Kultúru v bratislavskom kraji predsa podporia

Bratislavský samosprávny kraj a Nadácia Tatra banky poskytnú 300-tisíc eur na kultúru v kraji.

22.06.2020 16:56
stoka Foto:
Medzi podporenými projektami je aj divadlo Stoka.
debata

“Nezriaďovaná kultúra sa z dôvodu pandémie dostala do zložitej situácie, keď prišla o finančnú podporu od viacerých samospráv či inštitúcií. Bratislavský kraj tiež musel pristúpiť k šetriacim opatreniam a pozastaviť pre tento rok podporu projektov z BRDS, preto sme hľadali riešenie, ako jej pomôcť a podporiť ju. Osobitne by som rád ocenil rýchlosť celého procesu zo strany nadácie," uviedol predseda BSK Juraj Droba.

"Aktívne sme oslovili BSK a expresne rýchlo sme dohodli na tom, že 50 percent projektov určených na financovanie cez BRDS prevezmeme pod NTB. Desiatkam umelcov takto darujeme 150-tisíc eur,“ doplnil predseda Správnej rady NTB a generálny riaditeľ Tatra banky Michal Liday.

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) a Nadácia Tatra banky (NTB) poskytnú 300-tisíc eur na podporu kultúry a umenia v Bratislavskom kraji. „Sumou 300-tisíc eur bude podporených 111 projektov, ktoré posudzovala odborná hodnotiaca komisia zložená zo 16-tich členov. Na financovaní projektov sa budú rovným dielom po 150-tisíc eur podieľať BSK a NTB tak, aby boli dodržané všetky podmienky, ktoré majú obe strany dané v rámci svojich pravidiel,“ uviedol BSK a doplnil, že úspešní žiadatelia v najbližších dňoch dostanú podrobné informácie. Samosprávny kraj aj nadácia na tento účel využijú existujúce pravidlá Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy (BRDS).

Financie sú určené na podporu projektov v oblasti tvorby a prezentácie diela, aktivity kultúrnych organizácii, malé a veľké festivaly, prehliadky, súťaže, sympózia, výskum a taktiež odbornú reflexiu. Medzi projektami navrhovanými na podporu sú zastúpené občianske združenia, asociácie, neziskové organizácie, nadácie a podnikatelia pôsobiaci v rôznych umeleckých žánrov ako divadlo a tanec, literatúra, audiovizuálne a vizuálne umenie, hudba, tradičná kultúra a folklór či medziodborové umelecké aktivity.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavský samosprávny kraj #Bratislavská regionálna dotačná schéma