Barbakan bude v Bystrici aj v Bratislave

V sobotu sa začína festival Barbakan, program v Banskej Bystrici otvorí koncert The Youniverse. Multižánrový festival obohatí kultúrnu jeseň v Banskej Bystrici aj v Bratislave.

11.10.2019 08:00
jay-jay johanson
Jay-Jay Johanson
debata

Festival na niekoľkých miestach ponúkne tradičný kultúrny mix od výtvarného programu slovenské filmy až po hudobný program, na ktorom vystúpia domáce kapely aj umelci spoza hraníc.

Festival začal svoju históriu písať už v roku 1993a v sobotu 12. októbra ho otvorí vystúpeníe domáceho hudobného objavu The Youniverse. Kapela na čele so speváčkou Tammy a gitaristom Jergušom Oravcom vystúpi v Záhrade – Centre nezávislej kultúry (CNK) a bude jej predskakovať ešte väčší nováčik – skupina Sushicide.

Po takmer mesačnej prestávke bude hudobný program pokračovať v piatok 8. novembra v Klube 77 koncertom formácie Modré hory. Trojicu Lyrik, Bene a Roland Kánik na pódiu nevidno až tak často. Barbakan bude mať tento rok aj dvoch zahraničných hostí, ktorých si spravodlivo podelia Banská Bystrica a Bratislava. Švédsky muzikant Jay-Jay Johanson, ktorého fanúšikovia trip-hopovej melanchólie môžu registrovať už od druhej polovice 90. rokov, sa ukáže v banskobystrickej Záhrade v piatok 29. novembra. Koncert bude súčasťou jeho európskeho turné, na ktorom predstaví svoj najnovší album Kings Cross (2019).

Zastaví sa v Španielsku, Francúzsku, Portugalsku, Grécku či Nemecku a vystúpenie na strednom Slovensku bude jeho jedinou zastávkou v celej strednej Európe. Predskokanom mu bude slovenský hudobník Jerguš Oravec, ktorý tak na Barbakane vystúpi sólovo aj s kapelou The Youniverse.

Zahraničnou akvizíciou pre bratislavskú časť festivalu bude tento rok hudobníčka Hania Rani, ktorá vystúpi 10. decembra v Novej Cvernovke. Hudba poľskej pianistky a skladateľky pôsobiacej v Berlíne je určená pre fanúšikov produkcie Ólafura Arnaldsa, Grandbrothers alebo Jóhanna Jóhannsson a ak by sme ju mali žánrovo zaradiť, bola by to "súčasná klasická hudba”.

Hania Rani už vystupovala v londýnskom Roundhouse, na obrovskom Open’eri, Off festivale èi Eurosonicu, no v Bratislave bude mať slovenskú premiéru. Predskokanom bude domáci Foolk.

Barbakan ponúkne aj filmový program. Kritik Petera Konečný príde 6. novembra do Záhrady CNK s Nocou najlepších svetových reklám, ktoré považuje za výnimoèné v symbióze kreatívy a prevedenia. O deň neskôr si budú môcť diváci na tom istom mieste pozrieť slovenské snímky v sekcii Domáca úroda.

Výtvarný program Barbakanu tvori výstava v banskobystrickom Laboratóriu 29. októbra. Návštevníci uvidia výsledky maliarského workshopu na tému Pod zemou pod patronátom Jána Triašku z Ateliéru STARTUP Katedry maľby FVU Akadémie Umení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Barbakan #multižánrový festival