Ján Trstenský: Z počasia si na Grape vieme aspoň vystreliť

The Kooks, CHVRCHES, Rudimental, Tove Lo, to je iba zopár ochutnávok z programu, ktorý od piatka do soboty ponúkne na piešťanskom letisku jubilejný, desiaty, ročník festivalu Grape. Ako prezradil jeden z jeho organizátorov Ján Trstenský, tento rok ide o najdrahší, ale aj najkvalitnejší line-up v histórii podujatia. V rozhovore pre Pravdu hovorí nielen o úspechoch, ale aj úskaliach, ktoré na festival číhajú.

08.08.2019 09:00
Grape Foto:
Festival Grape sa začína na piešťanskom letisku už v piatok. Na snímke hlavná scéna počas uplynulého ročníka.
debata

Grape ste vypredali už mesiac pred festivalom, z čoho máte určite veľkú radosť. Vrásky vám však zrejme urobila správa, že letisko bude tento rok v prevádzke. Niektoré lety sa počas festivalu museli odkloniť do Bratislavy, čo stálo nemalé peniaze. Ako sa s tým Grape vyrovnal?

O tom, že letisko bude v prevádzke, sme sa dozvedeli asi niekedy v novembri. Išlo o fakt, ktorý sme už nemohli nijako ovplyvniť, zostávalo nám len dohodnúť sa na kompromise. Veľmi nás potešilo, že nás v tomto smere podporil aj Trnavský samosprávny kraj, ktorý chcel festival na letisku udržať. Výšku sumy, ktorá s tým súvisela, sme sa dozvedeli až neskôr. Išlo o extrémne vysokú čiastku, ale s pomocou sponzorov sa nám ju podarilo vykryť. Nič iné sa robiť nedalo. Presťahovať Grape bolo v tom čase už nemožné a ani sme to nechceli. Piešťany sme si už obľúbili, je to pre nás ideálne miesto. Nakoniec sme to všetko ustáli, aj keď nám ešte v nedeľu pristálo na letisku lietadlo. Museli sme preto čakať so stavbou hlavného pódia, no časovú stratu sme dobehli v priebehu dvoch dní. Nevieme si predstaviť, že z letiska odídeme, ale uvidíme, čo sa stane na budúci rok. Nikto nevie.

Neprišlo vám ľúto, že ste peniaze neinvestovali inak? Napríklad do nejakého headlinera?

Na line-up to vplyv nemalo. V tom čase sme už mali „zabúkovaný“ program a všetkých headlinerov. Neskôr v decembri sme už riešili skôr menšie mená. Tento rok máme dokonca najdrahší line-up v histórii festivalu.

Súvisí to aj s prudkým rastom cien kapiel, ktorý dnes trápi nejeden festival? Ako sa s týmto trendom dokáže festival ako Grape vyrovnať, aby nemusel neustále zvyšovať vstupné, kapacitu, prípadne, aby sa z neho nestala prehliadka partnerov?

Touto otázkou sa intenzívne zaoberáme už druhý rok. Ceny idú naozaj veľmi rýchlo hore a festivaly sú v tomto smere viac-menej bezmocné. V Európe je ich také množstvo, že ak sa niekomu nepozdáva výška honoráru, kapela ide jednoducho inde. Situácia je zlá, ale nie beznádejná. Ak kapele napríklad sedí v rámci jej naplánovaného turné skôr stredná Európa, vie ísť s cenou aj nižšie. To sa však nedeje vždy. Úprimne, neviem, kam sa tie ceny vyšplhajú. My sami sme kedysi platili za headlinerov polovičné sumy ako teraz. Sčasti chápeme aj kapely, ktoré dnes žijú najmä z koncertovania a nie z predaja hudobných nosičov. No vo všeobecnosti stúpa aj dopyt, a keď rastie dopyt, rastie aj cena. Grape sa s tým zatiaľ vyrovnáva celkom dobre. Museli sme však o čosi zvýšiť cenu vstupenky, aby sme mohli ľuďom ponúknuť kvalitný program. Festivaly to riešia buď zvyšovaním vstupného, alebo kapacity, čo im vo finále pomôže zaplatiť interpretov. Touto cestou však nechceme ísť. Aj preto sme už vypredaní, aj keď by sme mohli ešte predať pár tisíc lístkov. Tiež nemáme miliardu partnerov, takže veríme, že sme viac ako len prehliadka sponzorov.

„Piešťany sme si už obľúbili, je to pre nás... Foto: Lousy Auber
Ján Trstenský „Piešťany sme si už obľúbili, je to pre nás ideálne miesto,“ tvrdí Ján Trstenský.

Kapacitu areálu ste však predsa len mierne zvýšili. Koľko ľudí sa tam vojde?

Oproti minulému roku nám rozpočet narástol asi o 300-tisíc eur. Rozhodli sme sa preto mierne zvýšiť kapacitu festivalu na 25-tisíc návštevníkov. Mohli sme si to dovoliť aj vďaka zmenám, ktorými minulý rok prešiel festivalový areál. Kapacitne pojme až 30-tisíc ľudí, takže sa nebojíme, že sa budú návštevníci tlačiť. Medzi počtom predaných lístkov a ziskom však nevládne priama úmera, ako by sa niekomu mohlo zdať. Viac ľudí znamená viac sociálnych zariadení, viac výčapov, viac brigádnikov, jednoducho viac výdavkov.

Čo sa týka hlavného programu, stále platí, že si vzájomne vypomáhate so Szigetom?

So Szigetom úzko spolupracujeme už od roku 2014. Vždy keď sa začína vážnejší booking, čo je koniec augusta a úvod septembra, vymieňame si interpretov. Oni nám pošlú, o čo majú záujem, a my urobíme to isté. Tento rok sme mali veľmi veľký prienik, čomu sme sa potešili. Sziget má, samozrejme, výhodu. Koná sa aj cez týždeň a kapely vie získať aj za menšiu sumu, ale ani taký obrovský festival ako Sziget nemá záruku, že tam hviezdy skutočne prídu. V tom čase mu totiž na severe konkurujú tri veľké a silné festivaly. Grape je v tomto smere taká malá barlička, ktorá Szigetu pomáha vo vyjednávaní. Hrať na dvoch festivaloch blízko seba sa kapelám oplatí aj z hľadiska plánovania turné.

Na koho z Grapu sa tento rok najviac tešíte?

Asi pred štyrmi rokmi sme v rámci festivalu zaviedli nepísané pravidlo, že každý rok pritiahneme aspoň jednu legendu. Kým minulý rok to bola kapela Lamb, tento rok príde dvojica Kruder & Dorfmeister. Tešíme sa na nich napriek tomu, že ide o interpretov, ktorých väčšina našich návštevníkov zrejme nepozná. Veľkú radosť máme aj z americkej skupiny Yeasayer, no celkovo aj z nášho tretieho stageu, ktorý ponúkne možno menej známe, ale veľmi kvalitné mená. Spomenul by som napríklad Toma Grennana, ktorý je doma v Británii hviezdou. Tento rok máme silne zastúpené aj žánre ako minimal, techno a house, ktoré prídu reprezentovať napríklad Max Cooper či Daniel Avery.

Festival oslavuje desiate narodeniny. Za tému, ktorá symbolicky spája všetky ročníky, ste si zvolili vodu, resp. ochranu pred ňou. Išlo o pokus vtipne sa vyrovnať s počasím, ktoré vás neraz potrápilo?

Mali sme aj pekné ročníky, keď nepršalo vôbec, ale je pravda, že ľudia si nás stále spájajú s dažďom a búrkami. Aj preto sme si z toho chceli trochu vystreliť. A možno práve tým búrky odoženieme.

Predpoveď počasia je zatiaľ priaznivá. Nebudú sa ľudia v odporúčanom dresscode – pršiplášťoch či nepremokavých veciach – potiť?

Práve preto sme počítali aj s letnou verziou. Vhodné sú aj špeciálne tričká AC/DC s bleskom alebo mokré vlasy. Fantázii sa medze nekladú.

Popri tematických odevoch však budú vo festivalovom dave vyčnievať aj červené kostýmy skupinky umelcov, ktorú ste pracovne nazvali červená armáda. Začína sa festival viac zaoberať aj politickými témami?

Ide o špeciálny projekt fotografa a umelca Lousyho Aubera. Tvorí ho 80 ľudí v červených kostýmoch, ktorí budú v rámci festivalu robiť rôzne performance. Viac prezrádzať nebudem, možno iba toľko, že otvorenie festivalu pri hlavnej bráne bude veľmi pekné. Priznám sa, že nám ani nenapadlo, že si to bude niekto spájať s Červenou armádou, no pri stretnutí s jedným partnerom sme zistili, že ľudia to môžu vnímať aj inak. Červené postavičky vidíme skôr ako krvinky, ktoré pulzujú festivalom. Čo sa týka politických tém, každý sa môže slobodne rozhodnúť, akou cestou pôjde. Aj my sme sa rozhodli. Celý týždeň ľudia z médií nasávajú správy o stave našej spoločnosti. Aj mne samému je z toho ťažko. Som rád, že aspoň cez víkend im dáme trochu voľnosti. No spomeniem aspoň prednášku s adminmi Zomri, kde budeme riešiť hoaxy. Myslím, že ide o dôležitú tému, pretože ľudia sú veľmi ovplyvniteľní internetom. Veria všetkému, čo si prečítajú, a potom to šíria ďalej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grape #Piešťany #Ján Trstenský #Grape 2019