Záleská divadelná púť má už desať rokov

Každý rok sa koncom augusta centrum obce Zálesie kúsok od Bratislavy zmení vďaka partii dobrovoľníkov na pozoruhodný festival. Záleská divadelná púť (ZDP) je medzinárodný festival divadla pre deti, ktorý sa koná predposledný prázdninový deň, 30. augusta.

29.08.2020 14:00
27zaleska divadelna put4 Foto:
Branislav Zajaček je jeden z nadšencov, ktorí prinášajú festival pre deti a ich neposlušných rodičov.
debata

Prináša divadlo a hudbu pre deti a ich rodičov tam, kde by ste to nečakali. Tak rýchlo, ako sa festival na námestíčku objaví, aj zmizne. Na druhý deň vďaka desiatkam dobrovoľníkov ani nespoznáte, že sa tam udalosť týchto rozmerov konala.

Desiaty ročník existencie oslávi ZDP vystúpením zoskupenia Bolo nás jedenásť, ktoré s Milanom Lasicom, Dorotou Nvotovou, Mišom Kaščákom a ďalšími hrá a spieva skladby Jara Filipa. Aký bude tento rok festival, sme sa opýtali jedného z organizátorov Branislava Zajačeka z občianskeho združenia Naše Zálesíčko.

Ako ovplyvnila pandémia festival? Aké sú tento rok najväčšie zmeny?

Hlavnou myšlienkou Záleskej divadelnej púte je, že je otvorená pre všetkých fanúšikov dobrého divadla a hudby. Pre všetkých a zadarmo. Za najväčšiu zmenu teda považujeme najmä uzavretie areálu a predaj vstupeniek. Dôvodom je zabezpečenie všetkých aktuálne platných hygienických nariadení a dodržanie maximálneho počtu účastníkov podujatia. Veríme však, že aj tento rok bude atmosféra výnimočná a návštevníci si náš festival užijú.

Koľko umelcov na festivale zatiaľ vystúpilo?

Ak to rátame aj s tohtoročným festivalom, tak sa v priebehu desiatich rokov blížime k 800 účinkujúcim. V úvodných ročníkoch u nás vystupovali predovšetkým slovenskí umelci, keďže bol festival komornejší, ako rástol, pribúdali účinkujúci aj z Čiech, Francúzska, Uruguaja a Argentíny. Patria medzi nich cirkusanti, divadelníci, hudobné kapely, speváčky, speváci, tanečníci, bubeníci, artisti, bábkoherci, sociálne divadlá, vizuálne predstavenia, výtvarníci i maliari.

Záleská divadelná púť oživí námestie v Zálesí... Foto: Archív Záleská divadelná púť
27zaleska divadelna put1 Záleská divadelná púť oživí námestie v Zálesí umením v nedeľu 30. augusta.

Čím je festival unikátny?

Celý festival organizujú dobrovoľníci, čo je najväčším unikátom a neuveriteľným zážitkom pre nás všetkých. A hoci ide už o 10. ročník, nikto z nás nie je profesionálom v organizovaní festivalových podujatí. Veľmi sa tešíme aj z toho, že s naším festivalom vyrástla jedna generácia detí, pre ktoré sme na úvod pripravovali rôzne kontaktné divadlá, a dnes sa najviac tešia z vystúpení hudobných kapiel. Dokonca nám mnohé z nich pomáhajú festival spoluorganizovať.

Aká je hlavná myšlienka festivalu?

Priniesť umenie medzi deti. Aby si k divadlu, hudbe a ku kultúre prirodzene vytvorili vzťah.

Darí sa vám to?

Keď sledujeme reakcie detí, ale aj dospelých návštevníkov, myslíme si, že áno. Najmä ohlas na predstavenia menších divadielok či interaktívne predstavenia v nás vyvoláva pocit, že to ide správnym smerom.

Ste z umeleckej brandže? Prečo to vlastne robíte?

Sú medzi nami ľudia, pre ktorých je kultúra a umenie doslova esenciou bežného života. Máme radi umenie a je pre nás veľmi dôležité, aby ľudia žili kultúrne a s kultúrou, poznali jej hodnoty, slobodu prejavu a dokázali si vychutnať pocit, ktorý so sebou prináša.

Aký veľký tím pripravuje festival?

Organizačne ho pripravujeme približne dvadsiati. Dobrovoľníkov je však oveľa viac, možno 60, toto číslo sa v závislosti od daného roka mení. Všetci však už v jednom momente robíme naozaj všetko – komunikujeme s vystupujúcimi, zháňame financie a sponzorov, staviame stany, upratujeme, pečieme koláče, robíme marketing a komunikáciu, zbierame odpadky, nosíme káble, staráme sa o umelcov, zabezpečujeme ubytovanie, vybavujeme povolenia a podobne.

Popri festivale máte civilné zamestnania. Ako sa to dá zvládnuť?

Nie je to jednoduché, ale ak máte okolo seba nadšených ľudí, všetko ide ľahšie. Letné mesiace sú pre mnohých oddychom, my sa snažíme počas leta využiť voľné chvíle na dolaďovanie detailov. Fungujeme ako občianske združenie a Záleská divadelná púť je len zlomok toho, čomu sa venujeme. Všetkému sa však snažíme dať hlbší zmysel a zlepšovať veci okolo seba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #hudba #divadlo