Možno je cestou budúcnosti nulový rast

Festival Nasuti je reakciou na veľmi špecifickú situáciu, ktorá pred časom vznikla v Novej Cvernovke, kam sa presunula komunita kreatívcov a umelcov. V jej areáli zostalo - po rekonštrukcii bývalej chemickej školy komunitou cvernovkárov - množstvo odpadového materiálu.

24.10.2020 09:41
nasuti Foto:
Tretí ročník festivalu Nasuti je on-line od 13. h. na facebookovej stránke Novej Cvernovky.
debata

Odvoz sutiny bol podľa jednej z organizátorov festivalu Nasuti Diany Klepoch Majdákovej nevýhodný, a tak sa problému ľudia z Novej Cvernovky chopili kreatívne s dôrazom na ekologickosť. Sutinu roztriedili a v lete otvorili park, ktorý je tiež výsledkom recyklácie a spracovania tohto odpadu.

„Myšlienka postaviť sa k problému kreatívne nás inšpirovala k zorganizovaniu festivalu Nasuti. Vznikol v dobe, keď sme naozaj netušili čo so suťou urobíme. Chceli sme vytvoriť priestor na zdieľanie nápadov,“ približuje Klepoch Majdáková. Problém sa podľa nej týka celej spoločnosti, po ľudskej činnosti totiž zostáva mnoho následkov. A na to festival umenia a udržateľnosti Nasuti reaguje. Bude on-line a začína sa dnes o 13. h.

Uplynulé dva ročníky boli venované problematike odpadového manažmentu, cirkulárnej ekonomike, klimatickej kríze aj aktivizmu. „Tento rok sme zvolili tému degrowth, pojem, ktorý možno nie je úplne známy. Preložiť by sme ho mohli ako nulový rast. Je to filozofický koncept, ekonomická teória, hnutie, môže byť chápaný aj ako životný štýl,“ vysvetľuje organizátorka. Nulový rast je protikladom toho, ako uvažuje väčšinová súčasná spoločnosť, ktorá uprednostňuje pokrok, hromadenie, napredovanie.

Podľa Majdákovej je dôležité uvedomiť si, že takáto činnosť často vedie k narúšaniu prírodných systémov. „Na festivale Nasuti sa bude o nulovom raste predovšetkým diskutovať, a to na rôznych úrovniach. Budeme sa rozprávať aj o ekologickom financovaní kultúry, o udržateľnom dizajne, aj o samotnej teórii s odborníkmi,“ hovorí Majdáková. Diskusie budú sprístupnené on-line na facebooku Novej Cvernovky.

Okrem toho vznikol špeciálny výstavný projekt Attack Decay Sustain Release, ktorý je výsledkom kolaborácie viacerých umelcov Amalie Roxany Filip, Jana Nálepa, Borisa Vitázeka a Gabriely Zigovej pod kurátorským vedením Klepoch Majdákovej. Dielo pozostáva z objektov a zvukovo-svetelných inštalácií.

Festival predstaví aj aktivity architekta Juraja Hariša. Práve on stojí za nápadom a realizáciou spracovania sutiny. Festival Nasuti prizval aj tím architektiek Woven (popletené). Tie v parku v Novej Cvernovke vytvoria nový architektonicko-dizajnový prvok. Výsledok by mal byť prekvapením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nová Cvernovka