Oslavovať sa nebude. Festival Woodstock 50 zrušili

Festival na počesť 50. výročia legendárneho podujatia Woodstock oficiálne zrušili. Woodstock 50, ktorý mal trvať tri dni, sa v uplynulých mesiacoch potýkal s viacerými problémami vrátane financií, odstúpenia umelcov či zabezpečenia miesta konania, ktoré sa z pôvodne plánovaného Watkins Glen v štáte New York nakoniec zmenilo na Merriweather Post Pavilion v Marylande.

02.08.2019 09:00
Woodstock 50 Foto: ,
Spoluorganizátor legendárneho festivalu Woodstock z roku 1969 Michael Lang (vpravo).
debata

„Sme smutní z toho, že séria nepredvídaných neúspechov nám znemožnila usporiadať festival, ktorý sme si predstavovali, s úžasným line-upom, ktorý sme si zaistili, a spoločenskou angažovanosťou, ktorú sme očakávali,“ vyjadril sa vo vyhlásení spoluorganizátor legendárneho festivalu z roku 1969 Michael Lang.

Lang vysvetlil, že po neúspechoch s dvomi lokalitami začali spolupracovať s neziskovou organizáciou HeadCount, ktorá propaguje účasť na demokratickom procese a registruje voličov. Spolu chceli vytvoriť menšie podujatie, ktoré by sa konalo v Merriweather Pavilion, s cieľom vyzbierať peniaze pre ich činnosť a isté neziskové organizácie bojujúce proti klimatickým zmenám. Zároveň ukončili zmluvy so všetkými umelcami, aby „ich účasť bola z ich strany dobrovoľná“. Od projektu odstúpili viacerí umelci, ako napríklad The Black Keys, Jay-Z, Miley Cyrus, The Raconteurs, Santana a The Lumineers.

Šéf Woodstock 50 Greg Peck vysvetlil, že ich plány skomplikoval „nešťastný spor s finančným partnerom a následné súdne konanie“. „Pracovali sme tvrdo na tom, ako vyprodukovať riadnu poctu (Woodstocku) – a v poslednom týždni sa k nám pridali viacerí skvelí umelci, aby podporili Woodstock 50 – ale jednoducho nám vypršal čas,“ povedal Peck. Následne zdôraznil, že „woodstockovské hodnoty mieru a tolerancie sú pre nás v súčasnosti dôležitejšie ako nikdy pred tým“, a preto sa ich treba zastať a hľadať budúce spôsoby ako si ich uctiť a oslavovať.

Festival Woodstock sa konal v dňoch 15. až 18. augusta 1969 pri meste Bethel v Catskill Mountains, severne od New Yorku. Festival s podtitulom Tri dni mieru a hudby sa stal jednou z kľúčových udalostí pre generáciu hippies a protivojnové hnutie v USA. Na festivale vystúpili okrem iných Joan Baez, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jefferson Airplane, Joe Cocker, The Who, Crosby, Stills, Nash & Young, Ravi Shankar, Santana či Grateful Dead.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #festival #Woodstock