Hviezdne noci - žatva slovenskej hudobnej scény

Pouličné divadlo, literárne čítačky, premietania pod hviezdami, koncerty na otvorenom pódiu, výstavy vo výkladoch obchodov, slobodné vylihovanie v chilloutovej zóne priamo na námestí, stretnutie domáceho a cezpoľného publika, nocovanie v stane v parku priamo v meste.

14.08.2019 06:00
bytča Foto:
Festival sa uskutoční od štvrtka 15. 8. do nedele 18. 8. 2019 v Bytči.
debata

Najzaujímavejšie víkendové podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť podľa redaktorov Pravdy. Tip pre veľkých, malých, najmenších i seniorov. Prečítate si každú stredu.

Hviezdne noci v Bytči sú viac ako obyčajný festival. Sprevádza ich nadšenie a práca miestnej komunity. Aj tento rok medzi 15. až 18. augustom prinášajú organizátori ambiciózny program a snažia sa čo najviac prepojiť festival so samotným mestom na strednom Považí – s jeho zákutiami, architektúrou a predovšetkým obyvateľmi.

Už po piatykrát premenia nadšenci malé mesto Bytča na kultúrny uzol, na ktorý uprie pohľad celé Slovensko. Za krátku dobu sa z akcie stalo unikátne štvordňové multižánrové podujatie navštevované ľuďmi z celého Slovenska. Výnimočným ho robí program, ktorý mieša hudbu, film, divadlo, výtvarné umenie, ale najmä revolučný spôsob, akým Hviezdne noci zaberajú verejný priestor a premieňajú malé mestečko na "veľký festival” bez plotov a pre všetky generácie.

Festival sa uskutoční od štvrtka 15. 8. do... Foto: archív festivalu Hviezdne noci
Bytča Festival sa uskutoční od štvrtka 15. 8. do nedele 18. 8. 2019 v Bytči.

Na troch pódiách počas štyroch dní odohrajú koncerty tri desiatky kapiel. Nebudú chýbať známe mená ako Katarzia, Noisecut, Bad Karma Boy. Tiež začínajúce talenty – víťazi Radio Head Awards Don’t Trust Butterflies, raper Fobia Kid, zoskupenie Ankramu, indiefolková hviezda Blanch, indierockeri Dave Brannigan či synthpopová novinka Gladia Moony. Dôraz na neobjavené, originálne kapely a to najlepšie zo slovenskej alternatívnej scény – to je kľúč hudobného programu.

Sobota bude patriť fanúšikom aktuálnej, aj staršej, tvrdej slovenskej hudbe. Headlinerom na pódiu v „kulturáku“ bude punkrocková formácia Davová psychóza, ktorá je na scéne už tri desaťročia. Koncert bratislavskej thrashmetalovej skupiny Catastrofy s odvážnymi a nekompromisnými textami doplnia domáci pankáči Bokom Okolky a deathmetalová mladá formácia Sorgoth.

Retrospektíva filmov Miloša Formana

Hviezdne noci sa začali pred piatimi rokmi ako filmový festival. A hoci dnes sú plnohodnotným multižánrovým podujatím, filmy v ňom majú stále najširšie zastúpenie. Počet sekcií a samotných projekcií sa každý rok zvyšuje, na aktuálnom piatom ročníku si diváci budú môcť vychutnať až 33 celovečerných a 17 krátkometrážnych filmov v siedmich sekciách. Filmová sekcia Pocta bude obsahovať všetkých päť filmov Miloša Formana – najslávnejšieho československého režiséra, ktoré nakrútil pred emigráciou v roku 1968. Diváci na veľkom plátne uvidia jeho snímky Černý Petr či reštaurované Lásky jedné plavovlásky.

Festival sa uskutoční od štvrtka 15. 8. do... Foto: archív festivalu Hviezdne noci
Bytča Festival sa uskutoční od štvrtka 15. 8. do nedele 18. 8. 2019 v Bytči.

Filmová sekcia zameraná na poľské komédie z obdobia socializmu predstaví menej známe tituly ako Kingsajz či Niet ruže bez ohňa. V rámci programu Filmovej archeológie bude premietnutá kompilácia filmov bratov Lumiérovcov Lumiére! a Bratia Skladanowski od známeho režiséra Wima Wendersa.

Očakávaným hitom je nová filmová sekcia Masterclass s kultovými debutovými filmami ako Za hrsť dolárov Sergia Leoneho, M od Fritza Langa a Nôž vo vode Romana Polanského. V ďalšej novej sekcii Film a spiritualita dostanú priestor legendy. Bergman, Tarkovskij či Paradžanov, ale aj menej známe snímky ako Utíš vodu. Časť filmov si diváci vychutnajú z raritných 35-milimetrových filmových kotúčov.

Osobnosťami nabité diskusné fórum

Bohatý program bude aj na vedľajšom pódiu v rámci diskusného fóra Diogenov sud. Predstavia sa tu literárne osobnosti Dano Majling, Vladimír Balla či Arpád Szoltés. Pozvanie diskutovať na témy vizuálneho smogu, identity mesta a hoaxov a konšpirácií prijali Jakub Goda, Samo Marec a Peter Pypo Dlhopolček.

Vrchovatú porciu workshopov pre deti v šapite tento rok obohatia aj aktivity pre dospelých v "Pomalej zóne” pri hlavnom pódiu. Tam sa budú nachádzať aj stánky dizajnových predajcov, kníhkupectvo, truck s vinylmi, detský kútik, prebaľovací pult a gastrozóna s tým najchutnejším street foodom. V "Pomalej zóne festivaloví hostia spomalia nielen seba, ale aj módu – na SWAP-e si môžu vymeniť oblečenie alebo podporiť slovenských dizajnérov a odniesť si krásne kúsky z ich dielne.

Návštevníkov neminú ani výstavy výtvarného umenia, nainštalované v priestoroch po celom meste a, samozrejme, obľúbený videomapping na budove starej lekárne na rohu námestia.

Unikátne priestory

Festival opäť na štyri dni oživí filmami a hudbou historické kulisy mesta. Premietať sa bude v renesančnom Sobášnom paláci a v obľúbenom Letnom kine na zámku. Hlavný hudobný stage sa opäť rozloží pod storočnými lipami na námestí, detské šapito bude pripravené v parku pri zmrzline, diskusné fórum hostí kaviareň Vitalkafé. Srdcom festivalu bude miestny „kulturák“ s divadelnou a filmovou sálou. Unikátne bude aj tohtoročné predstavenie divadla Nude priamo v jednom z bytov na sídlisku v Bytči.

Festival sa uskutoční od štvrtka 15. 8. do nedele 18. 8. 2019 v Bytči. Podrobnejšie informácie o programe a ubytovacích možnostiach sú na webe festivalu: hviezdnenoci.sk

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  • 1/ Hrad Hričov – zrúcanina hradu z trinásteho storočia leží nad obcou Hričovské Podhradie.
  • 2/ Skalná brána v Slopoch – jeden z pôsobivých skalných útvarov Súľovských skál.
  • 3/ Ranč Súľov – ponúka jazdenie na koni v jazdiarni i v prírode.
  • 4/ Šarkania diera – jedna z najznámejších jaskýň v okolí Žiliny.
  • 5/ Bytčiansky zámok – v roku 1611 sa tu konal povestný súd s pomocníkmi čachtickej panej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bytča #Známe neznáme Slovensko #Hviezdne noci Bytči