Oravské folklórne leto bude tento rok iba online

Atmosféru uplynulých ročníkov oravských folklórnych festivalov pripomenie videoprojekt, ktorý v spolupráci s regionálnymi televíziami pripravuje Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne.

26.06.2020 07:00
bacovske dni osvetadk.sk Foto:
Aj Bačovské dni si tento rok návštevníci sprítomnia iba v online priestore.
debata

Hodinové zostrihy z podujatí pôjdu každý víkend počas letných prázdnin na sociálnych sieťach a vo vysielaní mediálnych partnerov.

Oravské kultúrne stredisko chce takýmto spôsobom sprostredkovať tradičné letné folklórne podujatia, ktoré sa tento rok pre pandémiu nového koronavírusu neuskutočnia.

„Začíname 4. a 5. júla zostrihom Folklórnych slávností pod Ostrým vrchom z Dlhej nad Oravou. O týždeň, 11. a 12. júla, pokračujeme záznamom Folklórnych slávností dolnej Oravy a tradičného veličnianskeho jarmoku,“ uviedol Miroslav Žabenský z kultúrneho strediska.

Na ďalší víkend 18. a 19. júla je pripravený virtuálny medzinárodný festival valaskej kultúry Bačovské dni, ktorý sa pravidelne koná v Malatinej. „Z dolnej Oravy sa prostredníctvom videodokumentu prenesieme do Sihelného na Folklórne slávnosti pod Pilskom a Babou horou,“ priblížil Žabenský. Tomuto festivalu bude vyhradený posledný júlový víkend.

Prvé dva augustové víkendy budú vyhradené zostrihu z medzinárodného folklórneho festivalu zuberských Podroháčskych folklórnych slávností. Putovanie folklórnym letom bude virtuálne pokračovať 15. a 16. augusta Pltníckym dňom v Nižnej. Zavŕšené bude 22. a 23. augusta zostrihom z Párnického švábkobrania.

Folklórne festivaly z domu budú prezentovať ako hodinový zostrih na sociálnych sieťach Oravského kultúrneho strediska, niektorých oravských obcí a vo vysielaní káblovej televízie 3o media a Infoštúdia mesta Dolný Kubín. „Ponuka je bohatá a je aj pozvánkou na všetky letné festivaly, ktoré sa, veríme, v roku 2021 aj reálne uskutočnia,“ zhodnotil Žabenský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #video #stream