Pozrite sa ľuďom v ohrození do očí

Dnes si svet pripomína jednu z najväčších tragédií v Stredozemnom mori, deň, keď v roku 2013 pri stroskotaní lode neďaleko talianskeho ostrova Lampedusa zomrelo 368 detí, žien a mužov. Organizácia Človek v ohrození sa rozhodla priniesť ľudí v ohrození a ich príbehy priamo na Slovensko.

03.10.2019 15:55
debata

V rámci filmového festivalu Jeden svet pripravila výstavu fotografií s názvom „Jeden svet bez hraníc“, na ktorej sa im návštevníci budú môcť pozrieť priamo do očí.

Fotografia Jána Husára z výstavy Jeden svet bez... Foto: Ján Husár
Ján Husár Fotografia Jána Husára z výstavy Jeden svet bez hraníc.

V Bratislave pred Starou tržnicou sa dnes o 17. hodine otvára výstava fotografií, na ktorú nadväzuje premietanie filmu Návrat v kine Mladosť o 18. hodine a diskusia s utečencami Nasruddinom a Muhammadom, ktorí zažili plavbu za bezpečím a získali medzinárodnú ochranu.

Návštevníci výstavy nazvanej Jeden svet bez hraníc pred Starou tržnicou sa prostredníctvom pôsobivých portrétnych a dokumentárnych fotografií Tomáša Halásza a Jána Husára zoznámia s konkrétnymi ľuďmi, ktorým boje a násilie v ich rodnom meste či dedine nanútili inú životnú púť, než akú si priali. S vernisážou bude spojená aj interaktívna aktivita Živé knižky s pracovníkmi Človeka v ohrození. Výstava potrvá do 13. októbra.

Fotografia Tomáša Halásza z výstavy Jeden svet... Foto: Tomáš Halász
Tomáš Halász Fotografia Tomáša Halásza z výstavy Jeden svet bez hraníc.

Spolupracovníci Človeka v ohrození pomáhajú deťom, rodinám aj ťažko chorým seniorom na východe Ukrajiny, v blízkovýchodnom Iraku a Libanone či v africkej Keni. Zodpovedajú aj otázky, prečo je dôležité pomáhať v zahraničí a neuzatvárať sa do vlastných hraníc, prečo si tí ľudia nepomôžu sami a prečo by nás to malo zaujímať.

Humanitárna pomoc či rozvojová spolupráca sú často vnímané skepticky. V 14 európskych hlavných mestách sa preto súčasne konajú rôzne podujatia s cieľom stanoviť 3. október za Európsky deň spomienky a ústretovosti – voči hostiteľským komunitám na hraniciach EÚ, ako aj voči samotným migrantom a migrantkám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #výstava #fotografická výstava