Slanický ostrov umenia otvára turistickú sezónu

Oravská galéria láka návštevníkov na vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade spojenú s prehliadkou expozícií tradičného ľudového umenia na Slanickom ostrove umenia.

06.05.2021 14:00
1. Slanicky ostrov umenia foto  F. Risian Foto:
Slanický ostrov umenia dnes zaháji 48. sezónu. Návštevníkov víta do 30. septembra.
debata

Loď Ogslanica bola vyrobená pre Oravskú galériu. Plavba a jedinečné expozície zaradili Slanický ostrov umenia medzi najnavštevovanejšie kultúrne miesta Oravy.

Z piatich osád, ktoré navždy zmizli pod vodou priehrady v roku 1953 sa ako ostrov zachovalo iba návršie s kostolom a kalváriou, ktoré kedysi tvorilo dominantu obce Slanica. O niekoľko rokov vznikla myšlienka vytvoriť na tomto jedinečnom mieste stále expozície Oravskej galérie, ktoré boli otvorené v rokoch 1971 – 1973.

V interiéri barokovo-klasicistického kostola je nainštalovaná expozícia tradičnej ľudovej plastiky a maľby a v exteriéri ostrova vzniklo lapidárium oravskej kamenárskej tvorby 18. a 19. storočia. V bývalej hrobke sa nachádza expozícia histórie zatopených obcí a budovania Oravskej priehrady.

Miesto uprostred Oravskej priehrady od roku 1971 každoročne víta návštevníkov domácich, ale aj z iných kútov sveta. Expozíciami, ktoré prezentujú vzácne kultúrne dedičstvo v podobe tradičného ľudového umenia doposiaľ prešlo už viac ako 1 854 700 náv­števníkov.

Sezóna začína 5. mája a potrvá do 30. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oravská galéria #Slanický ostrov umenia