Konvergencie pozývajú na oslavu svojich 20. narodenín

Dve dekády svojej existencie oslávi túto jeseň medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie. V koncertných sieňach a v chrámoch hlavného mesta sa uskutoční od 16. do 24. septembra.

09.08.2019 07:00
Konvergencie Marián Varga Foto:
Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie na archívnej snímke z roku 2017.
debata

Aj tento rok spojí renomovaných domácich i zahraničných umelcov a hudbu rozličných žánrov. Otvárací koncert Konvergencií patrí návratu svetoznámeho súboru Brodsky Quartet. Priaznivci hudby Šostakoviča, Brittena, Barbera, Coplanda a Elgara sa na jeho vystúpenie môžu tešiť 16. septembra vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. Na festival sa vráti tiež popredná talianska mezzosopranistka Romina Basso. Spolu so známym talianskym gitaristom Albertom Mesircom pozýva na piesňový recitál 20. septembra do Koncertnej sály Klarisky. Agentúru SITA o tom informoval organizačný tím Konvergencií.

Súbor Brodsky Quartet, ktorý otvorí jubilejné Konvergencie, zaujal na festivale po prvý raz v roku 2016 so sláčikovými kvartetami Dmitrija Šostakoviča. O dva roky neskôr na festivale uviedol neskoré kvartetá Ludwiga van Beethovena. Brodsky Quartet vznikol v roku 1972 a po takmer polstoročí pôsobenia má na konte vyše 3 000 koncertných vystúpení po celom svete a 60 nahrávok. Členovia kvarteta sa špecializujú na uvádzanie kompletných cyklov kvartet Ludwiga van Beethovena, Franza Schuberta, Piotra Iľjiča Čajkovského, Benjamina Brittena a Arnolda Schönberga, za čo už získali niekoľko ocenení. Vďaka spolupráci s Paulom McCartneym, Björk či Elvisom Costellom je súbor známy aj mimo klasickej hudby.

Tradične je súčasťou festivalu Bratislavská noc komornej hudby. Sled niekoľkých koncertov počas jedného večera sa v design factory tento raz odohrá 19. septembra. Ich program symbolicky venovaný 100. výročiu narodenia osobnosti slovenskej hudby Jána Albrechta (1919 – 1996). Na Bratislavskej noci komornej hudby vystúpi prvý violista Slovenskej filharmónie Martin Ruman s klaviristkou Alenou Hučkovou s dielami Alexandra Albrechta, Rebeky Clarke a Ľubice Čekovskej. Zaznejú aj klavírne diela od Johannesa Brahmsa a Roberta Schumanna. Súčasťou sú úvodné rozhovory venované spomienkam na Albrechta.

Špeciálnym koncertom z diel slovenských skladateľov si 21. septembra Konvergencie v Primaciálnom paláci pripomenú 30. výročie Nežnej revolúcie. Veľkým klasickým dielam patrí slávnostný koncert naplánovaný na 22. september vo Veľkom evanjelickom kostole. Otvorí ho Brittenova suita pre sólové violončelo v podaní známeho britského violončelistu Roberta Cohena. Program doplnia kompozície Šostakoviča a Felixa Mendelssohna Bartholdyho.

Konvergencie i tento rok prinesú projekty, ktoré spájajú klasickú hudbu s ďalšími hudobnými žánrami či umeleckými druhmi. Tento raz sa publikum môže tešiť na premiéru adaptácie Bartókovej opery Hrad kniežaťa Modrofúza. Dielo autorského kolektívu Eva Šušková, Peter Mazalán, Jonatán Pastirčák, Ján Šicko a Peter Pažický je na programe 18. septembra v Primaciálnom paláci. Festival ešte pred začiatkom svojho programu, 11. septembra, predstaví nový, ľudovou hudbou inšpirovaný projekt speváčky Zuzany Mojžišovej, ktorú bude sprevádzať Andrej Šeban, Oskar Rózsa a Martin Valihora.

Okrúhly 20. ročník festivalu uzavrie 24. septembra koncert izraelského mandolinistu Aviho Avitala. Na koncerte, ktorý v Slovenskom rozhlase spojí svety klasickej hudby a world music s Avitalom, vystúpi aj vokalistka Loire Cotler a štvornásobný držiteľ Grammy, perkusionista Glen Velez. Súčasťou 20. ročníka festivalu bude aj koncert pre deti, o ktorý sa tentokrát postarajú Tomáš Boroš a Ivan Šiller. V ponuke je i premiéra dokumentu o festivale.

Festival Konvergencie pomenoval jeho zakladateľ a umelecký riaditeľ, violončelista Jozef Lupták podľa kultového albumu súboru Collegium musicum Mariána Vargu. Za 20 rokov existencie sa z nadžánrového podujatia, ktorého ťažiskom aj naďalej ostáva komorná hudba, stala jedna z udalostí klasickej hudby na Slovensku. Konvergencie sa podľa ich organizátorov od iných festivalov líšia dramaturgiou, „ktorá poskytuje priestor pre spoluprácu domácich i zahraničných umelcov a prezentuje menej známe diela, ale tiež veľké klasické opusy v prekvapivých a nových kontextoch“. Zároveň kladú dôraz na uvádzanie tvorby slovenských skladateľov a hudbu 20. storočia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Konvergencie #Jozef Lupták #Brodsky Quartet #komorná hudba