Zlatého leva môže získať Koreeda, Polanski aj Marhoul

Počnúc dnešným dňom sa Benátky naplnia, ešte viac ako býva zvykom, množstvom celebrít aj filmových nadšencov. Začína sa totiž 76. ročník benátskeho medzinárodného filmového festivalu a program je skutočne mimoriadne bohatý. Na svoje si prídu nielen milovníci ťažkých drám, ale aj žánrov ako science-fiction či kriminálka. Najstarší filmový festival potrvá až do 7. septembra.

28.08.2019 12:00
Pomaľované vtáča Petr Kotlár Foto:
V Benátkach uvedú aj česko-slovensko-ukrajinskú drámu Pomaľované vtáča v hlavnej úlohe s Petrom Kotlárom.
debata

O prestížneho Zlatého leva v hlavnej súťaži zabojuje japonský majster filmového rozprávania Hirokazu Koreeda s najnovším filmom The Truth, kde si zahrali Juliette Binocheová či Ethan Hawke. Zatiaľ čo na festivaloch v San Sebastiane a Cannes získal už rad cien, z Benátok sa mu zatiaľ nepodarilo nič uloviť. Ide pritom už o jeho tretí film v hlavnej súťaži. Nebude to mať však zďaleka jednoduché. Režisér prevažne bláznivých komédií Todd Phillips predstaví na festivale dlhoočakávaného Jokera, ktorý v októbri dorazí aj do slovenských kín. Už trailer napovedá, že by mohlo ísť o životnú rolu Joaquina Phoenixa. Mohol by tak dokonca prekonať výkon zosnulého Heatha Ledgera vo filme Temný rytier (2008). Čo sa týka hereckého obsadenia, nezaostáva ani Steven Soderbergh, ktorý do svojej najnovšej drámy s názvom The Laundromat získal oscarové hviezdy – Garyho Oldmana a Meryl Streepovú.

Lákadlom festivalu bude opäť najmä vďaka hercom aj vzťahová dráma Noaha Baumbacha Marriage Story, kde sa zase naplno ukázali Scarlett Johanssonová, Adam Driver a Laura Dernová. Karty však môže zamiešať aj Roman Polanski s novinkou J'accuse, Pablo Larraín so snímkou Ema či James Grey so scifi-trilerom Ad Astra, v hlavnej úlohe s Bradom Pittom. Bolo by však hriechom opomenúť aj slovenské zastúpenie v hlavnej súťaži. Zlatého leva môže totiž získať aj čiernobiela česko-slovensko-ukrajinská vojnová dráma Pomaľované vtáča v réžii Václava Marhoula. Film nakrútil podľa rovnomenného svetového bestselleru Jerzyho Kosińského z roku 1965 a podarilo sa mu doň získať hercov svetového formátu. Sú nimi Stellan Skarsgård, Udo Kier, Harvey Keitel či Barry Pepper. Hlavnú postavu, šesťročného Josku, stvárnil český herec Petr Kotlár.

„Václav Marhoul tomuto filmu venoval desať rokov svojho života. Až tak dlho film vznikal. Výber do hlavnej súťaže v Benátkach vnímam ako mimoriadny úspech pre českú a slovenskú kinematografiu ako takú. Vďaka nemu sa zároveň otvárajú dvere do sveta ďalším filmárom z Čiech a zo Slovenska, pretože tieto krajiny sa zrazu objavia na mape tých najdôležitejších festivalov,“ povedala prednedávnom pre Pravdu za spoločnosť PubRes, ktorá je koproducentom filmu, Zuzana Mistríková. Takýto úspech sa naposledy podaril ešte v roku 1989 Jurajovi Jakubiskovi s tragikomédiou Sedím na konári a je mi dobre. Slovensko bude zároveň počas 76. ročníka festivalu v Benátkach reprezentovať aj krátkometrážny animovaný film SH_T HAPPENS. O jeho réžiu sa postarali David Štumpf a Michaela Mihályi. Bude uvedený v krátkometrážnej sekcii Orizzonti, pričom pre slovenskú kinematografiu ide v tejto sekcii o premiéru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Benátky #Zlatý lev #Václav Marhoul #Pomaľované vtáča