Prvotný šok vystriedal praktický prístup: umelci tvoria ďalej, pre všetkých

Situácia, v ktorej sme sa všetci spoločne ocitli, má tvrdý dopad na živé umenie. Stanica aj Nová synagóga sú pre zákaz hromadných akcií od polovice marca zatvorené a termín opätovného otvorenia je v nedohľadne. Prvotný šok vystriedal praktický prístup.

15.04.2020 09:00
Stanica Zilina-Zariecie Foto:
Súčasťou online programu z Nov ej synagógy v Žiline je vizuálna a pohybová performance.
debata

Stanica Žilina-Záriečie vo vynútenej pauze stihla vymaľovať, upratať a kopu ďalších väčších i menších opráv.

„Rozhodli sme sa ponúknuť nevyužitý priestor na Stanici aj v Synagóge pre sólo umelecké rezidencie,“ uvádzajú vo svojej správe. Už teraz v rozličných priestoroch Synagógy na striedačku pracujú výtvarníčky Simona Gottierová, Martina Mäsiarová a grafický dizajnér Tomáš Rybár.

Podkrovie Stanice budú v apríli ako štúdio využívať divadelníci Zuzana Burianová, Andrej Opálený a Matej Trnovec. Ďalší umelci tvoria zo svojich domácich ateliérov – Zoltán Agócs a Dana Tomečková, ktorá po dvoch mesiacoch predstaví svoju tvorbu online streamom 29. 4.

Nová synagóga pravidelne online

Od apríla tiež spúšťajú pravidelné online vysielanie vybraných podujatí. Stredy budú patriť živým prenosom kultúry z Novej synagógy.

"Náš kolega Kamil Mihalov, ktorý (ne)dobrovoľne uviazol v poľskom Cieszyne, vysiela krátke inštruktážne videá hry na klavíri každú stredu o druhej.

Tento týždeň v stredu bude streamovať zo Synagógy svoje animácie grafik a dizajnér Tomáš Rybár. Budúci týždeň sa pokúsime sprostredkovať online zážitok z fyzického divadla Glitch súboru Debris Company, ktoré sme plánovali uviesť ešte v marci a ktorého scéna je v Synagóge už niekoľko týždňov nainštalovaná.

Naši kamaráti a barmani Fricko Brothers odohrajú každý piatok na obed live dj set. Štvrtky zas budú patriť prenosom zo Stanice, tento týždeň pripravujeme prezentáciu o ultralight turistike a 30. 4. vyskúšame aj formát online koncertu – zo Stanice vám zahrá Archívny Chlapec," uvádzajú organizátori.

Program myslí aj na deti z výtvarných ateliérov – lektorky a lektori výtvariek im pripravia Výtvarku na doma pracovné listy s úlohami na doma alebo ich zapoja do živej virtuálnej interakcie. Ak napíšete na hanka@stanica.sk, dostanete každý utorok nové zaujímavé výtvarné zadanie.

„Online podujatia môžete podporiť aj dobrovoľným vstupným na tootoot.fm, v momentálnej situácii je pomocou každé euro – prišli sme o všetky vlastné príjmy (našťastie nás naďalej drží nad vodou Fond na podporu umenia). Ďalšou formou pomoci sú 2% z daní poukázané v prospech nášho OZ Truc sphérique,“ vyzýva Stanica Žilina-Záriečie a Nová synagóga.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #online kultúra