Festival Pohoda bude až o rok

Očakávaný 24. ročník festivalu sa tento rok konať nebude. Organizátori ponúknu alternatívu.

15.04.2020 09:48 , aktualizované: 14:57
pohoda 2019, prichod prvych navstevnikov, Foto: , ,
Festival Pohoda v roku 2019.
debata (11)

Očakávaný 24. ročník multižánrového festivalu Pohoda sa napokon neuskutoční. Dôvodom je situácia spojená so šírením nového koronavírusu. O „presunutí“ festivalu na rok 2021 dnes po 9. hodine informoval jeho riaditeľ Michal Kaščák v Rádiu_FM. Ako dodal, vetky tohtoročné vstupenky ostávajú v platnosti, no tým, ktorí to potrebujú, organizátori garantujú vrátenie plnej sumy za lístok.

Namiesto festivalu „naživo“ organizátori ponúknu jeho verziu Pohoda In the Air. Do podujatia by sa malo zapojiť aj trenčianske letisko. Podľa zatiaľ známych informácií bude mať formu prenosov, koncertov, archívnych materiálov, za zachovania hygienických a bezpečnostných opatrení. Podobu Pohoda In the Air organizátori oznámia čoskoro.

Aká bude Pohoda In the Air

Už 3. mája bude Pohoda realizovať špeciálnu edíciu Koncertu pre Martinu a Jána v Gregorovciach. Plánujú tiež sieť online klubových debát a koncertov po celom Slovensku, ktorými by chceli poukázať na pestrosť zamestnaní v zákulisí kultúry, ukázať dobré priestory, dobré kapely a skvelých ľudí, ktorí sú za nimi.

Počas „pohodovského“ víkendu sa rozhodli pripraviť akciu Pohoda In the Air. „Nevieme si predstaviť, že by sme počas druhého júlového víkendu boli úplne mimo akéhokoľvek kontaktu s našimi návštevníkmi, s umením či diskusiami. Charakter podujatia sa pomaly črtá, plánujeme zapojiť aj naše letisko, pripravujeme rôzne aktivity, prenosy, koncerty ale i archívne materiály. Jeho podobu – v podstate tak ako každý rok – konzultujeme aj s miestnou hygienou a autoritami, zachovanie opatrení, ktoré budú v tom čase platiť, považujeme za samozrejmosť,“ uvádzajú organizátori.

„Napriek tomu, že sa neuvidíme toto leto na Pohode, ostávame optimistami. Nevídaná vlna spolupatričnosti, ktorá ide naprieč hudobnou scénou a celým kultúrnym prostredím, sa musí pozitívne vrátiť. Aj po španielskej chrípke nastala doslova explózia umenia, vznikali tančiarne a ľudia sa radi stretávali. Veríme, že tomu bude podobne aj teraz. Nevieme sa dočkať, kedy sa otvoria kluby, rozbehnú sa koncerty a potom i festivaly. Dovtedy budeme robiť veci tak, ako nám situácia dovolí a samozrejme, budeme pracovať na tom, aby Pohoda 2021 bola opäť silným osobným stretnutím plným skvelého umenia,“ dodáva šéf festivalu Michal Kaščák.

Festival Pohoda sa mal konať od 9. do 11. júla na letisku v Trenčíne.

Pohoda 2020 sa presúva do roku 2021 Foto: Pohoda festival
Pohoda 2021 presun2 Pohoda 2020 sa presúva do roku 2021

„Presun Pohody na rok 2021 považujeme po konzultáciách so špičkovými epidemiologičkami za nevyhnutný. Veríme, že opatrenia sa budú čoskoro zmierňovať, určite sa ale nebudú týkať udalostí s vysokou návštevnosťou akou je náš festival,“ uvádza festival na svojej stránke.

Organizátori sú v kontakte s kolegami zo zahraničia, podobný vývoj sa dá očakávať aj v iných krajinách. Komunikujú s ďalšími promotérmi, agentmi skupín, dodávateľmi, partnermi a externými kolegami a spoločným menovateľom týchto debát je pochopenie, ústretovosť a spolupatričnosť. Aj vďaka tomu môžu už teraz oznámiť, že mnohé mená z tohto ročníka budú s istotou hrať aj v roku 2021.

Pohoda 2019: The Roots Foto: Michal Augustíni
The Roots - 12-07-2019 - Pohoda 2019 - Michal Augustini - 1025 Pohoda 2019: The Roots

Prvými opätovne potvrdenými umelcami sú: The Libertines, Metronomy, Wolf Alice, Archive, black midi, Shame, Kokoroko, Marina Satti & Fonés, Black Country, New Road, Bazzookas, Wooze, Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs, PENGSHUi, Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou, Space Lady, Malox, Crack Cloud, Murman Tsuladze, Shht, PoiL a Trupa Trupa… Ďalšie mená účinkujúcich festivalový tím začne zverejňovať od 20. marca.

„Pre rok 2021 nemôžeme garantovať rovnaký program, ale urobíme všetko pre to, aby bol ešte silnejší,“ uvádza festival Pohoda. NAživo sa podujatie uskutoční na letisku v Trenčíne nový od 8. do 10. júla 2021.

Vstupenky

Diváci môžu požiadať o vrátenie akéhokoľvek typu lístka do 15. 10. 2020 (platí len pre lístky zakúpené cez náš shope resp. cez našich oficiálnych predpredajov). Peniaze sa budú vracať obratom, hraničná doba vzhľadom na opatrenia a možný vyšší záujem je 60 dní.

Prenesenie vstupeniek na budúci rok je tou najlepšou možnosťou, ako festival v týchto časoch podporiť a zároveň mať s predstihom lístok na ďalší rok. Možnosť prenosu sa týka všetkých typov vstupeniek vrátane parkoviska, či ubytovania. Vstupenky s obmedzeným vekom (Junior/Kids) kúpené pred 15. aprílom budú platiť aj v prípade, že ich držiteľ bude mať o rok viac. Na prenos netreba realizovať žiadne kroky. Lístky, ktoré ich držitelia nevrátia do 15. 10. 2020, budú automaticky považované za platné.

Ďalšou alternatívou, ako festivalu pomôcť (v prípade, že si vstupenku nemôžete ponechať), je možnosť darovať časť sumy z ceny lístka na pokrytie už vynaložených nákladov spojených s prípravami ročníka 2020. Rozdiel medzi cenou a darom organizátori pošlú najneskôr do 60 dní – spolu s darčekom z festivalového shopu (vrátane špeciálnej edície venovanej roku 2020).

Zrušili aj britský festival Glastonbury

Na festivale Glastonbury mal vystúpiť aj Paul... Foto: Glastonbury festival
Paul-Mc Cartney - Glastonbury festival Na festivale Glastonbury mal vystúpiť aj Paul McCartney.

Pre šírenie nákazy koronavírusu bol zrušený aj najznámejší britský hudobný festival Glastonbury, na ktorom mal 27. júna vystúpiť aj Paul McCartney. Festival mal v tomto roku osláviť svoje 50. výročie. „Dúfame, že sa situácia v Spojenom kráľovstve do konca júna výrazne zlepší. Ale aj keby tomu tak bolo, už nebudeme môcť stráviť tri mesiace na budovaní infraštruktúry potrebnej na privítanie viac ako 200 000 ľudí do dočasného mesta,“ uvádzajú organizátori festivalu Glastonbury. Získať lístky na tento populárny festival je obtiažne, vypredajú sa aj za dve hodiny na tento jubilejný 50. ročník už prijali zálohu od 135 000 divákov. Obdobne ako organizátori festivalu Pohoda na Slovensku, aj Briti fanúšikom ponúkajú možnosť zakúpené lístky uplatniť o rok.

Čo je festival Pohoda

Festival Pohoda založili hudobníci Michal Kaščák a Mário Michna a stal sa uznávaným multižánrovým podujatím, ktoré okrem koncertov prináša prednášky na rôzne spoločenské témy, workshopy, divadlá, umelecké inštalácie aj celodenné programy pre deti. V rámci návštevníckych služieb a servisu patrí k najlepším stredne-veľkým európskym festivalom vôbec. Má tiež nálepku „zelený festival“, a to vďaka šetrnému prístupu organizátorov k životnému prostrediu.

Festival Pohoda je vysoko hodnotený aj na medzinárodnej úrovni – v rámci najprestížnejších festivalových cien European Festival Awards Pohoda získala Take a Stand Award a Award for Excellence and Passion pre Michala Kaščáka.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #koronavírus