Trebišov opäť ukáže, že na východe žiaden pes neskapal

Radosť je formou odporu. Tak znie heslo siedmeho ročníka aktivistického festivalu Skapal pes fest, ktorý sa v dňoch 30. až 31. augusta 2019 bude konať v Trebišove. Podujatie je organizované bez grantov a sponzorov. Účinkujúci vystupujú bez nároku na honorár a organizátormi sa tak na víkend stávajú aj samotní návštevníci.

09.08.2019 14:00
Skapal pes fest Foto:
Festival Skapal pes fest sa bude v dňoch 30. až 31. augusta 2019 konať v Trebišove.
debata

Skapal pes fest organizujú aktivisti a aktivistky bez sponzorov či grantov už sedem rokov. „Je to akási snaha o rekonštrukciu čias, keď kultúra bola živá, bez infúzií. Naše babky a dedkovia tiež nepýtali peniaze na to, aby sa porozprávali, čo je nové vo svete, zatancovali si, pohádali sa a zase dohodli. Živá kultúra funguje aj bez pivovarov a súhlasu ministerky,“ tvrdia vo vyhlásení organizátori.

„Do it yourself“ princíp, ktorý je základom festivalu, bol v minulosti aj dnes využívaný mnohými aktivistickými, umeleckými aj politickými skupinami. Je to vlastne nehierarchická forma organizácie, ktorá dáva priestor každému, kto zdieľa podobný cieľ, aby prispel k výsledku. „Chceme tým ukázať, že ak je možné vyrobiť dvojdňový festival s asi štyridsiatimi účinkujúcimi, diskusiami, hrami, výstavami, dokážeme takto zorganizovať aj ďalší svet. Nemusíme nutne čakať na politikov, aby za nás vyriešili naše problémy. Dá sa to aj inak,“ vysvetlil Viktor, jeden z organizátorov.

Priestor na festivale dostane mnoho iniciatív, odborníkov, kapiel, filmov, výstav umenia, umelá inteligencia, bazár, kvíz, aktivity pre deti, spoznávanie mesta a skutočne veľké množstvo ďalších aktivít. Organizátorky a organizátori sa riadili najmä dvoma princípmi: nech je to lokálne a/alebo nech to je inšpirujúce. Snažia sa tak ukázať, že aj na východe, o ktorom niektorí tvrdia, že tam nič nie je, sa deje množstvo úžasných vecí. „Nie sme apolitickí, máme svoj názor a snažíme sa ho interpretovať cez dramaturgiu nášho ,pšikaʻ. Podľa Danteho je v jednom pekle špeciálne miesto pre tých, ktorí boli v ťažkých časoch nerozhodní. Aby sme ukázali, na ktorej strane stojíme, pre siedmy ročník sme si prvýkrát zvolili heslo. Je to názov albumu našej top kapely Idles – Radosť je forma odporu. Chceme ich tým prilákať na ďalší ročník,“ dodal organizátor Viktor.

Bez headlinerov

V „do it yourself“ kultúre sa nepatrí hovoriť o najväčších menách. No napriek tomu sa organizátori pýšia tým, že ich pozvanie prijala Saša Uhlová – dokumentaristka, rómistka, antropologička a redaktorka mnohých periodík, ktorá bude hovoriť o svojich skúsenostiach nekvalifikovanej brigádničky v rôznych nízkopríjmových zamestnaniach. Zo slávnejších kapiel to budú Rozpor spolu s ich filmom Radikálne ľudské turné, ktoré odohrali v rómskych osadách, alebo Sedatívum, víťazi jednej televíznej šou.

Hranice štátu budú musieť prekročiť veselé Lonesome Hot Dude, ktoré z Rakúska prinesú smutné témy; Jesień a DJ Teddybear z Poľska, brniansky Acute Dose, rožnovský electropunk Ctib a niekoľko hraníc prejdú aj mexickí People As Machines. O lokálnych kapelách sa vedú žarty, že zo Skapal Pes Festu vedie cesta rovno na Pohodu. Svoje vedia Raptor Koch band, #pokora, ale aj Our Stories či Small Town Life. Džezovo ladená bude Sisa Fehér, ale aj Peter Fedorčák – jediný známy človek zo Slovenska, ktorý hrá na Chapman stick. Veľký comeback čaká Citróna a Elu, ktorí s Citronela soundsytémom roky určovali zvuk košického Collossea. Zahrajú aj rezidenti z Tabačky – Grosso, Yieing a Buckowski.

Diskusie a umelecký aktivizmus

Okrem Sašy Uhlovej a Datru z Rozporu budú rozprávať o svojom pôsobení aj Amnesty International, Lesoochranárske združenie VLK, Fridays For Future a ďalšie kolektívy, ktoré vychádzajú z DIY princípov organizovania.

Návštevníci festivalu uvidia diela známych umelcov Ota Hudeca, Leny Jakubčákovej, projekt Potulnej galérie, ale aj kritické básne trebišovského outfluencera Debylka – „Ruže sú červené“. Umenie budú môcť vytvoriť aj sami na Umčo stagei, prípadne si vyskúšať turnaje v retro počítačových hrách. Špeciálne miesto bude mať dielo Samuela Szaba – Daniel Andrejko – umelá inteligencia, ktorá sa snaží napodobňovať slovník, ktorý sa používa v extrémistických skupinách.

Ľudí z okolia už tradične láka Cykloprehliadka Trebišova, ktorú vedie doktor filozofie Juraj Varga. Juraj si na sobotu pripravil aj workshop s názvom Ako učíme inovatívne. Program je pripravený aj pre deti, v Deckovisku im v sobotu prečíta rozprávky v šarištine Andrea Kušnírová. Tí najmenší si budú môcť vyskúšať aj jazdu na koni s Jazdeckým klubom Larisa. Skapal Pes Fest sa uskutoční 30. a 31. augusta 2019 na Sunnyho ranči, Nová Koronč v Trebišove.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trebišov #Skapal pes fest