V Štiavnici sa bude zbližovať s improvizovanou hudbou. Na novom festivale N:ear

Medzinárodný festival N:ear prinesie zaujímavé mená experimentálnej a improvizovanej hudby z Česka, Dánska, Nórska či Poľska. Program je orientovaný na živú hudbu, ktorá má premyslený koncept a zároveň vzniká práve tu a teraz.

04.06.2021 14:30
plaga  t N ear 2021 Foto:
Vizuál festivalu N:ear.
debata

Konať sa bude v Banskej Štiavnici od 22. do 24. júla a vystúpia popredný český jazzový gitarista David Dorůžka s kontrabasistom Michalom Barańskim, nezvyčajné experimentálne duo Czajka & Puchacz z Kodane, ktoré svoj hudobný jazyk obohacuje samplami zo slovinských a poľských rozprávok, aj dievčenská feministická „post-všetko“ kapela Shitney.

Fokus na experimentálnu, improvizovanú tvorbu a netradičné formy rôznych druhov umenia je súčasťou celoročnej kultúrnej dramaturgie kultúrneho centra Eleuzína, ktoré pre festival program pripravilo.

Koncert dua Dorůžka & Barański. Hoci majú obaja za sebou roky spoločného hrania v kapele fenomenálnej poľskej speváčky Agy Zaryan a Barański sa objavil aj na Dorůžkovom albume Silently Dawning (2008), v tomto spoločnom hudobnom projekte sa ocitli len nedávno a práve na festivale N:ear vystúpia po krvý krát.

Koncertovať sa bude aj v miestnej Základnej umeleckej škole a v kultúrno-turistickom centre Hájovňa nad Vodárenským jazerom, kde vystúpia napríklad česká kapela E Converso či dievčenská kapela Shitney, o ktorej sa okrem iného hovorí, že je vtipná nálož feministickej kritiky maskulínneho free jazzu. Tieto hudobníčky už múžu poznať návštevníci festivalu Next, ktorého kurátorom je aj experimentálny hudobník Slávo Krekovič. Ten svoj sólový koncert s modulárnym syntetizátorom odohrá v sobotu v Art Café.

Súčasťou festivalu bude aj nehudobný sprievodný program, ktorého literárnu časť pripravila mladá slovenská poetka Dominika Moravčíková. V programe vystúpia slovenskí poeti a slovenské poetky: Kamil Zbruž, Zuzana Husárová, Juliana Sokolová, Boris Ondreička, ale aj slovinský básnik Uroš Prah. Liza Gennart je autorkou zbierky Výsledky vzniku, ktorá v roku 2020 vyšla vo vydavateľstve Drewo a srd. Zbierka vznikla pomocou neurónovej siete, ktorá sa naučila rôzne jazykové vzory, a tvorí súčasnú poéziu prostredníctvom jazykového modelu GPT-2.

Okrem diskusií a autorských čítaní návštevníkov čaká aj špeciálna zvuková inštalácia litovskej skladateľky a klaviristky Gintė Preisaitė. Inštalácia bude trvať počas celého trvania festivalu. V KC Eleuzína bude k dispozícii jedna miestnosť – tzv. „Loop room“, v ktorej sa bude možné osamote zavrieť a vnímať v zvukových slučkách magnetofónové terénne nahrávky z rôznych krajín sveta.

V záhrade na Hornej Ružovej ulici, kde sídli kultúrne centrum Eleuzína, bude pre návštevníkov a návštevníčky otvorený aj menší knižný trh a vo vnútri tohoto starého meštianskeho domu zo 16. storočia bude prebiehať výstava výtvarníčky Denisy Dováľovej s názvom (Ne)vymedzená plocha 00. Cieľom tohto projektu je tradičným aj novým výtvarným médiom zachytiť prostredie v ktorom sa pohybujeme a jeho filozofiu. Výtvarný projekt sa zaoberá mapovaním prostredia aj jeho zvukov, výskumom zachyteného obsahu, pozorovania a porovnávania mestského s rurálnym, rurálneho s naturálnym a naturálneho s digitálnym. Práve vernisážou, ktorá sa uskutoční vo štvrtok popoludní, sa otvorí prvý ročník festivalu N:ear.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #KC Eleuzína