Kultúrne leto v Banskej Bystrici sa začne v piatok 19. júna

Pouličná muzika, bubnová aj ohňová šou či Repliky banských strojov pred radnicou odštartujú Dni mesta. Podujatia budú rozptýlené do viacerých lokalít, aby sa zamedzilo veľkému zhromažďovaniu ľudí na jednom mieste. Deti si cez prázdniny užijú sídliskové večerníčky.

17.06.2020 14:00
Banska Bystrica Zala festival Foto: ,
Na banskobystrickom sídlisku Rudlová – Sásová sa nedávno konal divadelný festival pre deti ZÁLA - na ihrisku pri Divadle pod balkónom. Na snímke Teátro Neline.
debata

Mesto pod Urpínom pripravilo aj napriek obmedzeniam zaujímavý program kultúrneho leta. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, odštartujú ho v piatok 19. a v sobotu 20. júna Dni mesta, ktoré budú rozptýlené do viacerých lokalít. Samospráva tak chce zamedziť veľkému zhromažďovaniu sa ľudí na jednom mieste, a zároveň tým ožije širšie centrum Banskej Bystrice i nádvorie a interiér Robotníckeho domu.

Z Dolnej ulice, Národnej ulice a Námestia SNP bude v piatok v hodinových intervaloch znieť pouličná muzika známych Banskobystričanov. Program vyvrcholí jedinečnou bubnovou šou zoskupenia Campana Batucada a ohňovou šou v podaní skupiny Kyselí Krastafci. Repliky banských strojov pred radnicou pripomenú 525. výročie Thurzovsko – fuggerovskej spoločnosti. Sobotňajší program bude patriť koncertu banskobystrickej skupiny – Filip Jánošík a hotoví umelci v Robotníckom dome.

„Aj keď situácia okolo koronavírusu predznamenala, že Dni mesta budeme musieť zrušiť, vďaka uvoľňovaniu opatrení sme opäť pristúpili k ich organizovaniu. Zostavili sme komornejší, no o to atraktívnejší program vyskladaný z banskobystrických účinkujúcich, ktorých chceme podporiť a prioritne ich zaraďovať do vystúpení počas Kultúrneho leta. Podujatia v Robotníckom dome budeme organizovať formou telefonických rezervácií, aby sme dodržali stanovený počet divákov a všetky hygienické opatrenia,“ objasnila Zuzana Chrenková Srncová z Oddelenia kultúry Odboru kultúry, športu a cestovného ruchu MsÚ v Banskej Bystrici.

V júli a v auguste pripravilo mesto pre najmenších Sídliskové večerníčky, v mestskom parku tradičné promenádne koncerty a v robotníckom dome tvorivé dielne. V Robotníckom dome bude počas leta niekoľko koncertov. Milovníci historických vozidiel zažijú 2. augusta obľúbenú akciu Grand Retro Show, vyhliadkovú jazdu historických vozidiel na trase Zámok Vígľaš – Banská Bystrica a späť.

„Verím, že všetci Banskobystričania si vyberú z pestrej ponuky programu Kultúrneho leta a prídu podporiť umelcov z nášho mesta a blízkeho okolia. Zároveň som rád, že budeme môcť naplno využiť aj Robotnícky dom, ktorý je na organizovanie komorných podujatí ako stvorený. Som presvedčený, že po dlhšej prestávke znovu vrátime dobrú náladu do všetkých ulíc Banskej Bystrice,“ povedal primátor Ján Nosko.

V roku 2019 mesto Banská Bystrica zorganizovalo 199 podujatí pre viac ako 122-tisíc divákov. Robotnícky dom sa stal dejiskom 105 podujatí, ďalších 39 akcií sa uskutočnilo v zariadeniach sociálnych služieb a v banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou. V rámci Veľkej noci, Kultúrneho leta, Radvanského jarmoku a Banskobystrických Vianoc zorganizovala samospráva 55 podujatí.
debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica