S Medzihmlou sa blíži apokalypsa

Sladké apokalypsy? Nie je to oxymorón? Presved4iť sa môžeme už dnes na Medzihmle. Pôvodne literárny festival sa koná tradine v Lučenci a rozrástol sa na multižánrový. Program trvá do soboty neskorého večera a tematicky ho zastrešujú spomínané sladké apokalypsy.

22.11.2019 07:00
Medzihmla Foto:
V lučenskom kine Apollo uvedú počas Medzihmly aj najlepšie divadelné predstavenie roka, monodrámu Moral Insanity v hlavnej úlohe s Petrom Brajerčíkom.
debata

Ponúka nielen čítačky zaujímavých českých a slovenských prozaikov a poetov, ale aj performatívne prednášky mladých súčasných filozofov Lukáša Likavčana a Václava Janoščíka. Medzihmla má v rukáve aj predpremiéru hororovej komédie Také krásne šaty Petra Stricklanda, špeciálne vytvorenú výstavu, výmenu oblečenia, ako výzvu k udržateľnosti, divadelné predstavenie, koncerty aj párty.

Toto celé sa udeje v lučenskom kine Apollo, ktoré bolo postavené za socializmu a disponuje jednou z najväčších premietacích sál na Slovensku. Už dnes sa tu bude okrem iného aj tancovať a zahmlený takt udá kapela splnäný zäm, nový projekt Martina Burlasa, Petra Zagara a Martina Karvaša.

Žiadna depka, ale výzva neodvracať zrak

Téma apokalypsy v spoločnosti rezonuje a festivalový tím na ňu nahliada z rôznych perspektív. "Zo všetkých strán sa nás dotýka klimatická kríza a festival ju chce reflektovať, pretože už niekoľko rokov si pred ňou nemôžeme zatvárať oči. Zároveň sa apokalypsa týka aj osobného či pracovného vyhorenia, duševných chorôb, ale aj spoločensko-politickej krízy. Hľadali sme spoločného menovateľa, ktorý by všetky tieto problematiky zjednotil, preto apokalypsa,” približuje tému jeden zo spoluzakladateľov a organizátorov festivalu, spisovateľ, scenárista a rodák z Lučenca Peter Balko. "Nechceme témou v ľuďoch evokovať depresiu, snažíme sa nachádzať nádej. Budeme hovoriť o koncoch a nových začiatkoch.”

Piatok je venovaný najmä vizuálnym prednáškam, čo je na Medzihmle čerstvou novinkou a festival odštartuje filozof Lukáš Likavčan, ktorý sa zaoberá globálnou apokalypsou. Ekologickej kríze je venovaná aj veľká panelová diskusia, do ktorej sú prizvaní, okrem Lukáša Likavčana, psychologička Veronika Kolejáková, rešpektovaný klimatológ Alexander Ač a moderovať ju bude ekologická aktivistka Laura Kováčová.

O tom, či nás môže pred klimatickou apokalypsou zachrániť láska sa v sobotu zamyslí český kurátor a filozof Václav Janoščík. Do rôznych foriem hororových apokalýps a československého hororu sa ponorí naslovo vzatý špecialista Honza Vojtíšek.

Príde aj najlepšie predstavenie roka

Monodráma Moral insanity prešovského národného divadla je najlepšou inscenáciou sezóny, získala niekoľko divadelných cien Dosky a uvedú ho v kine Apollo v sobotu o 21.30 h. "Moral Insanity reflektuje klimatickú krízu, no predovšetkým spoločensko-politické neduhy, akými sú xenofóbia, rasizmus i homofóbia. Verím, že to bude intenzívny zážitok,” hovorí Peter Balko.

A čo je nové v českej a slovenskej literatúre? Najnovšiu knižku Med pamäti predstaví prozaik Ján Púček a svoj čerstvo dokončený román Ostrov uvedie Peter Balko. Poetka a rešpektovaná filmová vedkyňa Mária Ferenčuhová prečíta básne nielen zo zbierky Imunita, ale predstaví aj najnovšiu, ešte nepublikovanú tvorbu.

Literárnymi headlinermi sú spisovatelia Michal Hvorecký a Marek Šindelka, jeden z najoceňovanejších a najprekladanejších českých prozaikov. V sobotu sa v tvorivom dialógu porozprávajú o svojich knihách, písaní, ale aj o spoločensko-politickej apokalypse v strednej Európe, ktorú odborne a kriticky zreflektujú.

Na festivale je špeciálne koncipovaná aj gastro zóna, navrhol ju vizuálny umelec a kuchár Peter Kollár. Môžete sa inšpirovať ako počas apokalypsy nezostať hladný a vyčarovať si obživu hoci aj ukrytí v atómovom kryte. Presunúť sa na víkend za kultúrou do provinčného mestečka a spoznať okrem iného, vrámci komentovanej prechádzky Lučencom, funkcionalistické stavby a diela architekta Oskara Winklera, či miestny kolorit a výjazd zastrešiť kultúrou, by mohol byť nový fenomén. Kultúra totiž nie je len v hlavnom meste, tento víkend sa dejú veci na juhu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lučenec #Mária Ferenčuhová #Peter Balko #Medzihmla