Humor je silnejší ako pandémia

Obrovská lietajúca hus, vznášajúca sa nad ústredným námestím starobylého baníckeho mesta, dá zajtra popoludní svetu na známosť: začali sa Kremnické gagy. Dlho sa totiž nevedelo, či európsky festival humoru a satiry tento rok vôbec bude. Ale je! V hradnom areáli pri Baníckej bašte ho dnes o 13. hodine odštartuje, z pochopiteľných dôvodov, úvodný "miniceremoniál".

28.08.2020 07:00
26 gagy CO SA SNIVA TRPAZLIKOM foto c Ctibor... Foto:
Radošinské naivné divadlo prinesie do Kremnice predstavenie Čo sa sníva trpaslíkom.
debata

Mala to byť grandiózna oslava štyridsiatky. „Boli sme pripravení osláviť ho veľkolepo. Medzinárodne a so silným odkazom na to najzaujímavejšie, čo sa na festivale za tie štyri desaťročia udialo. Žiaľ, jubileum sa odkladá,“ uviedol riaditeľ Kremnických gagov Roman Vykysalý. Čas ukáže, či len o rok. Tento rok dostal festival poradové číslo 39 a pol. Milovníkom pohyblivých obrázkov by mohlo pripomenúť prelomový film Osem a 1/2 slávneho režiséra Federica Felliniho.

„Pre náš festival nie je takáto číselná zvláštnosť ničím výnimočným. Vlastne nám tak nejako od začiatku nevychádzajú roky. Totiž samotný festival sa začínal pred štyridsiatimi rokmi nultým ročníkom. Stranícki prisluhovači tej doby si mysleli, že ďalší ročník už aj tak nebude. Napriek tomu nám okrúhlu pečiatku dali,“ zaspomínal riaditeľ festivalu.

Storočný verklík aj ohňová šou

„Umelci potrebujú publikum, divákom chýba živé umenie a bez humoru sa skutočne žiť nedá,“ zdôraznil producent festivalu Pavol Kelley. Humorom, satirou a kultivovanou zábavou ožijú prevažne exteriéry. Návštevníci si môžu vybrať zo 74 predstavení a akcií. Originálnym storočným verklíkom oživí atmosféru minulosti Ján Harry Haruštiak, modernú pouličnú ohňovú show odpália Dreamdancers, slnečnými brazílskymi rytmami rozprúdi krv bubenícka šou skupiny Tambores.

Plagát avizuje, že tentoraz budú gagy len slovenské. Z produkcie slovenských divadiel (kamenných, nezávislých i ochotníckych), hudobných a tanečných súborov aj skupín dorazí do Kremnice výber toho najzaujímavejšieho. Chýbať v ňom nemôže Radošinské naivné divadlo, ktoré privezie Štepkovu trpkú komédiu Čo sa sníva trpaslíkom. S radošincami diváci „nakuknú“ do zákulisia kšeftárskej agentúry, produkujúcej „ľudové zábavné umenie pre nenáročné vrstvy“.

Komédiu o modernej komunikácii a večných problémoch s názvom Cicho, bo skajpujem s dzifku uvedie Kladzianske ľudové divadlo Kľud. Vtipné autorské inscenácie hrá výlučne v zemplínskom nárečí. S titulom Legenda – Jánošíkowá? doputuje Potulné dividlo. Pretriasajú otázky, čím sa obyčajný človek, ktorý si dlho nepožil a veľa nenazbíjal, pričinil o to, že sa stal legendou a národným hrdinom. Pestrá programová ponuka je pripravená aj pre malých divákov.

Európsky punc dodajú karikaturisti

„Festival predsa len nestratí zahraničnú príchuť. Svoje najnovšie diela vystavia karikaturisti z dvanástich európskych krajín,“ pridáva producent Kremnických gagov Pavol Kelley. Pod rúškom je názov ďalšej výstavy kresleného humoru, ktorá predstaví práce domácich karikaturistov. Spoločnou témou Bruna Horeckého, Ľubomíra Kotrhu, Fera Mráza a ďalších je COVID-19. Už pol roka permanentne skloňované slovo koronavírus bude témou akcie Improkarikatúra, ktorej účastníci budú pred zrakmi verejnosti jeden veľa druhého zaznamenávať svoje nápady na veľký formát papiera upevneného na stene.

„Šoky sú rôzne, ale najhorší je zajtrajšok.“ Aj tento postreh zvečnil vo svojich Aforizmoch Stano Radič. Z knihy muža, ktorý festival humoru a satiry podporoval, bude dnes a zajtra večer čítať múdre, vtipné a večne živé aforizmy Juraj Kemka. Ani milovníci hudby o nič neprídu, neskoré večery rozprúdia koncerty skupín La3no Cubano a Sto múch. Bodku za festivalom dá v nedeľu večer bratislavské Divadlo Astorka Korzo '90 s tragikomédiou Zakázané uvoľnenie o troch mladých ženách, čakajúcich na ženícha.

„Humor je síce silnejší ako pandémia, ale, prosím, dodržiavajte všetky hygienické nariadenia, naše pokyny a organizačné opatrenia,“ zdôraznil na záver riaditeľ Kremnických gagov Roman Vykysalý.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kremnické gagy #Radošinské naivné divadlo