Kultúru mecenášstvo neuživí

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) a Nadácia Tatra banky poskytnú 300-tisíc eur na kultúru v kraji, aj napriek tomu, že pred pár týždňami župa oznámila, že pre pandémiu nemajú tento rok dostatok finančných prostriedkov na podporu kultúry, športu, životného prostredia, mládeže a cestovného ruchu.

23.06.2020 14:30
105402542 192472425475488 2880978961050647466 n Foto:
"Ani v súčasnej krízovej situácii, ani v budúcnosti nie je v poriadku rezať financie na kultúru z verejných zdrojov," myslí si Bohdan Smieška (vľavo) z iniciatívy Kultúrna Bratislava.
debata

Pravdepodobne by však k prehodnoteniu rozhodnutia nedošlo, nebyť iniciatívy Kultúrna Bratislava (Ku.Ba) združujúcej nezávislé kultúrne inštitúcie a jednotlivých umelcov, ktorí proti rozhodnutiu verejne vystúpili. Dali tak priestor médiám zaoberať sa problematikou a otvoriť debatu o financovaní umenia.

Zástupcovia iniciatívy sú síce radi, že niekoľkotýždňové úsilie padlo na úrodnú pôdu, no podľa nich je dôležité zostať v strehu a rozvíjať diskurz o financovaní nezávislej kultúry. Zdôrazňovať, že fungovanie štátom nezriaďovanej kultúry do veľkej miery závisí práve od verejných zdrojov. Tie sú však pri realizácii umeleckých projektov a kultúrnych podujatí v plnej šírke vo väčšine prípadov nedostačujúce.

Ponuka zachrániť situáciu prišla priamo od Tatra banky, ktorá poskytne na realizáciu kultúry v bratislavskej župe 150-tisíc eur, teda rovnaký podiel ako Bratislavský samosprávny kraj. Iniciatíva Ku.Ba toto gesto víta ako pozitívne, ale podľa nej zostáva problémom to, čo mu predchádzalo. „Ani v súčasnej krízovej situácii, ani v budúcnosti nie je v poriadku rezať z verejných zdrojov na kultúru, pretože žiadne korporátne nadácie ani privátne zdroje ich nedokážu v plnej miere suplovať. Získať financie zo súkromných zdrojov nie je trvalo udržateľná cesta,“ hovorí člen Ku.Ba Bohdan Smieška a dodáva, že korporátne nadácie sa nezaoberajú dlhodobou podporou kultúry, ich filantropia a mecénstvo sú často zamerané na prospech vlastnej značky.

„Chceme zostať pozorní, súdržní a systematickí v ovplyvňovaní verejných politík v oblasti kultúry, aby vytvárali z kultúry hodnotu udržateľnú a široko dostupnú. Preto je nevyhnutné požadovať nielen zachovanie doterajšieho financovania na jednotlivých úrovniach samosprávy, ale aj jeho posilnenie. Kríza ukázala, aká krehká kultúrna scéna je, aj napriek tomu, že je pre spoločnosť veľmi dôležitá,“ uzatvára Bohdan Smieška a pripomína, že verejný dlh v oblasti financovania kultúry je veľmi veľký a v plnej miere ho privátne zdroje nikdy nenahradia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavský samosprávny kraj #Nadácia Tatra banky #Kultúrna Bratislava