Keď filmárov priťahujú hory

Mal po sedemdesiatke, keď podľahol vábeniu paraglajdingu. V skupine mladíkov holdujúcich adrenalínu v talianskom stredisku Monte Grappa vynikal vysokým vekom. Dokument Stále lietam o vznášajúcom sa "dedkovi" je aj metaforou cesty človeka k večnosti.

09.10.2019 09:00
Festival horských filmov Foto:
Nemalú dávku napätia sľubuje taliansky film Donnafugata, ktorý súťaží o Grand Prix.
debata

„Je to úsmevný film o 88-ročnom paraglajdistovi a jeho odvážnych snoch o lietaní z vysokých kopcov,“ uviedla Mária Hámor. Riaditeľka Medzinárodného festivalu horských filmov, ktorého 27. ročník sa dnes začína v Poprade.

Zo sto desiatich prihlásených filmov sa dostalo do súťaže o Grand Prix 46 snímok zo 16 krajín, medzi nimi aj sedem slovenských. Najviac z nich sa zaoberá horolezectvom. Nechýbajú filmy o športovom lezení, ktoré sa stalo olympijským športom, o extrémnom lyžovaní či filmy o živote ľudí v horách. „Príkladom je film Pavla Barabáša Svetozár Stračina, ktorý je portrétom hudobného skladateľa a zachytáva autentickú kultúru ľudí z horských oblastí. Nie je to čisto horolezecký film, ale portrét človeka, ktorý má blízko k horám,“ spomenula riaditeľka medzinárodnej prehliadky.

Najkratší zo súťažných filmov je príbeh austrálskeho fotografa, ktorý na americkom stredozápade loví tornáda. Má názov Prenasledovať živly, trvá „len“ 4 minúty a 40 sekúnd, ale sľubuje vzrušujúci zážitok. Najdlhší je takmer jeden a trištvrte hodiny trvajúci triler Free Solo. Je festivalovým nesúťažným bonbónikom, ktorý režisérskej dvojici Jimmy Chin a Elizabeth Chai Vasarhelyi vyniesol tento rok Oscara v kategórii najlepší dokument a takmer tridsať ďalších cien. Vyrozprávali príbeh športovca, ktorému sa nečakane rozpadá aura nepremožiteľnosti. Napriek tomu túži dosiahnuť hranice nemožného a znova sa pripravuje na životu nebezpečný výkon.

Výdatnú dávku napätia sľubuje aj taliansky súťažný príspevok Donnafugata. V krátkometrážnom dokumente zachytil režisér Manrico Dell'Agnola výkon lezca, prekonávajúceho 750-metrovú južnú stenu Torre Trieste v Dolomitoch, ktorej obťažnosť dosahuje stupeň 8a. Slovenskí filmári nechodili po príbehy tak ďaleko. Do tatranských plies sa ponáral Pavol Kráľ, aby zachytil otužilcov, čo v nich žijú (Otužilci tatranských plies). Život na meteorologickej stanici týčiacej sa na Chopku a prácu jej obyvateľa sledoval Milan Ohurniak (Zo života horského meteorológa).

Pokus o prekonanie diaľkovej turistickej trasy zvanej Cesta hrdinov SNP v rekordnom čase zaznamenal Adam Lisý (Volanie diaľok). Príbeh kamarátov, ktorých rozdelil oceán a znova spojilo lano, vyrozprával Jaro Matoušek (V objatí obra). Azda najďalej z našich zašiel Jakub Piga, ktorý zdokumentoval sedemdňovú cestu piatich kamarátov po hrebeňoch najvyšších pohorí Balkánu (Rila & Pirin).

O tom, kto získa Grand Prix a päť ďalších cien, rozhodne medzinárodná porota. Výsledky súťaže vyhlásia v nedeľu popoludní, hneď nato premietnu všetky ocenené filmy. Diváci zas rozhodnú, komu udelia svoju cenu. Okrem dvoch popradských kinosál uvádzajú program 27. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov aj kiná v Kežmarku a Spišskej Novej Vsi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Barabáš #Medzinárodný festival horských filmov #Svetozár Stračina