Kraslice virtuálne

Virtuálnu prehliadku časti rozsiahlej kolekcie kraslíc autorov z európskych krajín karpatského regiónu i zámoria ponúka na svojej webovej stránke Vihorlatské múzeum v Humennom v rámci projektu Múzeum na doma.

13.04.2020 06:00
Kraslica 2020 88 Foto:
Karpatská kraslica 2020
debata

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v súvislosti s novým koronavírusom bude tohtoročná výstavná kolekcia medzinárodnej súťažnej výstavy Karpatská kraslica 2020bez súťažného vyhodnotenia. TASR o tom informovala Jana Fedičová z múzea.

Prezentovaný súbor tvorí viac ako 1000 kraslíc a veľkonočných dekorácií, ktoré na výstavné účely poskytlo vyše 100 autorov z jednotlivých regiónov Slovenska, Poľska, Maďarska, Rumunska a štátu Pensylvánia v USA. Ako Fedičová spresnila, nová kolekcia kraslíc autorov z Ukrajiny ostala za hranicami vzhľadom na opatrenia proti rozšíreniu ochorenia COVID-19.

Zaujímavým obohatením prezentovanej výstavnej kolekcie je jedinečný súbor kraslíc z Pensylvánie v USA, uviedla s tým, že autormi kraslíc sú Marko Jesko a Jozefína Blackwel s rodinnými zväzkami v okresoch Vranov nad Topľou a Sabinov. Vzácna kolekcia predstavuje z tohto teritória Slovenska v ďalekom zámorí uchovávanú pôvodnú techniku zdobenia veľkonočných kraslíc nanášaním vosku a vyškrabávaním vzorov, dodala. Podľa jej slov sa táto kolekcia stáva súčasťou rozsiahlej stálej zbierky kraslíc etnografického fondu Vihorlatského múzea v Humennom.

Virtuálna prezentácia kraslíc v poradí 28. ročníka výstavy je prístupná na webovej stránke múzea v archíve podujatí.

debata chyba
Viac na túto tému: #online kultúra