Jánošíkova Terchová spieva a tancuje

Tri veľké galaprogramy, množstvo sprievodných podujatí, no aj niekoľko noviniek. To všetko čaká návštevníkov medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni, ktorého 57. ročník sa už tradične koná v obci Terchová. Otvorili ho síce už v stredu večer, no hlavný program sa začne až v piatok a potrvá do nedele.

02.08.2019 06:00
Jánošíkové dni Foto:
Ťažiskom programu sú hudobno-tanečné vystúpenia folklórnych súborov.
debata (12)

Najzaujímavejšie víkendové podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť podľa redaktorov Pravdy. Tip pre veľkých, malých, najmenších i seniorov. Prečítate si každý piatok.

Aj keď sa festival nesie najmä v znamení ľudovej hudby a folklórnych súborov, organizátori pripravili pestrý program, ktorý ponúka i ďalšie umelecké zážitky – prezentácie ľudových remesiel, tvorivé dielne, výstavy, školu ľudového tanca, premietanie filmov, koncert world music či divadelné predstavenie.

„Ak je tento rok niečím výnimočný, tak je to možno veľký počet jubileí terchovských muzikantov. Chceme si ich dôstojne pripomenúť, takže veľa programov v rámci tohtoročných Jánošíkových dní je venovaných práve týmto výročiam,“ uviedol pre Pravdu šéfdramaturg festivalu Peter Cabadaj. Organizátori nezabudli ani na patróna podujatia, slávneho zbojníckeho kapitána, po ktorom sa festival volá. Už v stredu – hneď na úvod – mu otvorili stálu expozíciu v symbolickom dome v jeho rodnej Osade u Jánošov, ktorá je dnes súčasťou Terchovej. „Zobrazuje Jánošíkovu rodinu zhruba pred 300 rokmi, a to v duchu dobových reálií s množstvom suvenírov a artefaktov. To je novinka, ktorou sa tento ročník odlišuje od tých minulých,“ porovnal Cabadaj.

Počas otváracieho programu sa vydražila aj legendárna Jánošíkova valaška zo začiatku 18. storočia. Samozrejme, nie pravá, ale verná replika tej, ktorú dodnes opatrujú v Maďarskom národnom múzeu v Budapešti. Hrot sekery je z ocele a porisko z bukového dreva, na troch miestach potiahnuté kožou. Vyvolávacia cena valašky bola 25 eur, čo malo symbolizovať vek, v ktorom mladého zbojníka popravili. Pri dražbe sa napokon vyšplhala až na 1 700 eur. Pre svoje múzeum ju kúpilo mesto Liptovský Mikuláš. Získať repliku valašky však od konca augusta budú môcť i návštevníci Jánošíkovho domu v Terchovej, kde ju budú ponúkať ako suvenír.

Koncerty, rekord aj veselica

Festival Jánošíkove dni má medzinárodný charakter už 28 rokov, vďaka čomu sa diváci môžu tešiť aj na vystúpenia zahraničných umelcov. Za ten čas sa na ňom predstavili už tisíce účinkujúcich z vyše 30 štátov sveta. Na nezáujem návštevníkov sa sťažovať nemôžu – každý rok prichádza do Terchovej okolo 70-tisíc ľudí. Toľko ich tu organizátori očakávajú i teraz. Čo pre nich pripravili?

„Postavili sme osem pódií, na ktorých sa predstaví takmer 1 650 účinkujúcich zo štyroch krajín, a to celkovo v 39 programoch,“ priblížil Cabadaj. Ako však opatrne dodal, veľa závisí aj od počasia, pretože silné búrky by niektoré vystúpenia vonku mohli narušiť. Ohrozené sú hlavne predstavenia v amfiteátri.

„Ak príde iba slabá letná búrka, nie je problém. Všetko je zastrešené, ľudia budú mať pršiplášte, no keď sa strhne poriadna mela, ľudí z amfiteátra treba stiahnuť. Je tam veľa techniky a aparatúry, nemôžeme riskovať,“ upozornil šéfdramaturg festivalu. V prípade nepriaznivého počasia by sa preto programy z exteriéru presunuli do šapitó.

Príjemnú atmosféru sľubuje dnešný galaprogram, ktorý sa o 20.30 h začne v amfiteátri Nad bôrami, no zábava bude pokračovať ďalej vďaka ľudovej veselici v RIC Terchovec a podujatiu Noc s terchovskou muzikou vo festivalovom šapitó. V oboch sa bude tancovať až do štvrtej, resp. do tretej nadránom.

V sobotu sa o program postarajú detské a seniorské folklórne súbory, na 20. h je naplánovaný pokus o prekonanie vlastného festivalového rekordu v počte spoločne hrajúcich heligonkárov. Vlani si na tomto dychovom nástroji zahralo spolu 227 muzikantov, tohto roku by ich malo byť ešte viac. „Máme o to veľa záujemcov. Ak nás nepodrazí počasie a nepríde silná búrka, rekord na 99 percent prekonáme,“ zastrájal sa Cabadaj. Hráči na heligóne prišli z celého Slovenska, Moravy, Poľska i Maďarska.

Po „rekordéroch“ bude v amfiteátri medzinárodný galaprogram, kde vystúpi aj goralský súbor z Poľska, brass band zo Srbska či štátny kozácky súbor z Ruska. Na záver sa predstaví obľúbený Terchovský symfonický orchester, ktorý má vyše sto členov. O jedenástej večer potom odštartuje „folklórstroj“ – veselica až do štvrtej ráno.

Atrakcia pre divákov

V nedeľu o 10. h príde na rad konský vozový sprievod, ktorý je už 50 rokov neodmysliteľnou súčasťou záverečného dňa festivalu a pre divákov je už tradičnou atrakciou. Cez obec vtedy tiahnu konské záprahy s hrdými furmanmi v ľudových krojoch a muzikantmi hrajúcimi na vozoch. O hodinu neskôr sa pozornosť sústredí na miesto pod Jánošíkovou sochou, kde svoje umenie opäť predvedú členovia poľského goralského súboru a ruského kozáckeho súboru z mesta Stavropoľ. Potom sa ľudia môžu dozvedieť ešte niečo o furmanoch a muzike a o 14.30 h podujatie vyvrcholí v amfiteátri záverečným galaprogramom Jánošík je sloboda a sloboda je večná! Účinkovať v ňom budú folklórne súbory, skupiny a sólisti z Terchovej a okolia, horného Považia, Oravy, Kysúc, Turca a Liptova.

V nedávnej ankete o najväčšieho Slováka sa Jánošík umiestnil na 10. mieste, pričom predbehol množstvo významných osobností. Svedčí to o tom, že ako historická postava je na Slovensku stále veľmi populárny. Podobne ako folklórny festival v jeho rodnej obci.

Užitočné informácie

  • Vstupné: Ak ste si vstupenky nekúpili v predstihu do 25. júla, ceny na podujatia v amfiteátri sa pohybujú od 4 do 12 eur, permanentka na všetky programy stojí 25 eur (18 eur pre dôchodcov). Vstup zdarma majú osoby s preukazom ŤZP a deti s výškou do 140 cm. Na programy vo festivalovom šapito, v relaxačno-informačnom centre Terchovec, v areáli pod sochou Jánošíka a v Terchovskej galérii umenia je vstup voľný. Detský a seniorský program v sobotu popoludní, ako aj galaprogram v nedeľu poobede môžu bezplatne navštíviť i ľudia s trvalým pobytom v Terchovej.
  • Upozornenie: Organizátori prosia divákov, ktorí prídu na program do amfiteátra Nad bôrami, aby v prípade nepriaznivého počasia brali ohľad na druhých a nepoužívali dáždniky, ale pršiplášte.
  • Doprava: Od 16. h dnešného dňa až do 18. h v nedeľu bude na ceste č. II/583 v Terchovej obmedzený tranzit cez obec. Nebude platiť pre účastníkov festivalu, linkové autobusy SAD, vozidlá zásobovania a autá s právom prednostnej jazdy. Vodiči, ktorí Terchovou budú len prechádzať, môžu využiť vyznačenú obchádzku. Na parkovanie sú vyčlenené záchytné parkoviská, krajnice ciest v obci a označené verejné priestranstvá.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Jánošíkove dni #Známe neznáme Slovensko #Festivaly a koncerty