Grand Prix festivalu Hory a mesto 2021 získal Krotiteľ koní

Online ročník festivalu Hory a mesto, ktorý sa v stredu začal vo virtuálnej kinosále projektu Kino doma, premietne 33 snímok. Zo 105 prihlásených filmov ich vybral programový tím festivalu.

20.05.2021 14:00
Mount Everest Foto: ,
Na filmovom festivale Hory a mesto ocenili aj dokumentárny film Pavla Barabáša Everest - najťažšia cesta, ktorý získal cenu poroty.
debata

„Okrem toho sa uskutočnia dve premietania v Amfiteátri Rača a víťazné filmy si budú môcť pozrieť diváci aj naživo,“ avizujú organizátori festivalu, ktorý má v programe i sprievodné podujatia a inšpiratívne prednášky.

„Napriek nepriaznivej pandemickej situácii vznikli minulý rok cenné snímky, ktoré sa oplatí vidieť. Myslím si, a porota to aj potvrdila, že tento rok bude filmová prehliadka nabitá tým najlepším, čo v žánri horských, dobrodružných a adrenalinových dokumentárnych filmov vzniklo,“ uviedol riaditeľ festivalu Alan Formánek.

Grand Prix festivalu Hory a mesto 2021 sa medzinárodná porota rozhodla udeliť francúzskemu filmu Krotiteľ koní. Najvyššie ocenenie dostal dokumentárny film režiséra a etnografa Hamida Sardara „za neobvyklú presnosť, presvedčivosť a originalitu zobrazenia života mongolských jazdcov“.

Sardar dokumentuje život mongolských nomádov už viac ako desať rokov. V ocenenej snímke sprevádza jedného z nich pri prenasledovaní zlodejov koní až na okraj mongolskej tajgy.

Cenu poroty získal dokument Pavla Barabáša Everest – najťažšia cesta, ktorý rozpráva o legendárnej československej horolezeckej expedícii na najvyšší vrchol sveta z roku 1988.

„Vo svete dobrodružného filmu je meno Paľa Barabáša synonymom k precízne vystavaným dokumentom, ktoré vrhajú ľudské svetlo na drámu, výzvy a zadosťučinenie, ktoré so sebou prináša horolezectvo,“ uviedol k snímke člen poroty, fotograf a horolezec Pat Morrow.

„V roku 1988 sa na jednej z najťažších stien Everestu odohral tragický, no hrdinský boj malého elitného tímu slovenských horolezcov – expedícia, ktorú slovenská komunita intenzívne vníma, ale mimo Európy bola doteraz prevažne neznáma. Následky rozhodnutia vybrať sa Ťažkou cestou sú ešte viac zosilnené v tomto vynikajúco spracovanom filme,“ zhodnotil.

Cenu Literárneho fondu udelili filmu Nechcený autoportrét, režisér Rasťo Hatiar ho natočil v osobnej reakcii na tragický zážitok z výstupu do žľabu Veľkého Mlynára vo Vysokých Tatrách. Porota snímku ocenila „za veľmi netradičnú osobnú až intímnu výpoveď o tom, ako veľmi hlboký je vzťah dvoch kamarátov priviazaných na opačných koncoch lán“.

„Oceňujeme dôsledne, svedomito až urputne budované rozprávanie o hľadaní zmierenia sa so smrťou lezeckého partnera,“ dodal Samo Jaško, člen poroty, ktorá udelila aj viacero čestných uznaní.

Víťazné filmy si môžu pozrieť diváci online vo virtuálnej kinosále, ale aj fyzicky 23. mája v najväčšej kinosále bratislavského Kina Lumiére.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #film #festival Hory a mesto