Nadácia mesta Bratislavy podporí kultúru a umenie grantami a štipendiami

Nadácia mesta Bratislavy (NMB) spustila výzvy v rámci grantového programu Kultúra a štipendijného programu Umenie.

02.02.2021 11:00
debata

„Nadácia spustila 28. januára dve výzvy v rámci grantového programu Kultúra – Tvorba a uvedenie diela a Kultúrne priestory, a jednu výzvu v rámci štipendijného programu Umenie. Všetky tri výzvy sú pre záujemcov otvorené do 26. februára," uviedla hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

Oba nadačné programy nadväzujú na východiská z existencie prvého roka NMB a súčasne reagujú na požiadavky a pripomienky bratislavskej kultúrnej verejnosti vzhľadom na pokračujúcu pandemickú situáciu.

Grantový program Kultúra podporuje rozvoj kultúrneho potenciálu Bratislavy prostredníctvom profesionálnych aktivít jej nezriaďovaných subjektov, ako sú kultúrne a vzdelávacie podujatia, hľadanie a uplatnenie nových foriem umenia, ako aj systematický rozvoj etablovaných bratislavských kultúrnych priestorov a klubov s pravidelnou činnosťou, a tiež kultúrnych centier s multižánrovým zameraním a celoročnou činnosťou.

„Špeciálnu pozornosť venuje organizáciám, ktoré reflektujú tému udržateľného rozvoja a reagujú na existenčné výzvy miest v 21. storočí. Vo výzve je alokovaných225-tisíc eur pre právnické osoby," uviedla hovorkyňa.

Štipendijný program Umenie je zameraný na podporu fyzických osôb, profesionálnych a etablovaných umelcov, teoretikov, kritikov, historikov a výskumníkov pôsobiacich v Bratislave. „Žiadosť je možné podať v dvoch oblastiach – Tvorba diela a Výskum a reflexia, pričom podmienkou získania štipendia je spracovať jednu z tém – Globálne výzvy, identity. Vo výzve je alokovaných 75-tisíc eur," doplnila hovorkyňa a dodala, že štipendijný program umožňuje budovať neformálne vzťahy medzi podporenými žiadateľmi cez Klub štipendistov, prezentovať tvorbu smerom k širšej verejnosti i medzi sebou navzájom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #kultúra #kulturne centra