Nad Filmovým festivalom inakosti prevzala záštitu ministerka

Filmový festival inakosti ponúkne filmy o LGBTI ľuďoch už po štrnásty raz. Prehliadka sa v Bratislave a Košiciach uskutoční od 14. do 19. októbra, následne sú na programe on-line premietania od 20. do 25. októbra.

09.10.2020 09:00
debata

„Vstup do kinosál v bratislavskom kine Lumiére a košickom Úsmeve bude len pre obmedzený počet divákov a diváčok podľa platných protiepidemických opatrení,“ informoval PR manažér Roman Samotný s tým, že pre zníženie rizika sú do on-line podoby presunuté aj sprievodné podujatia.

„Vzhľadom na pretrvávajúcu pandémiu ochorenia COVID-19 sme sa rozhodovali medzi viacerými možnosťami. Nakoniec uskutočníme variant, ktorý rozdeľuje festival do on-line priestoru a zároveň v obmedzenom bezpečnom režime zostáva aj na pôde kín,“ vysvetľuje riaditeľka festivalu Zita Hosszúová.

„Stále si myslíme, že domovom kinematografie sú predovšetkým kiná, a pokiaľ je možné zabezpečiť ich bezpečnú návštevu – aj keď pre limitovaný počet divákov – nie je dôvod, aby sme kiná z tohoročného festivalu úplne vynechali,“ dodala.

Záštitu nad podujatím prevzala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). „Vážim si snahu organizačného štábu prinášať príbehy o LGBTI pároch a rodinách prostredníctvom filmovej tvorby aj divákom na Slovensku. Rovnako oceňujem, že platforma Inakosť prispieva k verejnej diskusii a organizuje sprievodné aktivity, v rámci ktorých zviditeľňuje LGBTI komunitu,“ vyjadrila podporu festivalu, ktorý sa snaží o zmenu postoja spoločnosti k „dúhovej“ komunite, rovnako sa pokúša pomôcť samotných LGBTI ľuďom k sebaprijatiu.

Program festivalu tvoria štyri sekcie. Jednou z nich je Queer film dnes – prehliadka filmových noviniek s LGBTI tematikou, ktorá premietne aj kostýmovú melodrámu Amonit.

„Francis Lee po úspešnej gej romanci z prostredia anglického vidieka Na konci sveta obrátil svoju pozornosť k ľúbostnému vzťahu medzi dvoma ženami. Inšpiroval sa životom paleontologičky Mary Anning a do hlavných úloh obsadil Kate Winslet a Saoirse Ronan,“ priblížila Hosszúová film, ktorého uvádzanie na festivaloch sprevádzajú prísne protipirátske opatrenia: „Jeho uvedenie na FFi krátko po uvedení na MFF Toronto je malým zázrakom.“

Na festivale v kinách bude možné vidieť i víťazov Queer Lion z Benátok 2020 a Berlinale 2020. V programe figurujú aj nové filmy renomovaných európskych režisérov – Francois Ozon (film Leto 85) či Ferzan Ozpetek (Bohyňa šťastia).

Ťahákom on-line projekcií by mali byť nemecké tínedžerské filmy o prvej láske a dospievaní z Berlinale – víťaz Teddy Award 2020 Budúcnosť patrí nám (r. Faraz Shariat) či Leto v Kreuzbergu (r. Leonie Krippendorff).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #film #kino #Filmový festival inakosti #Inakosť #LGBTI+