Témou letných 4 živlov bude EXIT

V Banskej Štiavnici sa od 6. do 9. augusta uskutoční 22. ročník Letného filmového festivalu 4 živly. Témou podujatia, ktoré sa bude tento rok konať v komornejšej verzii, bude tentoraz EXIT, ktorý má predstavovať únik z domova, šancu zažiť čosi nové a opustiť skostnatené štruktúry či vyhranenie sa voči stereotypu. Pripravený je aj program pre celé rodiny.

25.07.2020 14:00
20-dlhana Foto:
Na festivale 4 živly premietnu aj film Dlhaňa režiséra Kantemira Balagova.
debata

Festival ponúkne hrané, dokumentárne, animované aj experimentálne filmy zo svetovej produkcie. Klasické tituly v programe zastúpi napríklad Mimo zákon (1986) Jima Jarmuscha a Lístok do nenávratna (1979) od režisérky Ulrike Ottinger. Diváci a diváčky tiež uvidia drámu Dlhaňa (2019) ruského tvorcu Kantemira Balagova, ktorý za ňu získal Cenu za najlepšiu réžiu v sekcii Un Certain Regard na festivale v Cannes. Zo slovenskej tvorby si záujemcovia a záujemkyne môžu pozrieť napríklad dokument Hej, Slováci! (2002), ktorý osobne uvedie režisér Robert Kirchhoff. Hraný film Punk je hned! (2019) zase na 4 živloch premietnu so živým hudobným sprievodom gitaristu a skladateľa Davida Kollara.

Sprievodný program bude v podobe diskusie o fenoméne eskapizmu, literárny klub so slovenskými autormi Agdom Bavi Painom a Ľubošom Bendzákom, výstava Potulnej galérie s podtitulom Blokáda extrémizmu, koncerty či večerné párty.

Organizátori nezabudli ani na mladších návštevníkov festivalu a aj tento rok pripravili Detské 4 živly, ktoré ponúkajú program pre celé rodiny. V špeciálnej predpremiére uvedú animované snímky Cez palubu! (2019) a Maškrtné medvedie príbehy (2020), ktoré bude sprevádzať aj špeciálna otvorená výtvarná dielňa. Súčasťou programu je aj projekcia filmu Môj brat naháňa dinosaury (2020), ktorá vyhrala detskú cenu Európskej filmovej akadémie, bábkové divadelné predstavenie O čertovi Kolofónovi a pre vopred prihlásené deti aj komiksová tvorivá dieľňa.
debata chyba
Viac na túto tému: #4 Živly