Prešovský filmový festival predsa len bude, aj keď iba komorne

Prešovský filmový festival Pocity Film 2020 sa napriek obmedzeniam uskutoční v určenom termíne.

06.10.2020 06:00
Festival Pocity Foto:
Festival Pocity
debata

Festival sa bude konať od štvrtka 8. do utorka 13. októbra vo veľkokapacitných premietacích sálach Kina Scala a multiplexu Cinemax.

Z dôvodu reštrikcií uvalených na organizovanie kultúrnych podujatí sa však bude tento rok niesť v komornej atmosfére. Súčasné nariadenia povoľujú v kine maximálne 50 divákov, platí tam tiež zákaz konzumácie jedla či nápojov.

Pôvodne sa mal festival konať aj v Sklade hudby Stromoradie a v malej, 20-miestnej sále Panorámka v kine Scala. Z dôvodu bezpečnosti sa však festival uskutoční výhradne vo veľkých premietacích sálach. Kapacita kina Scala prevyšuje povolený počet divákov až sedemnásobne.

Diváci neuvidia dva pôvodne avizované filmy – Služobníci a Krajina ve stínu. V prípade už zakúpených vstupeniek na tieto zrušené premietania sa divákom vrátia peniaze. Ostatné zmeny v programe sa týkajú premietacích miest a časov.

Zo siedmich festivalových dní je po novom len šesť. Malí i veľkí diváci budú mať možnosť vidieť od štvrtka do utorka 19 vybraných dlhometrážnych filmov rozdelených do piatich sekcií.

Sekcia Naše pocity je zameraná na domácu kinematografiu, sekcia Pocity susedov zaostrí tento rok na českú kinematografiu, ďalšími sekciami sú Pocity zo sveta, Pocity deťom a Ozveny Febiofestu – medzinárodného festivalu filmových klubov.

Obmedzenia veľmi výrazne zredukovali osobnú účasť filmových tvorcov, no nebude to úplne bez nich. Účasť prisľúbili hlavní protagonisti filmov Raj na zemi Andrej Bán a Zlatá zem Roland Noga.

V programe ostáva aj jedna z najočakávanejších projekcií Punk je hned! sprevádzaná živou hudobnou improvizáciou gitarového experimentátora a skladateľa Davida Kollara. Ocenenie pre Davida Kollara za najlepšiu filmovú hudbu za rok 2019 od Slovenskej filmovej a televíznej akadémie je najlepšou pozvánkou prísť.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #kino #festival Pocity Film