Koncerty z gauča: Umelci sa spájajú, aby kultúra žila

Na Slovensku vznikla iniciatíva Aby kultúra žila, ktorá prinesie divákom a poslucháčom kultúru domov a zároveň podporí umelcov v ich momentálnej existenčnom ohrození. Fanúšikovia si môžu zakúpiť pamätnú vstupenku na live stream koncerty pod záštitou iniciatívy, ktorá v najbližších dňoch plánuje zorganizvať prvý online festival na podporu umelcov.

20.03.2020 13:58
debata
Ilustračné foto Foto: SHUTTERSTOCK
zvuk, zvuková vlna, audio signál, sound Ilustračné foto

Situácia, ktorá na Slovensku v súvislosti s koronavírusom nastala, zasiahla aj umelcov, organizátorov podujatí či kultúrne centrá. Pre mnohých znamená zrušenie podujatí existenčný problém, s ktorým sa budú musieť vysporiadať. Iniciatíva Aby kultúra žila vznikla ako prirodzená reakcia na túto situáciu – umelcom v núdzi chce pomôcť preklenúť najnáročnejšie obdobie a zároveň vytvoriť nový formát festivalu, ktorý kultúru prinesie fanúšikom a bezpečne a bez rizika šírenia nákazy.

Iniciatívu spostil Peter Konečný, fotograf a jazzový hudobník, svojím blogovým príspevkom, v ktorom upozorňuje na beznádejný stav, v ktorom sa zo dňa na deň ocitlo množstvo jeho priateľov. Pripojili sa Zuzana Suchová, fundraising konzultantka, zapojená do viacerých celospoločenských iniciatív, Michal Švihra z ticketingovej platformy Tootoot.fm, Ondrej Geče z vydavateľstva Slnko records, Daniela Grečnerová z agentúry House of Ukulele a projektová manažérka Tatiana Kravčenko. Spoločne spustili platformu Aby kultúra žila, pod ktorú pripájajú live stream koncerty z celého sveta a v spolupráci s kapelami organizujú online výzvu na podporu umelcov v ohrození. Fanúšikovia, ktorí chcú prispieť, si môžu zakúpiť pamätnú vstupenku na akýkoľvek live stream koncert pod záštitou iniciatívy – prispieť však môžu kedykoľvek aj bez virtuálnej účasti na ktoromkoľvek z koncertov. Za pár dní od spustenia sa podarilo získať podporu vo výške viac ako 2400€ a výzva na podporu neustále pokračuje.

Aktivity môžu priaznivci sledovať na webovej stránke Aby kultúra žila a na sociálnych sieťach platformy Tootoot: Web, Facebook, "Instagram ":[https://www.instagram.com/tootoot_fm/].

Koncept iniciatívy Aby kultúra žila sa vyvíja dynamicky, s ohľadom na aktuálnu situáciu a pokyny či opatrenia pre zachovanie zdravia. Najbližšie dni sa fanúšikovia môžu tešiť na viacero domácich “gaučových koncertov” umelcov z bezpečného priestoru domova. Prvý takýto domáci live stream koncert pod hlavičkou iniciatívy Aby kultúra žila sa odohral vo štvrtok 19.marca, a to až z New Yorku. Online koncert odohrala slovenská jazzová speváčka Hanka G, ktorá sa so svojím kvartetom pripojila k výzve na pomoc umelcom na Slovensku.

Séria domácich koncertov bude pokračovať v piatok 20.marca online live koncertom slovenskej multiinštrumen­talistky Lenky Molčányiovej – sledujte a podporte na tomto linku a následne ďalšími koncertami.

Akonáhle to situácia dovolí, chystá iniciatíva prvý virtuálny festival, ktorý prinesie umelcmv možnosť vysielať online svoje koncerty z pódia, s profesionálnym ozvučením a svetlom – avšak so zabezpečením všetkých aktuálnych nariadení. „Festival reflektuje súčasnú situáciu okolo koronavírusu, ale jeho cieľom je zároveň vytvoriť niečo dlhodobé – inovatívny formát na šírenie hudobného obsahu, ktorý môže fungovať, aj keď kríza pominie a priniesť potenciálne príjmy umelcom aj zážitky fanúšikom, divákom,“ hovorí Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko records. “Vieme, že tento stav nebude trvať chvíľu a následky budeme musieť znášať ešte dlho. Aj nás sa to bytostne týka, nielen osobne, keďže mnoho ľudí v kríze osobne poznáme, ale aj profesionálne. Preto chceme pomôcť umelcom a ľuďom z pridružených profesií a dávame k dispozícii naše technológie a platformu na šírenie live vysielaní koncertov a na realizáciu výzvy na podporu – symbolicky, cez vstupenky,” dopĺňa Michal Švihra z Tootoot.fm.

“Umelci nám to vrátia krásou. Ak by bola situácia opačná, hrali by v náš prospech zadarmo na benefičných akciách. Nikdy ich nebolo treba prosiť. Spravili to sto krát a spravia to zas. Sme na rade. Pridajte sa,” uzatvára výzvu fotograf a hudobník Peter Konečný. Iniciátori sú vďační za každú podporu, uvedomujúc si množstvo krízových situácií, ktoré aktuálne vznikajú nielen v oblasti kultúry. Snažia sa pomôcť v oblasti, kde veria, že to vedia najlepšie.

Sledujte aktivity iniciatívy Aby kultúra žila na webovej stránke www.abykulturazila.sk aa na sociálnych sieťach platformy Tootoot: Web, Facebook, "Instagram ":[https://www.instagram.com/tootoot_fm/].

Stručne o iniciatíve Aby kultúra žila

Iniciatíva Aby kultúra žila vznikla 13. marca 2020 ako reakcia na krízovú situáciu v súvislosti s koronavírusom. Zakladateľmi iniciatívy sú Peter Konečný (fotograf, hudobník), Zuzana Suchová (fundraising konzultant), Michal Švihra (spoluzakladateľ ticketingovej platformy Tootoot.fm) a Ondrej Geče (vydavateľstvo Slnko records). Iniciatíva pod hlavičkou občianskeho združenia Kultur.FM organizuje výzvu na podporu umelcov v núdzi a to zakúpením pamätnej vstupenky na online koncerty. Iniciatíva plánuje v najbližších dňoch zorganizovať prvý online festival na podporu umelcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #koronavírus