V Bratislave sa bude tento víkend korunovať

Už tento víkend si hlavné mesto opäť pripomenie slávnu kráľovskú minulosť a korunováciu kráľa Mateja. Na podujatí Bratislavské korunovačné dni 2020 si budú obyvatelia a návštevníci mesta môcť vychutnať dobovú atmosféru korunovačného sprievodu, korunovačného koncertu v Dóme sv. Martina či bezplatné prehliadky a výstavy na hradbách.

14.08.2020 12:00
korunovacne slavnosti, bratislava Foto:
Obľúbené korunovačné slávnosti tento rok v Bratislave pripomenú kráľa Mateja.
debata (1)

Korunovačné obdobie patrí medzi najdôležitejšie etapy histórie mesta Bratislava. Práve vtedy sa totiž formovala veľká časť jeho identity, ktorá je zachovaná dodnes. Tohtoročné BKD budú na počesť kráľa Mateja, ktorý bol v Bratislave korunovaný 19.11.1608 a vládol 11 rokov. BKD sú však najmä oslavou trojnárodnej Bratislavy vo vtedajšom Uhorsku a sprostredkujú obyvateľom a návštevníkom veľkoleposť a atmosféru korunovácií ako dôležitej súčasti národnej histórie. Návštevníci budú môcť vidieť aké rôznorodé skupiny a spoločenské triedy sa na korunováciách podieľali a v neposlednom rade aký magický význam mali pre osobu panovníka i jeho poddaných korunovačné insígnie.

V sobotu o 15.h je pre návštevníkov pripravený 40-minútový pochod ulicami Starého Mesta s pozývaním na nedeľňajší korunovačný sprievod s ukážkami šermu, vlajkoslávou a korunovaním vybraných divákov. Následne o 19.30 h bude v Dóme sv. Martina pripravený bezplatný korunovačný koncert pre verejnosť, kde odznejú diela ako V. Mizerachs: Cantate Domino, W. A. Mozarta: Korunovačná omša, či G.F. Händela: Halleluja.

Vyvrcholením programu bude nedeľný korunovačný sprievod, ktorý pôjde o 14. h cez mesto z Bratislavského hradu cez Palisády, Zámockú, Kapucínsku, Michalskú, Ventúrsku, Panskú, Rybiu bránu až na Hlavné námestie. Sprievodu sa zúčastní až trinásť umeleckých zoskupení zo Slovenska a Čiech.

Vrátiť sa do doby minulej sa budú môcť návštevníci aj prostredníctvom bezplatných prehliadok vo viacerých jazykoch na tému „po stopách korunovácií“ a počas víkendu bude pre verejnosť bezplatne otvorený aj korunovačný foto-video point v Michalskej veži, v ktorom budú po skončení nedeľného sprievodu sprístupnené k nahliadnutiu korunovačné insígnie. V rámci otvorenia mestských hradieb bude pre návštevníkov opäť prístupná aj stále expozícia portrétov desiatich uhorských kráľov, jednej kráľovnej a siedmych kráľovských manželiek korunovaných v Bratislave v rokoch 1563–1830.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #korunovačné slávnosti