Filmový festival Jeden svet zažije test ohňom

Diana Fabiánová je režisérka dokumentov a umelecká riaditeľka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý sa tento rok kompletne preniesol do virtuálneho priestoru. Ponúkne približne 50 dokumentárnych snímok a jeho hlavnou témou sú Voľby - osobné, spoločenské a politické.

03.11.2020 18:00
debata
Diana Fabiánová Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Diana Fabiánová Diana Fabiánová

Ako by ste predstavili tento ročník festivalu?

Je to test ohňom. Prvýkrát robíme festival on-line. Rátali sme však s touto možnosťou a niekoľko mesiacov sme túto verziu festivalu pripravovali, aby bola napriek lockdownu pre divákov čo najinteraktív­nejšia, pestrá tematicky aj aktivitami. Aby ľudia cítili, že sú aktívnou súčasťou festivalu.

Všetci sme zvedaví aj nervózni, ako to dopadne. Zatiaľ viem, že sa predal rekordný počet permanentiek – v jeden moment sa vypredali, tak sme počty zvyšovali. Verím, že sledovanosť bude vysoká. Tak filmov, ako aj sprievodných podujatí. My sme festival, ktorý má silné obe roviny. Diskusie sú jeho výraznou časťou.

Približne 50 filmov bude k dispozícii vždy dva dni, aby si ich diváci pozreli buď vďaka zakúpeným permanentkám, alebo si môžu kúpiť lístok na jednotlivé filmy. Ako budú prebiehať sprievodné podujatia?

Všetky sprievodné akcie sú grátis. Diskusie budú streamované z nášho štúdia v Novej Cvernovke naživo, cez našu facebookovú stránku. Okrem nich budú každý večer na našom Facebooku a Youtube po vybraných filmoch nasledovať rozhovory s režisérmi filmov formou otázok a odpovedí. Diskusie sa dajú sledovať priamo na našom webe Jedensvet.sk v sekcii sprievodné podujatia alebo na našom facebookovom profile v eventoch.

Záber zo slovenského filmu To ta monarchia. Foto: Produkcia sarkany
To ta monarchia Záber zo slovenského filmu To ta monarchia.

Niekoľko slovenských dokumentov bude mať tento rok na festivale premiéru. Ktoré to sú?

Už tradične máme súťažnú sekciu Slovensko a Česko za ľudské práva, kde súťaží päť slovenských a päť českých dokumentov. Naše domáce snímky sú tri čerstvé premiérové: Komúna, Neviditeľná, To ta monarchia, ako aj ostrieľanejšie a úspešné filmy FREM a Raj na Zemi.

Ktoré filmy sú tento rok pre vás tie najzaujímavejšie alebo najvýraznejšie?

To je ťažká otázka. Mám príliš veľa favoritov. Vyberiem z každej podtémy dvoch. V téme nové technológie sú to filmy iHuman a Lepší profil. V rámci témy Vzťahy je to film Karavan lásky a tiež Za morom, v Politických režimoch ma najviac zaujali KoroNárod alebo Vitajte v Čečensku. V sekcii Klíma sú to dokumenty 2040 a More tieňov. A v kategórii Slovensko a Česko za ľudské práva ma zaujali filmy Česi sú výborní hubári a Postihnutí muzikou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #diana fabiánová #Jeden svet #Medzinárodný festival dokumentárnych filmov