Slížovica bude tento rok ekologická

Ôsmy ročník festivalu Slížovica, ktorý sa 28. augusta uskutoční v Agrokomplexe Nitra, bude mať tento rok ekologický rozmer. Na podujatí, ktoré sa bude niesť v znamení hesla 'Aj rockeri chcú zelenú planétu’, budú podávať nápoje v pohároch z bio plastu.

19.08.2019 14:00
Skindred Foto: ,
Na festivale Slížovica vystúpi aj waleská rocková skupina Skindred.
debata

„Každý rok sa po festivale pozeráme na hŕbu odpadu, ktorý ľudia po sebe zanechajú. Nie je to však iba na našom festivale. Je smutné, že človek má problém prejsť pár krokov a dať použitý pohár do koša. A tak sme si povedali, čo keby sme skúsili byť ekologický festival? Znelo to ľahko, no celé to premyslieť je viac ako náročné a bojovať s toľkými prekážkami je naozaj ťažké. Napríklad plastové vratné poháre sú super vec, no opäť je to plast a minie sa veľa vody na údržbu. Ďalšia vec boli minerálky. Na festivale nemôžu byť z hľadiska bezpečnosti v skle. Potom prišiel problém s poldecákmi a tak dookola. Prišli sme na riešenie – využiť poháre, ktoré síce vyzerajú ako klasické plastové, no sú vyrobené z biologicky rozložiteľných surovín. Je to podľa nás a našich možností najmenšie zlo. Pri jedle sa budú používať tiež recyklovateľné papierové taniere a príbory. Je to teda výzva, no najmä, všetko záleží od ľudí a od ich svedomia, čo s odpadom urobia. Na mieste budeme mať aj zberačov odpadu, ktorí sa budú starať o poriadok na festivale. Veríme teda, že areál uvidíme ráno po festivale v čo najlepšom stave,“ povedala Silvia Rákociová z organizačného tímu festivalu.

Okrem ekologického zamerania si organizátori podujatia dali záležať aj na gastro zóne. „Náš festival je nielen o dobrej hudbe a zábave, ale aj o jedle! Návštevníci si budú môcť pochutnať na klasickom kebabe, hot dogu, belgických hranolkách, langošoch, mäsových špecialitkách, cukrovej vate, kukurici, trdelníku, burgroch a donutoch. Novinkou sú zemiaky z pahreby a tradičné domáce parené buchty. Nebude chýbať káva, či iné nápoje,“ prezradil Juraj Štefánik z kapely Horkýže Slíže. I tento rok sa zároveň na festivale predstaví kuchár Marcel Ihnačák so svojou kulinárskou šou.

Na Slížovici vystúpia Horkýže Slíže, Skindred, Inekafe, Davová psychóza, Zoči Voči, Le Payaco, Heľenine oči, Ranná Nevoľnosť, Vypsaná fixa, John Wolfhooker a skupina Lapášanka. Novinkou aktuálneho ročníka festivalu bude Rocková škola, v ktorej si hudobní nadšenci budú môcť pod vedením Dalibora Daňka z kapely U.K.N.D. zahrať na rôzne hudobné nástroje. „Ide o voľnočasové centrum, kde sa môžu decká vzdelávať v rámci hudby. Vznik bol inšpirovaný filmom School of Rock, ktorý snáď všetci poznajú. V stánku na Slížovici budú pripravené všetky druhy hudobných nástrojov, ktoré sú potrebné na to, aby si človek založil poriadnu rockovú kapelu. Sme zvedaví, koľko rockových kapiel vznikne,“ uzatvára Štefánik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #rock #Horkýže Slíže #festivaly #Skindred #Slížovica