Mottom Music festivalu je nádej na návrat hudobnej kultúry

Druhý najstarší hudobný festival na Slovensku Music festival Piešťany (MfP) odštartuje už svoj 66. ročník v piatok 4. júna v Dome umenia slávnostnými fanfárami združenia Corni di Bratislava a otváracím koncertom Slovenského komorného orchestra a Slovenského filharmonického zboru.

31.05.2021 11:00
mucha quartet Foto:
Súbor Mucha Quartet (na snímke) vystúpi s kontrabasistom Filipom Jarom.
debata

Pod vedením dirigenta Ewalda Danela a zbormajstra Jozefa Chabroňa na koncerte venovanom 280. výročiu úmrtia Antonia Vivaldiho a 230. výročiu úmrtia Wolfganga Amadea Mozarta zaznejú aj skladby zakladateľa festivalu Eugena Suchoňa a v slovenskej premiére unikátne dielo poľského autora Macieja Małeckiho.

„Hlavným dramaturgickým mottom aktuálneho ročníka je popri jubileách významných umeleckých osobností veľká nádej na návrat hudobnej kultúry k živému obecenstvu,“ hovorí predseda festivalového výboru a dramaturg Marián Turner.

Aj napriek pretrvávajúcim protipandemickým opatreniam pripravili bohatý program, sľubujúci umelecké i spoločenské zážitky. Súčasťou podujatia budú aj tematické maliarske, sochárske a fotografické výstavy. „K významným festivalovým sólistom budú patriť medzinárodne uznávaná česká harfistka Jana Boušková, ktorá vystúpi v spoločnom koncerte so slovenskou harfistkou Katarínou Turnerovou, operný sólista Pavol Remenár a gitaristka Miriam Rodriguez Brüllová, kontrabasista Filip Jaro so súborom Mucha Quartet, najdlhšie na Slovensku pôsobiaci komorný súbor Moyzesovo kvarteto so svojimi hosťami a mnohí ďalší významní interpreti,“ informoval Turner.

Okrem sféry klasickej hudby sa predstaví aj umelecký súbor Lúčnica s tanečno-hudobným programom z tvorby Štefana Nosáľa. Záverečný slávnostný koncert festivalu zaznie 5. júla na sviatok sv. Cyrila a Metoda a bude patriť Slovenskej filharmónii a sólistovi Jozefovi Podhoranskému.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #Slovenská filharmónia #Eugen Suchoň #Wolfgang Amadeus Mozart #Mucha Quartet