Mestské slávnosti obnovia kultúrny život v Nitre

Cyrilo-metodská cesta, jarmok ľudových remesiel, videoprojekcie Legendy veľkomoravské, či prehliadka modernej architektúry z bicykla. Pribinovým a Cyrilo-metodským slávnostiam bude patriť prvý júlový víkend.

22.06.2020 06:00
Nitra, kováč, stredovek, Foto:
Cyrilometodské a Pribinove oslavy v Nitre sa konajú tradične na začaitku júla.
debata

Aj keď v mantineloch potrebných hygienických opatrení, no predsa len sa opätovne rozprúdi spoločenské dianie v centre mesta. Napriek opatreniam prinesie program slávností návštevníkom prezentáciu širokej spolupráce viacerých dôležitých subjektov v meste pod Zoborom. Zachované pritom zostanú všetky tri línie podujatia, duchovná, historická i spoločenská, konštatovala Silvia Zeumerová z Odboru kultúry na Mestskom úrade v Nitre.

Duchovná línia je zastúpená najmä cyrilo-metodskou národnou púťou a s ňou spojenou slávnostnou svätou omšou na Svätoplukovom námestí. Historická línia nielen oživuje historické míľniky či osobnosti prostredníctvom festivalu na hradnom kopci, ale pripomína aj významné výročia v dejinách mesta. Spoločenská línia celé slávnosti prepája.

Cyrilo-metodskú tému otvoria v piatok 3. júla rôzne výstavy vrátane viacerých expozícií na Nitrianskom hrade. Filatelistická výstava v Ponitrianskom múzeu sa koná pri príležitosti vydania novej známky sv. Metoda, arcibiskupa a výstava v Synagóge priblíži Európsku kultúrnu cestu sv. Cyrila a Metoda.

V sobotu (4. 7.) dopoludnia sa uskutoční putovanie po Cyrilo-metodskej ceste. Malí aj veľkí pútnici sa stretnú pri Dražovskom kostolíku a pečiatky budú ďalej zbierať pri Zoborskom kláštore, na Pešej zóne, pri Turistickom informačnom centre, pred Župným domom, až po tú cieľovú na Nitrianskom hrade. Na hradnom kopci počas prvého júlového víkendu vďaka festivalu Pribinova Nitrawa opäť ožije história, najmä z čias kniežaťa Pribinu.

Cyrilo-metodské slávnosti sa ponesú v tradičnom duchu. Nedeľnú (5. 7.) slávnostnú svätú omšu o 10.00 h na Svätoplukovom námestí bude celebrovať nitriansky sídelný biskup Viliam Judák. Omša bude spojená s požehnaním novej poštovej známky k 1150. výročiu ustanovenia sv. Metoda za panónskeho a veľkomoravského biskupa.

Kým v sobotu rozprúdi náladu na Svätoplukom námestí slovenská rocková kapela Billy Barman, v nedeľu bude slávnostný program zameraný viac lokálne. Koncerty nitrianskych umelcov vystriedajú vstupy, v ktorých sa predstaví Nitra ako kandidát na Európske hlavné mesto kultúry 2026.

V rámci sprievodných podujatí festivalu sa od piatka do nedele budú každý večer v Gotickej priekope na hrade premietať videoprojekcie Legendy veľkomoravské. V sobotu podvečer sa záujemcovia môžu zúčastniť na netradičnom sprevádzaní. Rozhodnúť sa môžu medzi modernou architektúrou Nitry z bicykla, alebo sa nechať strhnúť záhadami v nitrianskych uliciach. Počas soboty aj nedele si na pešej zóne opäť nájde svoje miesto Nitriansky jarmok a na Pribinovom námestí Jarmok ľudových a súčasných remesiel.
debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra