Na festivale Atmosféra vítajú deti aj starých rodičov

Už po ôsmy raz sa kúsok za Hontianskymi Nemcami medzi vinicami v Štiavnických vrchoch v prvý augustový víkend, teda od 2. do 4. augusta, bude konať rodinný festival Atmosféra. Ponúka nielen bohatý hudobný program, ale aj dobré jedlo, cestovateľské prednášky a kopec aktivít pre deti - od bábkového divadla cez autorské čítania pre deti až po možnosť vyskúšať si metódu ochladzovania holandského otužilca Wima Hofa či zatancovať si extatický tanec.

31.07.2019 10:09
festival Atmosféra Foto:
Na komorný festival Atmosféra majú deti do 12 rokov a seniori nad 65 rokov vstup zadarmo.
debata

Tipy redaktorov Pravdy na skvelé letné akcie. Kam a kedy ísť? Aké hviezdy tam vystúpia? Koľko stoja vstupenky? Prečítajte si každú stredu.

Festival založila ešte ako 17-ročná stredoškoláčka Gretka Pavlovová – ako školský projekt. Neskôr sa kvôli vysokej škole presťahovala do Bratislavy, no stále sa vracala na víkendy domov. Cítila, že regiónu by sa zišli nejaké letné aktivity. „K Hontianskym Nemciam mám stále blízko, nielen naša dedina, ale celý región potrebuje kultúrne podujatia, aby sa tam ľudia ako ja vracali a mohli uplatňovať svoju kreativitu. Preto som sa rozhodla zorganizovať festival Atmosféra, ktorý sa mimoriadne ujal,“ približuje Pavlovová.

„Zakladáme si na komornej atmosfére festivalu, preto limitujeme kapacitu návštevníkov na 2 000. Atmosféra si zachová svoju atmosféru len vtedy, keď ostane malou. Veľkých festivalov je veľa. No tých malých, kvalitných a jedinečných je málo. Nás vyhľadávajú práve rodiny s deťmi, ktoré neobľubujú veľké festivaly. U nás môžu vypustiť deti na lúku, nestoja v rade na pivo či toalety, ale oddýchnu si a majú sa fajn. U nás sa dá stanovať či kempovať s karavanom. Je zabezpečené všetko, čo pri cestovaní s deťmi potrebujete – od čistých toaliet, spŕch až po skvelé jedlo. Aj program festivalu je prispôsobený tak, že si naozaj príde na svoje každý – či deti, alebo aj starší. Tešíme sa, keď starí rodičia vezmú na festival aj vnúčatá – tento rok je pre ľudí nad 65 rokov vstupné zadarmo. Boli vaši rodičia či starí rodičia na festivale? Nie? Tak im dožičte tento zážitok, ani nevedia, o čo prichádzajú,“ dodáva.

Hudba, bábky, chodúľnici

Podľa Pavlovovej na festival chodia ľudia z celého Slovenska. Paradoxne chodí viac Bratislavčanov ako miestnych, hoci každý rok domácich pribúda. Program zostavuje prevažne sama zakladateľka Atmosféry. Tento rok pozvala do hudobnej časti programu napríklad českú alternatívnu kapelu Zrní, ale aj známe slovenské formácie Billy Barman, Medial Banana, Puding Pani Elvisovej, Fallgrapp, B-complex či Geišbergovcov s Katkou Koščovou. „Osobne sa teším na umelcov, ktorí tento rok vystúpia na Atmosfére prvýkrát – okrem Zrní a Fallgrapp to bude Longital Suita so sláčikovým kvartetom. Zaujímavé bude aj vystúpenie Mariána Slávku, s ktorým bude hosťovať česká klaviristka Beata Hlavenková. Bude to pre mňa určite náročné, lebo každý bod programu je niečím výnimočný, najradšej by som si prišla celý festival užiť ako návštevník,“ hovorí Pavlovová.

V hudobnej časti programu vystúpia 3. augusta... Foto: archív festivalu
Geišberg V hudobnej časti programu vystúpia 3. augusta aj bratia Geišbergovci.

Atmosféra láka aj na silný sprievodný program: „Okrem dvoch hudobných pódií máme dve diskusné zóny, detskú časť, ale aj Dušu či Dieru – nové zóny s nápaditým názvom. Z vyhĺbenej diery v lese vzniklo pódium pre literárne debaty a prednášky – veľký stan na tichšej lúke Duša na workshopy rozvíjajúce ducha, ako sú joga a pohybové workshopy. Návštevníci sa preto môžu tešiť na kvalitné diskusie, prednášky, literárne čítačky, cestopisné premietania, premietania slovenských, nielen dokumentárnych filmov, divadlá a čítačky pre deti, jogu, dramaterapiu, tvorivé dielne a rôzne iné pohybové čí hudobné workshopy. Okrem toho máme na festivale handmade zónu, kde bude predávať 35 slovenských dizajnérov svoje výrobky.“

Na Atmosfére sú vítané deti už od najútlejšieho veku a do 12 rokov majú vstup zadarmo. Čakajú tu na ne bábkové predstavenia divadla Žihadielko či divadlo Morgonrock z Bytče, ktoré uvedie hru O diviačikovi. Okrem toho sú pre najmenších pripravené štyri detské autorské čítačky – jedna o veľrybe Gréte, ktorá naučí deti separovať odpad, ale aj o dvoch jašteričkách a slnku s autorkou Irinou Zelyk. Prídu aj cirkusanti a chodúľnici z Mičinského pitvora a bude aj akrobatická šou. Deti si budú môcť prvýkrát vyskúšať základy zo sveta cirkusu. Okrem toho budú pre ne prichystané tvorivé ekodielničky a festivalová herňa Za horami, za dolami organizovaná Dobrým krajom. Mnohé aktivity pre dospelých sú tiež vhodné pre deti – workshop upcyclovania, hudobné workshopy s kalibou či handpanom alebo rodinná acroyoga.

Ako sa ochladiť s Wimom Hofom

Novinkou tohto ročníka Atmosféry je možnosť vyskúšať si metódu ochladzovania Wima Hofa, ktorej základy návštevníkom predstaví certifikovaná inštruktorka Michaela Davidovičová. Tá sa tejto metóde spolu s 11-ročnou dcérou Lindou venuje denne už dva roky. Návštevníci si budú môcť vyskúšať špeciálne dychové cvičenia za zvukov živej hudby aj ľadový kúpeľ, na Atmosfére bude špeciálny otužovací bazénik. Vďaka tejto metóde je možné posilniť si imunitu, precvičiť kompletne celý srdcovo-cievny systém a svaly, lepšie pracovať so stresom, upokojiť myseľ, zlepšiť športový výkon, zlomiť strach z chladu a mnoho iného.

Ďalším lákadlom festivalu je rituálny extatický tanec, ktorý je v posledných rokoch opäť populárny po celom svete – vraj pri ňom aktivujeme ducha a oslobodzujeme sa od limitujúcich konceptov mysle. Pri extatickom tanci nie je dôležitá forma, myseľ neriadi pohyb, tancuje sa mimo času a priestoru, v hlbokom spojení s naším vnútrom a v prítomnosti. V tomto stave je tanec naším najlepším liekom. Na Atmosfére bude workshopom sprevádzať inštruktorka Zuzka Burdanová, tancovačku si podľa organizátorov môžu návštevníci užiť až do skorého nedeľného rána.

Festival Atmosféra láka ľudí z celého Slovenska. Foto: archív festivalu
Festival Atmosféra Festival Atmosféra láka ľudí z celého Slovenska.

Festival obohatí aj prednáška Juraja Hipša o školstve, počas ktorej spolu s učiteľkou chémie ukáže na pokusoch, ako by mala vyzerať výučba na Slovensku. Druhá aktivita organizácie Živica bude workshop Posledných prianí. Ďalším bodom programu sú dve cestovateľské prednášky dvoch manželských párov. Remišovcov, ktorých nebaví vylihovanie na preplnenej pláži, ale radšej precestovali autom Sibír či Mongolsko. Druhý manželský pár – Hromníkovci – porozpráva o svojej ceste po Kirgizsku.

Festival Atmosféra sa snaží byť ekologický, preto používa biokompostovateľný riad, nápoje ponúkajú vo vratných ekopohároch, všetka drogéria na festivale je tiež biodegradovateľná, nie je testovaná na zvieratách a nezaťažuje vodu a pôdu. „V rámci programu podporujeme taktiež zelené témy – workshop upcyclovania, ekodielničky a čítačka detskej knihy o separácii odpadu, multigeneračný kvíz o ekológii. Aj mnohí predajcovia v handmade markete vyrábajú svoje produkty recykláciou alebo upcyclovaním alebo podporujú znižovanie tvorby nového odpadu,“ uzatvára Gretka Pavlovová.

Kam na výlet: 7 tipov v okolí

  • 1. Zrúcanina hradu Čabraď pri obci Čabradský Vrbovok uprostred Krupinskej vrchoviny na kopci nad údolím Litavy. Pôvodne sa hrad nazýval Litava.
  • 2. Ranč u Ňuňa v Litave – pre milovníkov prírody a turistiky, jazdy na koni.
  • 3. Folklórny festival Hontianska paráda v Hrušove – tento rok sa koná 16. – 17. 8.
  • 4. Benediktínsky kláštor v Bzovíku z 12. storočia.
  • 5. Zrekonštruovaná protiturecká veža Vartovka slúži ako rozhľadňa, z ktorej je výhľad na široké okolie Štiavnických vrchov a Krupinskej planiny.
  • 6. Vínne pivničky v Sebechleboch – možnosť ochutnávky.
  • 7. Okúpať sa možno buď na kúpalisku v Dudinciach, alebo v lome Devičie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Známe neznáme Slovensko #Festivaly a koncerty #Festival Atmosféra