Bienále animácií vyhral kreslený film Šarkan

Kreslený film Šarkan slovenského animátora Martina Smatanu, ktorý nedávno získal filmovú cenu Slnko v sieti, tentoraz očaril medzinárodnú porotu Bienále animácie Bratislava (BAB).

10.10.2020 17:00
Film Šarkan
Animovaný film Šarkan dosiahol úspech doma i vo svete.
debata

Víťazná snímka otvára tému smrti metaforickým a pre deti prijateľným spôsobom, cez vzťah chlapca a jeho dedka. 15. ročník Medzinárodného filmového festivalu animovaných filmov pre deti a mládež BAB mal tento rok netradičnú podobu, porotcovia dva týždne pred začiatkom hodnotili kvalitu filmov z celého sveta zo svojich domovov.

Na víťazovi sa zhodli počas konferenčného hovoru. Cenu Viktora Kubala udelili koprodukčnému filmu Šarkan, ktorý už má na konte 40 významných cien.

Medzi ďalšie ocenené snímky patrí iránsky film Jedna strana, druhá strana, český bábkový film Dcéra, pre detskú porotu bol najatraktívnejší portugalský bábkový film Zvláštny zločin čudáka pána Jaya.

Čestnú medailu Albína Brunovského udelili in memoriam Kataríne Minichovej, ktorá svoj profesionálny život zasvätila animovanému filmu. Brunovského medailou ocenili aj maďarského režiséra Gézu Tótha.

Prémiu Literárneho fondu získala režisérka veľmi úspešnej pavúčej rodinky Websterovcov Katarína Kerekesová. Ocenené filmy a nesúťažné snímky si možno pozrieť dnes do polnoci na webovej stránke festivalu festivalbab.sk.

<

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #kino #animovaný film #Bienále animácie Bratislava #Martin Smatana