Do Slnečných skál láka nielen turistika, ale aj nový festival

Kto sa chce rozlúčiť s letom, môže sa v piatok 30. augusta a sobotu 31. augusta vybrať na druhý ročník multižánrového festivalu Skaly. Koná sa v areáli kempu Slnečné skaly, ktorý leží deväť kilometrov od Žiliny a tri kilometre od kúpeľného mesta Rajecké Teplice.

28.08.2019 06:00
Medial Banana Foto:
Na festival Skaly zavíta aj slovenská reggae formácia Medial Banana.
debata

Tipy redaktorov Pravdy na skvelé letné akcie. Kam a kedy ísť? Aké hviezdy tam vystúpia? Koľko stoja vstupenky? Prečítajte si každú stredu.

Organizátori mladého festivalu chcú spojiť hudbu, divadlo, výtvarníkov a rôznych iných umelcov a ponúknuť tak pestrý zážitok návštevníkom. Festival Skaly má štyri pódiá, pričom na hlavnom vystúpia známe hudobné mená ako Korben Dallas či Medial Banana, na vedľajších skôr menšie, lokálne kapely a pre tých, ktorí radšej tancujú, majú aj DNB a Tech/House.

Festival je jedinečný aj miestom svojho konania. „Sme priamo v areáli kempu, z jednej strany sú lúky, kopčeky a rieka Rajčanka, z druhej strany sa týčia do výšky krásne Slnečné skaly. Prostredie je naozaj magické. Súčasťou festivalu je aj stanové mestečko, ale je aj možnosť ubytovať sa v blízkom okolí. Neďaleko sú Rajecké Teplice, Lietava, Lietavská Svinná, Turie…,“ hovorí organizátorka Petronela Petrušová.

Pýtame sa jej, kto vlastne festival vymyslel. „Nápad sa zrodil vo viacerých hlavách – na začiatku boli Joche, Lukáš a Čelo, potom som prišla ja a Roman. Všetci máme svoje vlastné práce a festival robíme popri nich, čo je naozaj náročné. Užší tím tvorí päť ľudí, širší asi desať. Máme toho na pleciach veľa, ale festival nám robí radosť. Názov Skaly si vypýtalo samo miesto. Skaly vystihujú lokalitu.“

Podvečerná opekačka

Tím organizátorov má ambíciu, aby sa na festivale zabavil naozaj každý. „Večerné programy sú vhodné aj pre tých, ktorí si radi zaspievajú a zatancujú na známe pesničky pred hlavným pódiom. Ak máte radšej pokojnejšiu atmosféru, ďalšie pódium plné menej známych kapiel miestneho charakteru bude pre vás to pravé miesto. Komornejšiu atmosféru ponúka tiež čajovňa priamo pod skalou, Open-Mic či Slam Poetry. Tanečným dušiam je u nás určený Drum’N’Bass či Tech/House. Denný program ocenia aj rodiny s deťmi. Tento rok chystáme divadlo, folklór, prednášky, workshopy, to všetko je vhodné aj pre deti. Budeme mať detskú zónu, kde sú pre deti pripravené súťaže o ceny a podvečer sa program ukončí spoločnou opekačkou. Všetky deti do 12 rokov majú u nás vstup zadarmo a pre rodičov, ktorí majú záujem s nimi prísť len cez deň, máme špeciálny denný lístok, aby nemuseli kupovať na celý festival,“ hovorí Petrušová.

Zaujíma nás, čím je mladý, len dvojročný festival výnimočný. Inšpirovali sa jeho zakladatelia podobnými podujatiami doma či v zahraničí? „Samozrejme, radi by sme boli výnimočný festival a v tomto nám určite pomáha prostredie, v ktorom Skaly robíme. Toto miesto a atmosféra sú naozaj jedinečné. Čo sa týka obsahu, chceli by sme mať svoj vlastný koncept fungovania, ale sledujeme, samozrejme, aj ostatné festivaly a to, čo na nich funguje a čo sa ľuďom páči.“

Pohľad na priľahlé osvietené skaly počas... Foto: MM Photography
Skaly Pohľad na priľahlé osvietené skaly počas festivalu.

Takže kto sú hlavné hviezdy a lákadlá tento rok? „Návštevníci sa môžu tešiť na obľúbené kapely Korben Dallas, Billy Barman, Gleb, Hudba z Marsu, Puding Pani Elvisovej, Medial Banana, Nvmeri či Fvlcrvm. Na stejdži Bé vystúpi v piatok o piatej aj Mirka Miškechová, ktorá sa preslávila vďaka spoluautorstvu a hosťovaniu v skladbe Cudzinka v tvojej zemi od Xindla X. Pesnička sa stala hitom na oboch stranách rieky Moravy a na YouTube má za tri roky už takmer 24 miliónov prehratí. Na našom festivale spoznáte Mirkine vážne aj zábavné skladby prevažne z vlastnej tvorby. A tí, čo radi tancujú, iste ocenia Misanthrop z Nemecka, ale bude aj BSA či A-Cray a na Tech/House napríklad Drahoš.“

Bubnovačka aj ohňová šou

Festival, samozrejme, ponúka aj sprievodný program. „Príde k nám Martinské divadlo mladých, ktoré zahrá predstavenia Ťapákovci a Čertice. Popritom bude folklór, prídu heligonkári z Krasnian, Terchovská muzika spod Sokolia, ale aj mladí chalani z kapely Dora. Budeme mať bubnovačku, ohňovú show, Provokin Duo, čo sú umelci robiaci akroyogu. Publikum si môže vypočuť prednášky na témy ako separácia odpadu, recyklácia, zero waste, etikoterapia, tantra, zdravá životospráva. Pre deti chystáme workshopy Do vrecúška, kde budú šiť vrecúška na nákupy, pieskovanie s Ujom Pieskovým, pixelovanie, maľovanie kameňov, budú si môcť vyskúšať drôtikovanie. Tiež máme skvelú dobrodružnú hru Somewhere, kde si baby pripravia dobrodružné hry šité priamo na mieru nášho festivalu a prostredia, v ktorom prebieha. Bude grafity zóna, kde chalani predvedú čosi zo svojho umenia, tiež živé maľovania na plátno, Slam Poetry, ktoré je alternatívou voči tradičným čítačkám poézie, je to súťaž, kde okrem poézie záleží aj na jej prezentácii a interakcii s divákmi, Open-Mic – malé podium či stan pre každého, kto sa chce predviesť. K dispozícii bude gitara, dva mikrofóny a klávesy,“ láka návštevníkov Petronela Petrušová.

Mnohé festivaly zažili protesty ľudí bývajúcich v okolí, ktorým prekážal zvýšený hluk. Ako sú na tom Skaly? „Zatiaľ si musíme zaklopať, ale ešte sme protesty nemali a dúfam, že ani nebudeme mať. Samozrejme, snažíme sa urobiť všetko tak, ako sa robiť má, pódia máme otočené tak, aby sme minimalizovali hluk, ale festival sa celkom nehlučne robiť nedá. Snažíme sa však byť ohľaduplní,“ vysvetľuje organizátorka.

Hneď dodáva, že dbajú aj na ekologický prístup. „Na životné prostredie dbáme aj v súkromnom živote, a preto to chceme preniesť aj na pôdu festivalu. Chystáme zálohované poháre, aby sme minimalizovali plastový odpad, v kempe máme koše na separovaný odpad, navštívi nás aj OZ Zelenáči, ktoré bude robiť osvetu o odpade, jeho separovaní a recyklácii, tiež príde Martinka z projektu Do vrecúška, ktorá spojila bezobalovú predajňu a zároveň sa venuje spracovaniu odpadu. Určite aj do budúcnosti chceme festival robiť s ohľadom na ekológiu,“ uzatvára Petronela Petrušová.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  • 1. Lietavský hrad. Dostať sa naň dá z Lietavy alebo Lietavskej Svinnej.
  • 2. Zbyňovský Budzogáň – bizarný skalný útvar, kam sa dá dostať z Rajeckých Teplíc.
  • 3. Kúpeľné mesto Rajecké Teplice s termálnym kúpaliskom Laura.
  • 4. Rajec, mesto 10 km za Slnečnými Skalami – termálne kúpalisko Veronika s 8 bazénmi.
  • 5. Slnečné Skaly – prírodná rezervácia so skalnými ihlami, tunelmi či jaskyňami, medzi obcami Porúbka a Rajecké Teplice vedie náučný chodník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #skaly #Známe neznáme Slovensko #Festivaly a koncerty