrosť žánrov. Ak sa pozrieme na programovú štruktúru, ukazuje sa, že klasická hudba síce prevláda, ale nie je dominantná. Výber prezrádza široký okruh záujmu Eugena Procháca a naznačuje, čo počúva on: Áno, ale na druhej strane výber svedčí aj o tom, že myslím nielen na seba, ale aj na obecenstvo. Musí mať v programe veľa ponúk, ktoré by ho potešili aj rozmaznávali.“

Hosťom bude Don Airey. Foto: archív Festivalu Pekná hudba
Don Airey Hosťom bude Don Airey.

Niektorí interpreti sa do Štiavnice aj vracajú a dlhodobo s festivalom spolupracujú. Eugen Prochác sa smeje, že sa im snaží pokaziť prázdniny. Rád sa vracia napríklad Rajmund Kákoni, ale aj ďalší. Cellomania, violončelový koncert Eugena Procháca a Jána Slávika, sa objavila veľakrát. Tá bola aj pri zrode festivalu v roku 2000! Na Festivale peknej hudby hral aj Marián Varga, famózny Sergej Kopčák – ktorý mi to najprv stokrát ofrflal, komentuje Prochác, harfová diva Jana Boušková, Vladimír Merta, Vienna String Quartet. Bolo ich mnoho a väčšina je s festivalom v kontakte, lebo dobré zážitky volajú po zopakovaní.

Festival sa rozrástol

V Banskej Štiavnici sa dnes už v lete zdá, že sa roztrhlo vrece s akciami. Niekedy dochádza aj k duplicite, ale to nie je na škodu veci. Festival peknej hudby má však svoju jedinečnú hodnotu. Ponúka špičkové koncerty a zvyšuje kredit Banskej Štiavnice ako špeciálneho zážitkového mesta. Spolupracuje aj s rôznymi inštitúciami. Bez výstavy si festival predstaviť neviem. V roku 2000 sa plagáty nerobili digitálne, mali sme teda originálne diela majstrov – na prvom ročníku Dana Brunovského. Chceli sme ho aj širšie prezentovať, a tak sme mu urobili výstavu. Tento rok bude akciu otvárať výstava výtvarných kolegov a priateľov – Milana Lukáča, Drahomíra Prihela a Juraja Šufliarskeho. Prvý sa sústreďuje na bronzové plastiky, Prihel tvorí väčšinou sklenené objekty, Juraj sa venuje kresbe, grafike a kombinovaným technikám. Okrem toho je aj autorom plagátov festivalu a jeho vizuálnym guru. Títo traja dokopy – to je dobrá partia!“ chváli výtvarníkov Prochác. Možno stojí za zmienku aj to, že ako suvenír z festivalu, okrem CD, obrazov a podobne, ponúkajú na festivale aj novinku – špeciálnou technikou vyšívané tričká združenia ejj! Art.

Ako sme už spomenuli, myšlienka festivalu vznikla vo Sv. Antone. Bez tohto čarovného miesta by vraj akcia ani nemohla existovať. Ale v okolí Banskej Štiavnice sú aj ďalšie pekné miesta. Ja som si napríklad zamiloval Novú Baňu, kde sme už absolvovali zopár koncertov, ale skoro každý rok býva aj nedeľné matiné v Sklených Tepliciach, zapojila sa aj Žarnovica. Festival bude postupne prítomný v celej krásnej Žiarskej kotline aj počas roka, nielen v júli. Napríklad v Novej Bani, malom meste, sú ľudia dvojnásobne vďační za import dobrej kultúry, lebo jej majú málo. Našťastie je v Banskej Štiavnici aj dosť príjemných ubytovacích možností. Dá sa vyberať. K peknej hudbe ponúka Štiavnica aj pekné výlety do okolia."

Akciu otvorí výstava Milana Lukáča, Drahomíra... Foto: archív Festivalu Pekná hudba
Milan Lukáč Akciu otvorí výstava Milana Lukáča, Drahomíra Prihera a Juraja Šufliarskeho.

Eugen Prochác hovorí, že o festivale sa mu aj sníva, ale má dobrých spolupracovníkov: Je to najmä Jurko Šufliarsky a Janko Graus. Sú oporou festivalu. Ich výhodou je, že sú v podstate domáci, zo Zvolena a z Novej Bane. Sú chytrí, pracovití a je s nimi veselo. Štiavnica sa za tých 20 rokov zmenila, je modernejšia a stále na čele topdestinácií Slovenska. Získala aj titul Mesto kultúry 2019, čo iste rozbehne množstvo mestských projektov."

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

1. Tajchy – jeden krajší ako druhý. Baníci kedysi vybudovali 60 medzi sebou poprepájaných vodných nádrží, dnes ich ostalo 24, harmonicky zrastených s prírodou.
2. Kaštieľ vo Svätom Antone a jeho okolie.
3. Štiavnické vrchy, ktoré pri Novej Bani presahujú už do iných pohorí.
4. Hronský Beňadik s benediktínskym kláštorom, jedným z najvýznamnejších v stredovekom Uhorsku, ktorý založili okolo roku 1075.
5. Rieka Hron a jej meandre, ktoré spájajú túto oblasť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #Festival peknej hudby #Známe neznáme Slovensko #Festivaly a koncerty #Leto na Slovensku