Hravý piknik na hrade v Kremnici

V sobotu 18. júla bude na Mestskom hrade Kremnici rodinné podujatie s dobrodružstvom a zábavou. Atmosféru piknikového podujatia dotvoria prehliadky Kostola sv. Kataríny v historických kostýmoch.

17.07.2020 05:00
kremnica, Foto:
Kremnica ožije piknikom na hrade aj dobovými kostýmami.
debata

Dobrodružstvo poznávania môžu návštevníci mestského hradu v Kremnici spojiť počas najbližšej soboty s príjemnou zábavou a letným osviežením. Ako informovala odborná referentka propagácie Múzea mincí a medailí Miriam Kostrianová, program pre celú rodinu prinesie 18. júla od 10. do 16. hodiny „Hravý piknik na hrade“.

Do sveta zábavy návštevníkov uvedie obľúbený historický Šaško Fjodor. Pripravený bude petangue a kolky. „Okrem toho piknik ponúkne ďalšie obľúbené aktivity tak pre malých, ako aj veľkých návštevníkov: lukostreľbu, razbu mincí, či tvorivú dielňu na výrobu loptičiek na žonglovanie. Pre malých umelcov bude pred hodinovou vežou pripravená letná škola maľby na klasické plátno,“ doplnila referentka.

Popri oddychu na piknikovej deke si budú môcť návštevníci prezrieť aj expozície Mestského hradu. Atmosféru dotvoria lektorované prehliadky Kostola sv. Kataríny v historických kostýmoch. „Panorámu historickej Kremnice a okolitých hôr si po zdolaní 127 schodov môžu ľudia vychutnať z veže Kostola sv. Kataríny,“ dodala Kostrianová s tým, že letné osvieženie ponúkne všetkým improvizovaná čajovňa s ponukou čajov, kávy a nealko nápojov. Nebudú chýbať ani rôzne jedlá zdravej kuchyne, koláčiky, slané pečivo či medovníčky.

Mestský hrad v Kremnici je komplex stredovekých budov rôzneho poslania, ktoré vznikali postupne od 13. do 15. storočia. Hrad je chránený opevnením, na ktoré sa napájajú mestské hradby. Kremnické mestské hradby možno zaradiť medzi najzachovalejšie na Slovensku. V rokoch 1976 – 1996 prešiel hradný areál komplexnou obnovou. Historické centrum Kremnice bolo v roku 1956 vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu a stredoveký Mestský hrad je národnou kultúrnou pamiatkou. Na hrade má svoje expozície Národná banka Slovenska – Múzeum mincí a medailí v Kremnici.
debata chyba
Viac na túto tému: #Kremnica