Na obnovu hradu Beckov pôjde takmer 900-tisíc eur

Cieľom je opraviť pôvodne gotický západný palác, ktorý vybudovali za Stibora zo Stiboríc.

09.03.2021 10:00
hrad Beckov Foto: ,
Takto hrad Beckov víta návštevníka prichádzajúceho od Trenčína.
debata

Na obnovu hradu Beckov pôjde z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska, ktoré rozdeľuje Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, viac ako 800-tisíc eur. Informovala o tom vicepremiérka Veronika Remišová. Celkový rozpočet na obnovu je 890-tisíc eur, financie z grantov sú vo výške 809-tisíc eur, spoluúčasť obce Beckov je 80 027 eur.

Všetky projekty EHP sú vo výške 15% spolufinancované zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

Cieľom rekonštrukcie je pamiatková obnova a interiérové vybavenie západného paláca hradu Beckov, Na prvom a druhom nadzemnom podlaží chcú po skončení prác sprístupniť expozície pre návštevníkov. Projekt je zameraný aj na realizáciu kultúrnych, kreatívnych, edukačných a marketingových aktivít a na celoročné využitie hradu.

Ako obec Beckov pripomína na svojej webovej stránke, Západný palác bol pôvodne gotický palác s rytierskou sálou a vznikol počas obdobia vlastníctva hradu uhorským vojvodom poľského pôvodu Stibora zo Stiboríc na prelome 14. a 15. storočia.

Na priečelí sa nachádzal Stiborov kamenný erb. Dnes sa tento erb nachádza v beckovskom múzeu, v kúrii Ambrovec.

Neskoršie renesančné úpravy zmenili objekt na obraz svojej doby.

Stibor zo Stiboríc ako spoluzakladateľ a člen rádu draka mal v klenote svojho erbu draka a rovnako aj v štíte, sediaceho na dvoch polmesiacoch.

Preto aj symbol draka bol podkladom pre vytvorenie názvu projektu, ktorý čerpá z histórie a budí dojem majestátnosti.

Západný palác bol pôvodne štvorpodlažnou stavbou, bol pristavaný k západnému obvodovému múru, ktorého bol súčasťou.

Napriek tomu, že palác prešiel v 80. rokoch 20. storočia ucelenejšou konzerváciou, jeho konštrukcie sú v súčasnosti vo výrazne narušenom stave.

Pri obnove západného paláca budú vychádzať z historicko-architektonického výskumu z roku 2018.

Projekt obnovy získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska (EHP) a zo štátneho rozpočtu SR v rámci programu Kultúra. Obec so žiadosťou o projekt uspela v rámci výzvy Podnikanie v kultúre, kultúrne dedičstvo a kultúrna spolupráca, ktorej cieľom je podpora obnovy a revitalizácie objektov kultúrneho dedičstva pre jeho opätovné alebo ďalšie využitie a podpora ich podnikateľského potenciálu.

Realizuje ho obec Beckov a jeho partnermi sú Združenie historických miest a obcí, Stredná odborná škola Nové Mesto nad Váhom a nórska vysoká škola.

Obec Beckov k projektu DRAGON – Urobme autentickú rekonštrukciu a poďme do toho (projekt rekonštrukcie západného paláca hradu Beckov) organizuje konferenciu, ktorá sa uskutoční 10. marca od 10.00 do 12.30 cez platformu ZOOM. Konferencia je bezplatná a na registrovať sa dá tu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obnova #Hrad Beckov #projekt Dragon