Letné živly lákajú portrétom Formana aj novou rozprávkou

Láska k umeniu, cit pre dramaturgiu, snaha vychovať novú generáciu filmárov a cinefilov, ale aj potešiť a zabaviť starých harcovníkov. To všetko spája organizátorov filmového festivalu 4 živly, ktorý sa každoročne koná v magickej Banskej Štiavnici dvakrát do roka - v zime aj v lete - a ponúka návštevníkom okrem „tučnej“ nádielky kvalitných filmov aj príjemnú rodinnú atmosféru. Letné živly svoje brány otvoria už v stredu a zavrú ich až v nedeľu 11. augusta. Témou 21. ročníka sú tentoraz čísla.

06.08.2019 09:00
Hodinárov učeň Foto:
V predpremiére návštevníci 4 živlov uvidia aj novú česko-slovenskú rozprávku Hodinárov učeň.
debata

„Tému 4 živlov vždy vyberá spoločne dramaturgická časť tímu a výkonný manažment. Riešime tam, aké témy majú potenciál obsiahnuť čo najširšie spektrum filmov. Ukázalo sa, že práve čísla taký potenciál majú, či už čo sa týka filmových žánrov, alebo rôznych formálnych postupov,“ prezradil pre Pravdu PR manažér festivalu Peter Gašparík.

Medzi hlavné lákadlá festivalu bude tento rok patriť dokument Forman vs. Forman Jakuba Hejnu a Heleny Třeštíkovej. Tá sa len prednedávnom stala členkou Americkej akadémie umení a vied. Snímka vznikla v česko-francúzskej koprodukcii a je portrétom legendárneho českého režiséra Miloša Formana podpísaného pod kultovým a nestarnúcim Preletom nad kukučím hniezdom (1975) či famóznou historickou drámou Amadeus (1984). Forman vs. Forman je kolážou súkromných aj oficiálnych archívov a autobiografických spomienok, ktoré nahovoril režisérov syn Petr. Dokument bude uvedený v slovenskej predpremiére.

Ďalšou predpremiérou bude aj hudobný dokument The Sound Is Innocent zameraný na stále rastúci a stále neprebádaný svet elektronickej hudby. „Film príde osobne uviesť režisérka Johana Ožvold, a keďže je aj hudobníčka, vystúpi aj ako DJ-ka na festivalovej párty v sobotu večer. Početná delegácia príde uviesť aj film Hodinárov učeň, ktorý uzatvára trojicu slovenských predpremiér. Ide o novú koprodukčnú česko-slovenskú rozprávku. Príde režisérka Jitka Rudolfová, kostýmový výtvarník Marek Cpina a trojica hereckých predstaviteľov Jana Plodková, Dana Droppová a Michal Balcar,“ priblížil pre Pravdu Gašparík. Hodinárov učeň dorazí do slovenských kín až 12. septembra.

Okrem nových filmov lákajú 4 živly divákov aj klasikami. „Určite by som divákom odporučil Dvojaký život Veroniky Krzysztofa Kieślowského, ďalej film Tretia generácia Rainera Wernera Fassbindera alebo alternatívny muzikálový hit Hedwig a Mizerný palec, ktorý nakrútil John Cameron Mitchell. Čo sa týka klasík, máme obsiahnuté hádam celé žánrové spektrum,“ prezradil Gašparík. Pre náročnejšieho diváka je pripravená aj dráma Michaela Hanekeho 71 fragmentov chronológie náhody (1994) či komorná Balada o siedmich obesených (1968) v réžii Martina Hollého.

Ani tento rok nebude chýbať program pre najmenších. Čaká ich viacero filmov ako Železný obor (1999) v réžii Brada Birda či krátkometrážny Šarkan Martina Smatanu, ale aj animačná a výtvarná tvorivá dielňa. Okrem toho festival ponúkne aj viaceré diskusie, výstavy a koncerty. O vizuálnu identitu festivalu sa tento rok postaral Andrej Kolenčík, režisér viacerých slovenských videoklipov či nedávnej dobrodružnej science-fiction Mohyla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #Miloš Forman #4 Živly #Hodinárov učeň