O reggae na Zlatých pieskoch vedia už aj na Jamajke

V piatok a sobotu 23. a 24. augusta sa na bratislavských Zlatých pieskoch koná už 12. ročník najväčšieho stredoeurópskeho festivalu zameraného na reggae hudbu - Uprising. Toto anglické slovo znamená povstanie a jeho organizátori si názov nezvolili náhodou.

21.08.2019 12:02
Uprising festival Foto:
Bratislavský Uprising je najväčší stredoeurópsky festival zameraný na reggae hudbu.
debata

Najzaujímavejšie víkendové podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť podľa redaktorov Pravdy. Tip pre veľkých, malých, najmenších i seniorov. Prečítate si každú stredu.

„Prvý Uprising v roku 2008 bol presne na výročie SNP a doteraz sa k tejto tradícii hlásime. Spojenie s reggae je viac ako symbolické. Reggae je hudba rebelantov a utláčaných, je to hlas ľudu, rovnako ako hiphop, ktorý vznikol priamo z reggae vďaka jamajským prisťahovalcom v USA. Hovorí o rovnosti všetkých ľudí bez rozdielov, a tak nám spojenie s takýmto významným slovenským míľnikom prišlo vhod. Zároveň sa tak volal aj posledný album Boba Marleyho, ktorý vyšiel za jeho života,“ hovorí organizátor festivalu Sveťo Moravčík.

Počas dvoch dní Uprisingu sa však na štyroch pódiách festivalu vystrieda viac žánrov ako len reggae – aj dancehall, ska, latino či hiphop, až po dub, dubstep, ragga-jungle a dnb. Zaujíma nás, prečo má sám Moravčík rád reggae pochádzajúce zo vzdialenej Jamajky. „Pomôžem si slovami jedného z reggae evergreenov: Nemám rád reggae, ja ho milujem! Je to hudba, ktorú som si zamiloval a intenzívne začal počúvať už vo svojich 12 rokoch a odvtedy je každodennou súčasťou môjho života. S kamarátom sme však na reggae fičali ešte niekoľko rokov predtým, iba sme nevedeli že je to reggae – keď sme počúvali album Inner Circle jeho staršej sestry a spievali si všetky najväčšie hity ako Sweat, Bad Boys či Rock With You. Reggae som objavoval stále viac a išiel viac do hĺbky. Pre laika môže byť monotónne, ale reggae má neskutočne veľa podôb a rokmi sa z neho vyprofilovalo niekoľko samostatných hudobných smerov, že tam je naozaj čo študovať celé roky. Bol som fanúšik a stal sa zo mňa najskôr zberateľ. Dodnes zbieram reggae, dub, rocksteady či dancehall vinyly, zbieral som reggae VHS a CD – neskôr som začal hrávať ako selektor a dnes už vyše 17 rokov hrávam ako DJ Simple Sample pod vlajkami Ghetto Youths Sound. Na vysokej škole som na našom študentskom priváte spoznal kolegu Rasťa Pružinca, ktorý ma oslovil, či spolu nespravíme festival. Samozrejme, okamžite som bol za. Neskôr som sa dostal ku kapele Medial Banana, ktorú som začal manažovať a od roku 2016 som aj jej vydavateľom pod hlavičkou labelu Reggae Callin' Records.“

Bezhluková Interez scéna

Ako sa líši prvý ročník Uprisingu od aktuálneho dvanásteho? „Určite veľkosťou – či už množstvom návštevníkov, rozmanitosťou programu, ale aj väčším rozpočtom. Na Zlatých pieskoch sme od začiatku, iba sme ich postupom času obsadili celé. Chceli sme byť v Bratislave, nie na žiadnom betónovom letisku, takže spojenie krásneho prírodného areálu pri jazere bolo ideálnou voľbou. Zo začiatku nám ani nenapadlo, že festival bude mať taký úspech a že tak narastie. Našou vysnívanou métou pri prvom ročníku bolo 1 500 ľudí, nakoniec ich prišlo okolo 3 000. Už to bol prvý úspech. Dnes patríme medzi najväčšie hudobné festivaly na Slovensku a Uprising poznajú ľudia a fanúšikovia reggae po celom svete. Tvrdo sme na tom pracovali – chodili sme po podobných festivaloch, koncertoch a podujatiach a robili propagáciu – Rakúšanov sme presviedčali, že Bratislava je iba pár kilometrov a že máme krásne baby a lacné pivo. Zo začiatku som musel kapely presviedčať, aby ku nám prišli, teraz musím viac odmietať,“ rozpráva Sveťo Moravčík.

Organizátori Uprisingu Sveťo Moravčík (vľavo) a... Foto: Gaspo Photography
Uprising Organizátori Uprisingu Sveťo Moravčík (vľavo) a Rasťo Pružinec v roku 2017 oslávili desiate narodeniny festivalu.

V programe dvanásteho ročníka kraľuje Lauryn Hill – speváčka z legendárnej formácie Fugees. Spolu s ňou program festivalu ovládne ďalšia kráska – Nneka, ktorá sa na Uprising vráti po veľkom úspechu spred troch rokov. „Tento rok máme aj zatiaľ najväčšie drum and bass meno, ktorým sú Chase & Status. Osobne sa teším na veľkého šoumena z Jamajky – Elephant Mana, ktorý je právom prezývaný aj Energy God, a na exkluzívne spojenie dvoch stálic slovenského ska a reggae, teda Polemic a Medial Banana. Tí po prvý raz predstavia naživo svoj nový hit Staré časy a oslávia okrúhle narodeniny oboch kapiel. Polemic neuveriteľných 30 a Medial Banana 10 rokov,“ prezrádza hlavné tromfy festivalu Moravčík.

Festival však bude zaujímavý aj pre návštevníkov, ktorí reggae veľmi nepoznajú. Podľa Moravčíka na Uprisingu nejde len o reggae, ale aj ďalšie pestré urban žánre. Navyše tento rok vznikla aj nová Healing Area, kde budú počas oboch dní prebiehať rôzne cvičenia. V tejto zóne si vraj všetci budú môcť trochu napraviť telá aj hlavy. Oázu pokoja na vybalansovanie typického festivalového ruchu má pod taktovkou Yoga House a Sound Healing Slovakia a Ecstatic Dance Bratislava. Zaujímavá bude aj bezhluková zóna festivalu: Interez scéna. Na tej sa bude dať posedieť pri dobre vychladenom drinku a popritom si vypočuť prednášky z ciest po svete, vyhrať zaujímavé ceny na kvíze, zabaviť sa na stand-upe Silných rečí či Jakuba Pohleho alebo sa zúčastniť na diskusiách na aktuálne spoločenské témy.

Festival obohatia aj ďalšie pohybové aktivity – akrobatická slack show (chôdza po plochom lane), Academia Universum a ich čarovné spojenie tanca, hudby, akrobacie a boja v umení capoeira, priaznivci jogy sa zabavia na acrojoge s Acro Srdcom a s inštruktormi z Yoga House Bratislava. Festivalovú rozcvičku ponúkne Boris „Valihora“ Prekop, na ktorej si v rytme reggae záujemcovia zacvičia s vlastnou váhou. Veľmi pestrá má byť aj gastrozóna s dobrotami od výmyslu sveta.

Vedia o nás aj na Jamajke

Podľa Moravčíka na Uprisingu dominujú domáci návštevníci, ale tretina divákov príde z cudziny, prevažne z Čiech, Rakúska, Maďarska a Poľska. V Európe nie je veľa podobných festivalov, pretože reggae festivaly sú zvyčajne striktnejšie a hiphop či drum and bass tam tradične nebýva. Takže Uprising už preslávil Bratislavu aj v hudobnom svete? „Dá sa povedať, že Bratislave robíme peknú osvetu. Veľa interpretov tu často strávi aj viac dní ako iba počas festivalu a vždy majú volmi pozitívne dojmy aj z mesta, aj z príjemných obyvateľov. Napríklad na Jamajke alebo medzi reggae hudobníkmi všeobecne je Uprising pojem – keď idú na turné do Európy, tak chcú ísť na Rototom – najväčší reggae festival v Španielsku, nemecký Summerjam a náš Uprising,“ uzatvára Sveťo Moravčík.

Kam na výlet: 3 tipy v okolí

  • 1/ Divoká voda Čunovo – vyskúšajte 15 rôznych športov a aktivít na jednom mieste. Zažite adrenalín, zábavu a príjemnú letnú atmosféru v areáli vodných športov Divoká voda.
  • 2/ Schaubmarov mlyn v Pezinku – jediný zachovaný potočný mlyn na Slovensku s funkčnou mlynskou technológiou. Je tu expozícia mlynárstva a galéria výtvarného umenia.
  • 3/ Rozhľadňa Alexandra Filípka na vrchu Veľká Homoľa, nazývanom aj modranský Kúgel (709 m n. m.) – rozhľadňa má výšku 20,4 m, má 6 poschodí a na jej vrchol sa dostanete po zdolaní 120 schodov. Odmenou budú výhľady na okolité Malé Karpaty, ale aj na Podunajskú nížinu, Biele Karpaty, Považský Inovec, Tribeč, Strážovské vrchy, Vtáčnik, Veľkú Fatru, Pohronský Inovec, Východné Alpy v Rakúsku, Pavlovské vrchy a Chřiby na Morave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlaté piesky #reggae #Uprising Festival #Sveťo Moravčík