Autorský zväz zrušil galavečer, paniaze dá umelcom

Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam zrušil galavečer udeľovania svojich výročných cien. Ušetrenými financiami vo výške 20 000 eur chce pomôcť svojim členom v náhlej núdzi, ktorú spôsobili opatrenia súvisiace so zamedzením šírenia nového koronavírusu.

13.05.2020 12:00
ceny soza Foto:
Galavečer výročných cien Slovenského zväzu autorského tento rok nebude.
debata

Rozhodla o tom Dozorná rada SOZA na svojom ostatnom zasadnutí. Peniaze budú presunuté do Sociálneho a kultúrneho fondu SOZA.

„Ocenenia z tohtoročného kalendára úplne nezmiznú. Tie v štatistických kategóriách za rok 2019 vyhlásime a držiteľom ich odovzdáme,“ uviedol predseda predstavenstva SOZA Ľubomír Burgr. Ako dodal, nositeľov honorárnych ocenení za roky 2019 a 2020 chcú organizátori oceniť na slávnostnom galavečere v septembri 2021. "Pevne veríme, že situácia v tom čase už bude pre kultúru oveľa priaznivejšia ako v súčasnosti,“ uzavrel Ľubomír Burgr.

Už 2. apríla SOZA vyčlenila prvých 40 000 EUR na pomoc svojim členom, ktorí sa v dôsledku zákazu usporadúvať hromadné kultúrne podujatia ocitli v náhlej núdzi. V priebehu 5piatich týždňov bolaautorský zväz rozdelil medzi svojich 145 členov celú vyčlenenú čiastku pomoci. Vďaka urušeniu galavečera a takto ušetrenej sume vo výške 20 000 EUR bude môcť SOZA v tomto programe pomoci pokračovať ďalej.

Ceny SOZA sa vyhlasujú každoročne od roku 1996 v štatis­tických a honorárnych kategóriách. Tie prvé vzídu na základe spracovania hlásení používateľov za kalendárnych rok, o držiteľoch druhých rozhoduje Dozorná rada zväzu.

Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam je občianske združenie, zastupujúce vyše 3000 domácich a viac ako 3 000 000 zah­raničných nositeľov práv – skladateľov, upravovateľov, aranžérov hudby a autorov slovesnej časti diela textu, libreta, ako aj vydavateľov týchto diel. V súlade s oprávnením Ministerstva kultúry SR v ich mene monitoruje použitie hudobných diel na celom území SR, realizuje výbery autorských odmien a zároveň pre nich vykonáva administratívny, ekonomický a právny servis.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SOZA #koronavírus