Letný filmový festival 4 živly odštartoval filmom Kiruna

Dvadsiaty druhý ročník filmovému festivalu odštartoval premiérou filmu Kiruna - prekrásny nový svet. Dystopický dokument Grety Stocklassa korešponduje s tohtoročnou témou festivalu, ktorou je exit.

07.08.2020 20:26
Kiruna still3 Foto:
Film Kiruna - prekrásny nový svet rozpráva o švédskom meste hlboko za polárnym kruhom, ktoré sa pre ťažbu železnej rudy musí presťahovať.
debata

Severošvédske mesto Kiruna sa prepadá do zeme kvôli ťažbe železnej rudy, no ťažobná spoločnosť nemieni ustúpiť jeho obyvateľom. Tí sa musia presťahovať, zanechať svoje obydlia, opustiť tradíciu miesta, ktorá je zakorenená v ich identite, a nájsť si nový domov. Nová Kiruna má byť síce výkladnou skriňou moderného sveta, no migrácia proti vôli je zásahom do najintímnejšieho priestoru ľudí. Musia ísť inam pre neochotu mocnejších poľaviť v honobení ziskov a uprednostniť záujmy menšiny. Konflikt symbolizuje postmoderný svet, ktorý patrí bohatým.

"Situácia vypovedá o odvrátenej strane celej vyspelej spoločnosti. Kiruna je miestom, kde sa stretáva ničivosť a ideálny svet prosperujúcej spoločnosti,” povedala o svojom debute česko-švédska režisérka Greta Stocklassa. "Kiruna je mesto, ktoré migruje, a spolu s ním nedobrovoľne migrujú aj jeho obyvatelia, čo zanecháva jazvy v ich kolektívnej aj individuálnej pamäti. Devastácia životného prostredia je kultúrnou devastáciou historickej duše Kiruny,” hovorí Matej Sotník z distribučnej spoločnosti Film Expanded. Jednou z rozdvojených uličiek problému je aj to, že banská činnosť zamestnáva mnoho ľudí, arabských imigrantov nevynímajúc. Film otvára tému migrácie, jeden z najnaliehavejších a neodvrátiteľných problémov sveta na prahu katastrofy. Sveta preľudneného, formovaného neústupčivým kapitalizmom a klimatickou krízou.

Medzinárodný trend dokumentárnych filmov s ekologickými otázkami je podľa Mateja Sotníka čoraz rozšírenejší. "Kiruna – prekrásny nový svet univerzalizuje miestny fenomén ťažby pomocou precízne vystaveného dokumentárneho rozprávania. Obeťou je predovšetkým ekosystém Zeme, no zásadným spôsobom ovplyvňuje aj mnohé ľudské osudy. Stav na miestach veľkých ťažobných telies často pripomína apokalyptické výjavy,” približuje Sotník. Ak film na 4 živloch nestihnete, premietanie spojené s diskusiou bude v nedeľu 9. augusta v Novej Cvernovke a do kín vstúpi 13. augusta.

Staré, ale jaré

V kinách ste možno vlani nestihli slovenský film Punk je hned! Juraja Šlauku. Dráma o neschopnosti vymaniť sa zo sociálneho determinizmu, ktorý osudovo formuje postoje a osudy jednotlivcov a ich najbližších, premietnu v piatok večer v Amfiteátri spolu s koncertom Davida Kollera. Ulrike Ottingerová je nemecká filmárka považovaná za ikonu queer filmu a rozhodne sa ju oplatí spoznať. Festival 4 živly pripomenie jej film Lístok do nenávratna z roku 1979 v sobotu o 18.30. Film rozpráva o úniku mladej ženy, ktorá si kúpi jednosmerný lístok do anonymity a samoty v cudzom meste. Naplnenie hľadá v liberálnom Berlíne, kde sa oddáva sebadeštrukcii. Lístok do nenávratna sa venuje aj populárnej téme eskapizmu. Tej bude venovaná na podujatí aj diskusia.

Sobotný program v Amfiteátri bude mať pod taktovkou Gaspar Noé a jeho zatiaľ posledný film, tanečný horor Climax o účinkoch záhadnej sangrie, ktorou skupina tanečníkov oslávi koniec umeleckého sústredenia. Jim Jarmusch postavil v roku 1986 mimo zákon dídžeja, pasáka a talianskeho turistu, chvíľu ich podusil v cele a potom im ukázal cestu, aby sa dali na najbizarnejší útek z väzenia všetkých filmových čias. Jeho kultová čiernobiela komédia uzavrie letné 4 živly. Mimo zákon premietnu na amfiteátri v nedeľu o 21.00.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #film #Štyri živly #Kiruna