Na takomto festivale ste ešte neboli. Je tu Next

Organizátori festivalov čelia v koronačasoch ťažkej dileme. Sprístupniť program on-line a očakávať, že fanúšikovia si spravia festival s priateľmi doma, je asi jediné, v čo im zostáva dúfať.

02.12.2020 17:30
debata
Na hudobnom festivale Next vystúpi aj britské... Foto: Festival Next
Mark Fell a Rian Treanor Na hudobnom festivale Next vystúpi aj britské duo Mark Fell a Rian Treanor.

Slávo Krekovič, umelecký riaditeľ a organizátor obľúbeného festivalu súčasnej a experimentálnej hudby Next, a jeho tím sa k situácii postavili azda najvynaliezavejšie, ako sa dá.

Zaznamenať koncerty a predstavenia na pódiu ako klasický televízny prenos – spôsob, akým k problému pristúpila v ostatnom období väčšina – vylúčili ako neprijateľný. Next sa začal v pondelok a potrvá do 6. decembra.

„Forma, ktorou bude prebiehať tento Next, je veľmi premenlivá, tekutá a zároveň je špekuláciou, ako by mohol alebo aj nemusel vyzerať festival v časoch, keď sa ľudia nemôžu fyzicky stretávať. Je to pokus, ako by sa stretnúť predsa dalo. No samozrejme, nenahradí to reálny kontakt,“ priblížil koncepciu Slávo Krekovič.

Zažiť festival ako avatar

Áno, aj NEXT je on-line, ale inak. České vizuálne štúdio The Rodina totiž špeciálne pre 21. ročník festivalu vytvorilo interaktívne 3D prostredie nahrádzajúce fyzický priestor, v ktorom sa môžu návštevníci virtuálne sprítomniť, pohybovať sa medzi viacerými pódiami a komunikovať prostredníctvom cha­tu.

„Už v lete podobným spôsobom prebiehal napríklad veľký americký festival Burning Man, no na naše pomery je súčasný ročník Nextu veľkým experimentom,“ hovorí Slávo Krekovič.

Festivalový svet je prístupný na webe Nextu a pre vstup do fiktívneho klubu nám stačí počítač. „V prostredí je viacero miestností, kde prebieha program a môžete tu vidieť aj ostatných užívateľov ako postavičky-avatarov.“ Krekovič dodáva, že prostredie nevyzerá ako bežná realita. „Je plné zvláštnych animovaných objektov vychádzajúcich z vizuálneho jazyka štúdia The Rodina.“

Väčšina koncertov je v tomto simulovanom klube vysielaná na projekčnej ploche, no niektoré budú interaktívne zapájať divákov. Takým bude napríklad vystúpenie britského elektronického dua Mark Fell a Rian Treanor. Do vytvárania ich hudobných štruktúr a rytmov bude môcť návštevník priamo zasahovať.

Pre prostredie vznikla na objednávku festivalu aj zážitková performance a virtuálna 3D inštalácia Wayfinding slovensko-maďarského kolektívu BA-Unrated. Divák bude môcť prechádzať odcudzenou krajinou – labyrintom, zaplaveným ambientnými zvukmi.

Hudobné kódy naživo

A aká je algorave scéna? Na festivale ju zastúpi Renick Bell a umelec Fero Király. Inšpiráciu našla v umeleckej technike nazvanej live coding, čo v praxi znamená, že kód, ktorý vytvára hudobné plochy, štruktúry a rytmy, píšu umelci naživo.

„Renick Bell bol jedným zo zakladateľov tejto scény. Organizujú akcie, kde ľudia takýmto spôsobom naživo programujú viac či menej tanečnú hudbu.“

Algorave scénu zastúpi Renick Bell. Foto: Festival Next
Renick Bell Algorave scénu zastúpi Renick Bell.

Next vysiela z rôznych kútov sveta, jednu časť programu zastrešilo londýnske Café OTO, svetová mekka experimentálnej scény. Na jeho pódiu bude mať koncertnú premiéru aj slovenská hudobníčka Monika Šubrtová.

Vo svojich kompozíciách nadväzuje na žáner industriálneho techna a experimentálnej elektroniky, pre Next ju bude sprevádzať projekcia britského umelca a hudobníka An Trinse. Z rovnakého priestoru zahrá aj Londýnčan Daniel Blumberg, ktorý vydáva na značke Mute a svoje netradičné piesne zahrá so skupinou improvizujúcich hudobníkov.

„V programe je ešte jedno špeciálne vystúpenie, ktoré pribudlo len nedávno. V bratislavskej električke T3 – kultúrny prostriedok bude hrať Andrej Danóczi. Je to vo verejnom priestore a koncert bude len naživo s dodržaním prísnych hygienických opatrení. To je jediné vystúpenie, kde môžu ľudia fyzicky prísť,“ približuje dramaturg.

Next sa spojil aj s maďarským UH Festom a tak priblíži aj budapeštiansku scénu. Miestni kurátori vybrali projekty Triglav, LAU, Rozi Mákó, Új Bála a zahrá aj Slovenka Lucia Udvardyová, vystupujúca pod umeleckým menom Palmovka.

„Budapeštianska scéna je živá, nemá síce ideálne podmienky, ale je tam veľa zaujímavých vecí. Zdá sa nám dôležité zdieľať aj tvorbu umelcov z východnej Európy. Next je teraz v novej situácii, je po prvýkrát prístupný pre celý svet. Má tak síce väčšiu konkurenciu, no aj priestor zviditeľniť východoeurópsku scénu a sprístupniť tamojšiu hudbu medzinárodnému publiku.

Zhruba tretinu programu preto tvoria umelci zo Slovenska a východnej Európy,“ uzatvára umelecký riaditeľ festivalu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #hudobný festival #koncerty #Festival Next