Folklórne slávnosti pod Poľanou nebudú ani tento rok

Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve vznikli v roku 1966 a v súčasnosti patria medzi najstaršie a najväčšie festivaly na Slovensku. Program pripravený pôvodne na rok 2020 a s úpravami na rok 2021 sa presunie na budúcoročné slávnosti.

13.05.2021 12:00
Detva, folklór Foto:
Po minulé roky folklórne slávnosti v Detve vítali stovky účinkujúcich a tisícky divákov.
debata

Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve sa neuskutočnia ani tento rok. Ako mesto informuje na webovej stránke, taký je záver zo stretnutia členov programovej rady a organizačného výboru slávností. Rozhodli tak aj napriek tomu, že pandémia koronavírusu je v súčasnosti na ústupe a štát postupne uvoľňuje opatrenia. Je podľa nich len malý predpoklad možnosti organizovať hromadné podujatia bez rozsiahlych obmedzení. Do úvahy neprichádza ani náhradný termín slávností, ktorým mal byť druhý júlový víkend.

Folklórne slávnosti po Poľanou Čítajte aj Folklórne slávnosti pod Poľanou preložili na budúci rok

Jubilejný 55. ročník slávností sa podľa primátora Jána Šufliarského znovu presúva, tentoraz na rok 2022. „Mrzí nás to, no ani tento rok Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve nebudú. Nechceme ohroziť zdravie a životy obyvateľov nášho mesta a účastníkov slávností,“ uviedol primátor s tým, že program pripravený pôvodne na rok 2020 a s úpravami na rok 2021 sa presunie na budúcoročné slávnosti.

Detva, folklór Čítajte aj Detva pokračuje v obnove amfiteátra, chce stavať priestor pre súbory

Folklórne slávnosti boli vždy podujatím s približne dvetisíc účinkujúcimi a viac ako tridsiatimi sprievodnými podujatiami, na ktorom sa stretli tisíce ľudí. Niekoľkonásobne obmedziť počty účinkujúcich, divákov, zabezpečiť ich odstup, zabezpečiť dodržiavanie stále platných protiepidemických opatrení nie je v silách žiadneho organizátora veľkého festivalu. To by už neboli folklórne slávnosti ale kultúrne podujatie iného charakteru a významu.

Štefan Štec Čítajte rozhovor Štefan Štec: Kto sa hanbí za pôvod, hanbí sa aj za rodičov
debata chyba
Viac na túto tému: #slávnosti pod Poľanou #folklórne slávnosti