Na kultúru v Prešove pôjde 25-tisíc eur

Na podporu kultúrnej a sociálnej oblasti mesto Prešov rozdelilo v rámci dotácií sumu 42 500 eur. Pôvodne plánovalo rozdeliť dvojnásobok peňazí.

27.09.2020 11:00
Prešov, kôň, konare Foto:
Prešovská kultúra bude napokon dotovaná aj napriek prvotnému rozhodnutiu neudeliť kvôli pandémii dotácie.
debata

Z dôvodu pandémie nového koronavírusu bola suma skrátená na polovicu. O jej rozdelení rozhodli mestskí poslanci na svojom ostatnom rokovaní.

Na dotácie v sociálnej oblasti malo mesto pôvodne určených 35 000 eur. „Vzhľadom k tomu, že v prvom polroku sa nerobili žiadne aktivity, sa suma znížila na polovicu,“ uviedla vedúca odboru služieb pre občanov Mária Humeníková.

„Spolu prišlo 30 žiadostí, 80 percent išlo na činnosť zameranú výhradne na sociálnu pomoc, podporu zdravia a sociálneho kontaktu. Tam išlo 14 000 eur a 3 500 eur na jednorazové podujatia tiež zamerané výhradne na sociálnu pomoc,“ povedala Humeníková.

V oblasti kultúry bol, podľa vedúceho odboru školstva, kultúry a cestovného ruchu mestského úradu v Prešove Igora Hodžiu, návrh vo výške 70.000 eur, neskôr to znížili poslanci na 50 000 eur.

„V marci bola z dôvodu ochorenia COVID-19 v návrhu na zmenu rozpočtu nula, až v júli, na základe poslaneckého návrhu, prešlo 25 000 eur, ktoré sa rozdelili,“ vysvetlil Hodžia.

O dotáciu sa pôvodne uchádzalo 37 subjektov. „Šesť žiadateľov svoju žiadosť z dôvodu neuskutočnenia akcie stiahlo a jedna žiadosť prišla po termíne. Takže pre 30 subjektov bola suma rozdelená,“ vysvetlil Hodžia.

Podporené boli divadelné a hudobné aktivity, filmové festivaly, knižničné akcie, výstavy, ako aj medzinárodné súťaže.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dotácia #Prešov #koronavírus