Comic Con Viedeň: Hviezdou bude Highlander Christopher Lambert

Je nesmrteľný. Stáročia bojuje rodák zo Škótskej vysočiny so silami temnôt. A nie je sám. Volá sa Duncan MacLeod. Postava legendárneho hrdinu fantasy seriálu Highlander vyniesla nesmiernu slávu Christopherovi Lambertovi.

05.08.2020 17:11
highlander2 Foto:
Highlander v podaní Christophera Lamberta.
debata

Po matke Belgičan, po otcovi Francúz a rodák z New Yorku, ktorý vyrastal v Ženeve, mal vždy túlavé topánky. Už teraz má zbalený meč aj kilt, pretože na jeseň ho zanesú do Viedne. Predstaviteľ nesmrteľného škótskeho bojovníka bude hviezdou multižánrového festivalu Vienna Comic Con.

Jedno z najväčších popkultúrnych podujatí v strednej a východnej Európe sa síce odohrá až na začiatku tretej novembrovej dekády, ale fanúšikovia multižánrovej prehliadky majú už teraz šancu zaobstarať si vstupenky. Spočiatku sa tento typ festivalov zameriaval najmä na komiksy, sci-fi, fantasy a ich hrdinov, ktorí oslovovali svojich priaznivcov zo stránok kníh, z televíznych obrazoviek či z filmového plátna. V priebehu desaťročí sa „comic con“ žánrovo rozšíril – pribudli aj horory, japonské anime, manga, ale napríklad aj videohry.

Na zozname hostí tohtoročného festivalu Vienna Comic Con je aj mladá Holanďanka Willow Creative. Kostýmami, účesmi, vystupovaním aj štýlom rozprávania – ako správna predstaviteľka cosplay, teda kostýmovej hry – napodobňuje postavy inšpirované práve komiksami, videohrami či fantasy filmami. Na jeseň pobaví fanúšikov svojimi najnovšími kreáciami. Mimochodom, slovo cosplay, čo je skratka slov costume play, sa v angličtine po prvý raz objavilo v roku 1993. V japončine ako „kosupure“ o jedenásť rokov skôr. Kto by mal záujem súperiť s elitou tohto smeru, ktorá sa predstaví v rámci súťaže cosplay, môže sa ešte prihlásiť.

Chýbať nebudú ani autori fantasy. Príde nemecký spisovateľ Kai Meyer, ktorý sa môže pochváliť už viac ako piatimi desiatkami úspešných kníh a patrí v tomto žánri medzi legendy. Sekundovať mu budú aj ďalší úspešní scenáristi, tvorcovia audiokníh a komiksov.

debata chyba